Teljes pártirányítás a kerületi lapnál

0
3420
Forrás: Facebook/Pikó András

Még a választási iroda fideszes vezetője és Kocsis Máté is megkapta a Józsefváros című lap teljes tartalmát megjelenési előtti ellenőrzésre – október előtt. Az új polgármester szinte teljes informatikai gyalulás után találta meg a bizonyítékokat.

A VIII. kerületi helyi lap teljes és közvetlen Fidesz-irányítás mellett működött: erre a következtetésre jutott Pikó András, az ellenzék közös jelöltjeként nyert polgármester. Facebook-írásában olvasható, hogy az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték. Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött:

el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának nyomait

– fogalmaz Pikó.

A polgármester mellékelt két elektronikus levelet, mindkettő feladója Nyerges Zoltán korábbi főszerkesztő. Mindkét levelezés hivatali email-ek használatával történt, ahol magán email-címeket használtak, azokat kitakarta Pikó.

Ezek az újság augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagait tartalmazzák. Még megjelenés előtt, levélben észrevételeket kér, értsd: jóváhagyást a címzettektől. A címzettek kiléte a levelezés későbbi menetéből egyértelmű, a névsor illusztris. S valóban.

Kocsis Máté a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője (korábban a kerületet vezette), a kerület egyik parlamenti képviselője, Sára Botond, Kocsis utódja és Pikó elődje. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött. Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben.

A polgármester két kérdést tette fel ezek láttán.

Mit keres a címzettek között Kocsis Máté frakcióvezető? Ha egy kerületi lap esetében a főszerkesztő szükségesnek tartja egyeztetni a tartalmakat a Fidesz egyik legfontosabb vezetőjével, a parlamenti frakcióvezetővel,

mi lehet vajon a gyakorlat a fideszes sajtóbirodalom többi orgánumánál?

Oda már kérdéseket is a pártközpontban írják? Ha a közpénzből finanszírozott helyi újságot a választási kampányban ilyen módon sajátította ki a Fidesz, akkor válik igazán érthetővé az állami média fideszes lenyúlása és az ellenzék kiszorítása onnan.

Mit keres a címzettek között Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője? Nyilván a korábbi gyakorlatnak megfelelően még jegyzői minőségében kapta meg a küldeményeket a szerkesztőségből és ez felveti a kérdést, mennyire lehetett ő pártpolitikától független szereplő az elmúlt években? De Rimán ekkor már a Helyi Választási Iroda vezetője volt, esküt tett arra, hogy őrködik a választás pártatlansága felett. Ez

az esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen

vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság „informális szerkesztőbizottságában”?

A Józsefváros újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forint büntetést szabott ki rá a Józsefvárosi Önkormányzatra, amit már az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie – fűzte hozzá Pikó.

A sajtó pártirányítása, amire ez a levél bizonyíték, egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát. A helyi választási iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Különösen súlyossá teszi ezt a szerepvállalását Rimán Edinának az, hogy a választási iroda vezetőjeként feladata épp a választás tisztaságának biztosítása lett volna.

Tetteikért vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget

– szögezi le a polgármester.

Maga a két levél nem véletlenül került az új vezetés kezébe, a váltás után elrendelt informatikai átvilágítás eredménye, amelyet minden önkormányzatnál az átadás-átvételkor le kell folytatni, és amelyet azért is rendelt el Pikó, mert az önkormányzat különböző szerveinél és cégeinél, többek között a Józsefváros újság szerkesztőségében

törvénytelen adatmegsemmisítés zajlott hivatalba lépése előtt.

Azért nem lehetett meglepő ez a fejlemény: először meg se jelent a Józsefváros, csak december 4-én adták ki az első új lapszámot. Eltűnt a teljes szerkesztőség, s már akkor látták, hogy mindent töröltek a Józsefváros szerkesztőségi rendszeréből, eltűntek háttértárolók. Aztán kiderült, hogy az a kerületi Facebook-oldal, amelyre minden évben tízmilliókat állítottak be a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt kommunikációs divíziójának üzleti tervében, egy ausztrál magánszemély tulajdonában van – aki végül törölte az eredeti oldalt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .