Történelmi mélyponton a német jobboldal

0
1075

Minden korábbinál alacsonyabbra, 29 százalékra süllyedt a német CDU és testvérpártja, a bajor CSU országos támogatottsága egy felmérés szerint. A CSU vezére, az Orbán Viktor szövetségesének számító Horst Seehofer veszítette a legtöbbet a koalíciós vitával.

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU népszerűsége most először süllyedt 30 százalék alá a Deutschlandtrend nevű felméréssorozat 1997-ben kezdődött történetében – írja a Tagesspiegel. A felmérés az ARD megbízásából készült.

A CDU/CSU támogatottsága 1 százalékponttal csökkent a július elején készített előző felmérés óta, így most 29 százalékos. Őket a velük koalícióban kormányzó szociáldemokraták követik, 18 százalékkal.

A kormány munkájával elégedetlenek aránya viszont 74 százalékos,

ami még úgy is nagyon magas, hogy ez a szám négy százalékpontot javult az előző felmérés óta. A szám azt is jelzi, hogy a kormánypárti szavazók jelentős része is elégedetlen a kormány munkájával.

A legnagyobb ellenzéki erőnek a szélsőjobboldali, populista Alternatíva Németországnak (AfD) számít, ők 17 százalékon állnak – ez a legtöbb, amit valaha mértek nekik. Jönnek fel a Zöldek is, a 15 százalék náluk is történelmi csúcsot jelent, a nevének megfelelően baloldali Die Linke 9, a liberális Szabad Demokrata Párt 8 százalékon áll.

A kormánypártok gyengülése elemzők szerint a CDU és a CSU közötti vitára vezethető vissza. A felmérésből az is kiderül, hogy

a vitával Horst Seehofer veszítette a legtöbbet.

Ugyan Angela Merkel népszerűsége is csökkent valamennyit, 48-ról 46 százalékra, Seehoferé viszont a vita előtt mért 43-ról 27 százalékra zuhant. Pártja, a CSU pedig az októberi, bajorországi tartományi választásokon is bajba kerülhet.

Merkel egyébként a második legnépszerűbb német politikusnak számít, holtversenyben a szociáldemokrata Olaf Scholz pénzügyminiszterrel, csak a 48 százalékon álló, szintén SPD-s Heiko Maas külügyminiszter előzi meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .