Kezdőlap Címkék Pikó András

Címke: Pikó András

Kocsis Táj. Hiv.

Részletesen instruálta a Józsefváros újság cikkeit Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, a választási iroda fideszes vezetője pedig arra adott tanácsot, hogyan ne lehessen „fogást találni” egy íráson – mondta el Pikó András polgármester. Megfigyeltették az őt jelölő civil szervezetet. Pikóék feljelentéseket és polgári pert indítanak.

A Józsefváros kerületi lapot kiadó nonprofit cégnél teljes informatikai vizsgálatot tartottak, mert szinte teljes törléssel szembesültek az átvétel után. Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, ennek során kerültek elő a „takarítás” ellenére, amelyek azt bizonyítják, hogy teljes kézivezérlés mellett készült a korábbi érában az újság.

A részletekről sajtótájékoztatón beszámoló Pikó azt mondta, hogy

„gyakorlatilag kibelezték a szerkesztőségi rendszert”.

Emiatt nem is tudott megjelenni a lap, egészen december elejéig, mert a szerkesztőség is „eltűnt”.

Amit már megírtunk, az arról szólt, hogy a volt főszerkesztő, Nyerges Zoltán megjelenés előtt elküldte a tartalmakat Kocsis Máté frakcióvezetőnek, Sára Botond polgármesternek, Rimán Edina jegyzőnek, aki az önkormányzati választások idején a helyi választási iroda (hvi) vezetője volt, feladata őrködni a kampány és a választás törvényessége felett.

Kocsis tegnap azzal reagált, hogy csak a vele készült cikket nézte meg. Pikó András most bemutatta azokat a leveleket – amelyeket megtaláltak a szerveren -, amik szerint részletekbe menően véleményezett írást. Például egy választás előtti elemzésben „javasolt” cserét egy grafikonon (úgy lett).

Egy másik alkalommal – miután már jelent meg interjú Kocsissal és Sárával – azt találták ki, hogy készüljön páros anyag velük, „laza” stílusban. Rimán Edina, aki javaslatokat és véleményeket fogalmazott meg a tartalomra, a páros interjúhoz azt a megjegyzést fűzte egy e-mailben:

„Nekem tetszik, főleg mert ezen n találhat fogást a  HVB”.

(Azaz a Helyi Választási Bizottság, amely az első fokú jogorvoslati szerv a választási iroda döntésével szemben.)

Tehát a helyi választási iroda vezetője, akinek feladata a választás lebonyolítása és tisztaságának garantálása,

részt vett a kampányban és tippeket adott azzal kapcsolatban, hogy mibe nem köthet bele a HVB

– mondta Pikó András. Ráadásul úgy, hogy erről a folytatólagos törvénysértésről a levelezésben benne lévő Kocsis Máté és Sára Botond (mindkettő jogász) is tudott – tette hozzá a polgármester.

Pikó emlékeztetett arra, hogy miközben Rimán törvénysértően a megbízását megsértve részt vett a fideszes politikusok egyeztetésén, a törvény őreként eljárva rendőrségi feljelentést tett az ellenzéki polgármesterjelölt és csapata ellen egy már akkor is nyilvánvalóan hamis rágalom miatt.

Ezek az újonnan előkerült levelek is azt bizonyítják, hogy teljes pártirányítás zajlott az önkormányzati újság felett – mondta Pikó.

Ezért állásfoglalást fog kérni a fővárosi főjegyzőtől Rimán Edina magatartásának törvényességéről. Emellett a képviselő-testületben kezdeményezi Rimán visszahívását a lapot is kiadó önkormányzati cég felügyelő bizottsági elnökségéből, mert méltatlanná vált erre. Továbbá rendőrségi feljelentést tesz a szerkesztőségeb végzett pusztítás miatt. Végezetül polgári jogi (kártérítési) pert indít polgármesterként a volt főszerkesztő ellen, mert az ő ténykedése idején büntették meg félmillió forintra az önkormányzatot a lapban megjelentek miatt. Ezt a mostani vezetésnek kellene kifizetnie. Eljárást indít amiatt is, hogy az önkormányzat 50 millió forintot költött egy olyan lényegében hivatalos Facebook-oldalra, amely egy magánszemélyé volt, aki aztán hozzáférhetetlenné tette ezt számukra.

Az önkormányzati cégnél pedig átfogó jogi és pénzügyi vizsgálatot rendelt el a törvénysértések és ezek költségeinek feltárására.

Röviden beszélt arról is, hogy találtak olyan leveleket is, amelyek azt bizonyítják, hogy az önkormányzat szervezeteinél megfigyelték az őt polgármesternek jelölő C8 civil szervezet kampányeseményeit, mozgásaikat. Ezek elemzése még tart, egyelőre csak annyit mondott, hogy az ott dolgozók egy része nyilván utasítást hajtott végre.

Kocsis Mátét minősítsék a választók – mondta Pikó. A Fidesz felelőssége, hogy frakcióvezetőnek megtart-e olyan embert, aki „letűnt korok gyakorlatának megfelelően kézivezérléssel irányította a kerületi sajtót”.
A polgármester szerint ha ő maradhat a Fidesz frakcióvezetője, az a Fideszről állít ki bizonyítványt.

Teljes pártirányítás a kerületi lapnál

Még a választási iroda fideszes vezetője és Kocsis Máté is megkapta a Józsefváros című lap teljes tartalmát megjelenési előtti ellenőrzésre – október előtt. Az új polgármester szinte teljes informatikai gyalulás után találta meg a bizonyítékokat.

A VIII. kerületi helyi lap teljes és közvetlen Fidesz-irányítás mellett működött: erre a következtetésre jutott Pikó András, az ellenzék közös jelöltjeként nyert polgármester. Facebook-írásában olvasható, hogy az átadás-átvétel folyamatának leginkább érthetetlen és megmagyarázhatatlan momentuma az volt, amikor a Józsefváros szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, ahonnan a háttértárolót is kiszerelték. Most már tudjuk, mi állhatott a kétségbeesett akció mögött:

el akarták tüntetni a helyi újság direkt pártirányításának és kézi vezérlésű szerkesztési gyakorlatának nyomait

– fogalmaz Pikó.

A polgármester mellékelt két elektronikus levelet, mindkettő feladója Nyerges Zoltán korábbi főszerkesztő. Mindkét levelezés hivatali email-ek használatával történt, ahol magán email-címeket használtak, azokat kitakarta Pikó.

Ezek az újság augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagait tartalmazzák. Még megjelenés előtt, levélben észrevételeket kér, értsd: jóváhagyást a címzettektől. A címzettek kiléte a levelezés későbbi menetéből egyértelmű, a névsor illusztris. S valóban.

Kocsis Máté a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője (korábban a kerületet vezette), a kerület egyik parlamenti képviselője, Sára Botond, Kocsis utódja és Pikó elődje. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött. Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben.

A polgármester két kérdést tette fel ezek láttán.

Mit keres a címzettek között Kocsis Máté frakcióvezető? Ha egy kerületi lap esetében a főszerkesztő szükségesnek tartja egyeztetni a tartalmakat a Fidesz egyik legfontosabb vezetőjével, a parlamenti frakcióvezetővel,

mi lehet vajon a gyakorlat a fideszes sajtóbirodalom többi orgánumánál?

Oda már kérdéseket is a pártközpontban írják? Ha a közpénzből finanszírozott helyi újságot a választási kampányban ilyen módon sajátította ki a Fidesz, akkor válik igazán érthetővé az állami média fideszes lenyúlása és az ellenzék kiszorítása onnan.

Mit keres a címzettek között Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője? Nyilván a korábbi gyakorlatnak megfelelően még jegyzői minőségében kapta meg a küldeményeket a szerkesztőségből és ez felveti a kérdést, mennyire lehetett ő pártpolitikától független szereplő az elmúlt években? De Rimán ekkor már a Helyi Választási Iroda vezetője volt, esküt tett arra, hogy őrködik a választás pártatlansága felett. Ez

az esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen

vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság „informális szerkesztőbizottságában”?

A Józsefváros újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forint büntetést szabott ki rá a Józsefvárosi Önkormányzatra, amit már az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie – fűzte hozzá Pikó.

A sajtó pártirányítása, amire ez a levél bizonyíték, egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát. A helyi választási iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Különösen súlyossá teszi ezt a szerepvállalását Rimán Edinának az, hogy a választási iroda vezetőjeként feladata épp a választás tisztaságának biztosítása lett volna.

Tetteikért vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget

– szögezi le a polgármester.

Maga a két levél nem véletlenül került az új vezetés kezébe, a váltás után elrendelt informatikai átvilágítás eredménye, amelyet minden önkormányzatnál az átadás-átvételkor le kell folytatni, és amelyet azért is rendelt el Pikó, mert az önkormányzat különböző szerveinél és cégeinél, többek között a Józsefváros újság szerkesztőségében

törvénytelen adatmegsemmisítés zajlott hivatalba lépése előtt.

Azért nem lehetett meglepő ez a fejlemény: először meg se jelent a Józsefváros, csak december 4-én adták ki az első új lapszámot. Eltűnt a teljes szerkesztőség, s már akkor látták, hogy mindent töröltek a Józsefváros szerkesztőségi rendszeréből, eltűntek háttértárolók. Aztán kiderült, hogy az a kerületi Facebook-oldal, amelyre minden évben tízmilliókat állítottak be a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt kommunikációs divíziójának üzleti tervében, egy ausztrál magánszemély tulajdonában van – aki végül törölte az eredeti oldalt.

Autódőzsi a VIII. kerületben

Öt év alatt 150 milliót kocsikáztak el a VIII. kerület előző, fideszes vezetői – közölte az új polgármester, Pikó András. A hét szolgálati autóból kettőt tartanak meg.

Józsefváros a kerület vezetőinek autóhasználatára az elmúlt öt évben összesen 150 millió forint közpénzt költött – tudatta Facebook-oldalán Pikó András, a kerület új, összellenzéki polgármestere.

Pikó vizsgálódásának eredményeként kiderült, hogy

  • az előző polgármesternek, Sára Botondnak volt személyi használatra kapott önkormányzati autója, és saját sofőrrel ellátott hivatali autója,
  • az egyik alpolgármesternek személyi használatú autója,
  • a másik alpolgármesternek egy sofőrrel ellátott hivatali autója,
  • a polgármester kabinetfőnökének is egy személyi használatra adott autója.

Pikó látott havi 120 ezres üzemanyag elszámolásokat is.

„Ilyenkor megerősödik az emberben az érzés, hogy ha nem váltják le a fideszes elődöket a választók október 13-án, akkor flexszel kellett volna kivágni őket a hivatali autójukból”

– írta a demokrata kerületvezető.

Nincs szükségük hét autóra, közölte Pikó. Kettőt megtartanak, mert valóban lehetnek olyan feladatok, amelyekre hivatali autót kell igénybe venni, de ezek a Polgármesteri Hivatal működését fogják szolgálni és külön sofőrük biztosan nem lesz. Két autót átadnak a közterület-felügyeletnek, mert nekik szükségük van az elöregedett járműpark frissítésére, egyet pedig a kerületi idősek gondozásában fogunk közösségi szolgálatba állítani. Két autónak keresik a helyét, ahol a legjobban tudják szolgálni a józsefvárosiakat.

Neonáci támadás az Auróra ellen

Ötven-hatvan neonáci keretlegény az ünnepen megtámadta az Auróra közösségi központot a VIII. kerületben. A rendőrség eljárást indított. Az új józsefvárosi polgármester, Pikó András szolidaritást nyilvánított az Aurórával és rendőrségi védelmet kért.

Ötven-hatvan neonáci megtámadta a józsefvárosi Auróra közösségi központot. A zárva lévő – délutáni nyitásra készülő – klub homlokzatán lévő szivárványos zászlót felgyújtották és neonáci címkéket ragasztottak ki – írta az eseményről Schönberger Ádám, az Auróra működtetője.

A támadók a Légió Hungária nevű neonáci szervezet tagjai voltak, akik Facebook-oldalukon elismerték a támadást. Schönberger szerint az attak résztvevői

a Mi Hazánk Mozgalom felvonulásáról érkeztek az Aurórához,

és vonulásukat nem kísérte a rendőrség.

A rendőrség eljárást indított. Mint írják, a bejelentés szerint az Auróra Kultúrközösségi Központra kihelyezett zászlót ismeretlen személyek leszakították, azt felgyújtották, valamint az épület falát is megrongálták. A bejelentés szerint személyi sérülés nem történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, és a rendőrök megkezdték az elkövetők felkutatását. ​

A kerület új polgármestere, a független, de a teljes ellenzék támogatását élvező Pikó András közleményében reagált az attakra.

„Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük. Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ott lévőknek”.

Az Aurórát pár hete Budaházy György szélsőségesei támadták meg, előtte pedig az előző, fideszes józsefvárosi vezetés folytatott vele szemben hadjáratot. Bezáratta, majd bíróság ezt felülbírálta.

Polgármester-jelölt lett, felmondott a rádiós

Józsefvárosban indul a polgármesteri címért a Klubrádió ismert riportere, Pikó András. Ezt élő műsorban jelentette be, azt is, hogy ezért felmondott a rádióban.

Élő adásban telefonon tudatta a hallgatókkal, hogy a már zajló műsorban se vesz részt Pikó András, mert a Momentum felkérésére, a demokratikus pártok közös jelöltjeként indul Józsefvárosban a polgármesteri címért. Ezért felmondott munkahelyén, mostantól erre a feladatra összpontosít, de egyébként is összeegyeztethetetlen lenne műsorvezetői tisztségével a politikai szerep – mondta el Pikó.

Áprilisban már bejelentették ezt.

Akkor négy ellenzéki párt közös polgármesterjelöltekben állapodott meg Budapesten . Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a tegnap a Momentum döntött úgy, hogy közösen indul az őszi önkormányzati választáson. Ennek része volt Pikó jelöltsége is. Érdekes, hogy akkor is a rádió műsorában mondta el, hogy nem jött létre az egyezség.

Szaporodnak a médiában ismertté vált személyek jelöltségei az őszi választás előtt. Kálmán Olga Budapest első embere szeretne lenni, tegnap pedig Klausmann Viktorról, a televíziós Szerencsekerék egykori műsorvezetőjéről derült ki, hogy a Fidesz polgármester-jelöltje Gyöngyösön.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!