Vádat emeltek Simonka György ellen

0
584
Fotó: MTI

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az okozott kár több, mint 1,4 milliárd forint.

Az ügyészség közleménye szerint a NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész (tavaly októberi) indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a fideszes parlamenti képviselő Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó

támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Ma a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

A lényeget elfedő kommünikén túl a történet dióhéjban annyi, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes lenyúlását végezték.

Simonkáék

a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták,

az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették a tervekben, a beszerzett eszközök pedig döntően használtak voltak és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek.

Simonka meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét,

általában 45 százalékát adják vissza neki készpénzben.

A beruházásokkal okozott kár meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

A „dinnyekirályként” is ismert – és Békés megyében szinte élet-halál uraként számontartott – Simonka éppen a mentelmi jog kikérésének napján az őt érintően jó ideje zajló büntetőeljárás ellenére megkapta a Békés megyei Polgárőrség kitüntetését.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .