Új képek a koronavírusról

0
1735
Új kép a koronavírusról. Forrás: NIAID-RML

Hatvanötezerhez közelít a koronavírus fertőzötteinek száma és 1400-hoz az elhunytaké. Közben egy amerikai laboratórium új képeket készített a vírusról. Ismét hír érkezett ellenszerről.

Némileg talán lassulva, de tovább terjed a koronavírus. A globális adatokat közlő portál adatai szerint eddig 64 460-an fertőződtek meg, az elhunytak száma 1384-re nőtt, ahogyan gyarapszik a felgyógyultaké is (7171). A tömeges betegség változatlanul főleg Kínára, azon belül Hupej tartományra korlátozódik. Hupejen kívül folyamatosan csökken a járvány terjedésének üteme – közölte pénteken a kínai országos egészségügyi bizottság. Egyre többen fertőződnek meg az egészségügyi személyzet tagjai közül (keddig országosan 1716-an). A kórházak továbbra is arra panaszkodnak, hogy hiány van védőfelszerelésből, például maszkokból.

Az amerikai allergológiai és fertőző betegségek intézete (NIAID) Rocky Mountain Laboratóriuma (RML) új képeket közölt a koronavírusról.

Forrás: NIAID-RML

Mint írják, az új koronavírus (SARS-CoV-2, korábban 2019-nCoV néven ismertük) képeit pásztázó és transzmissziós elektronmikroszkóppal készítették, amelyeket az RML vizuális orvostudományi iroda digitálisan színesítette. A koronavírusok felületén megjelenő tüskék adják ennek a víruscsaládnak a nevét, a legtöbb koronavírusnak koronaszerű megjelenése van – fűzték hozzá megjegyzésül.

Forrás: NIAID-RML

A kínaiak tegnaptól kiterjesztették a fertőzöttség definícióját. Elkezdtek alkalmazni egy új diagnosztikai módszert. Eszerint a képalkotó vizsgálatok, a tünetek és az epidemiológiai háttér alapján fertőzöttnek nyilvánított páciensek és a közülük elhunytak számát hozzáadják azokéhoz, akiknek esetében a laboratóriumi tesztek is egyértelműen kimutatták a vírus jelenlétét. Az új protokoll miatt megugrott az új esetek száma, de a csütörtöki adatok már ismét a vírus terjedésének korábbi ütemét mutatják

A China National Biotec Group nevű cég bejelentette, hogy a koronavírus okozta betegségből felgyógyult páciensek plazmájában

a vírust semlegesítő antitesteket fedeztek fel.

A Hszincsingpao (Beijing news) című kínai lap pénteki tudósítása szerint a kínai gyógyszerészeti vállalat kísérletei azt bizonyították, hogy az antitestek képesek hatékonyan elpusztítani a vírust. A cég arról számolt be, hogy miután a gyógyult páciensektől levett plazmát megfelelő biztonsági ellenőrzéseket követően előkészítették, már 11 kritikus állapotban lévő beteg kezelésében alkalmazták szembetűnő eredményekkel.

Adam Kamradt-Scott, a Sydney Egyetem nemzetközi biztonsági tanulmányok központjának egyik szakértője szerint még az új adatok se utalnak arra, hogy közel volna a járvány csúcspontja, noha a kínai hatóságok egy kicsit megkésve, de szemmel láthatóan mindent megtesznek a járvány megállításáért. Gyógyszerfejlesztő szakemberek pedig többször elmondták, hogy ilyen ellenanyag elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Közel tíz napja már ugyancsak kínaiak bejelentették, hogy ígéretes kísérleteket folytatnak, amelyekről kiderült, hogy nem hoznak áttörést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .