Oknyomozók életveszélyben – Ki ölette meg az oknyomozó újságírót Máltán?

0
868
wikipedia

Megvan a három megrendelő – tudatta a Sunday Times of Malta című újság, de neveket nem közölt. Azt viszont megírta, hogy a megrendelők különböző okokból kerestek bérgyilkost Daphne Caruana Galizia meggyilkolására. A háromgyermekes családanyát tavaly októberben robbantották fel autójában. A három bérgyilkos a rendőrség szerint egy SMS üzenettel aktivizálta az autóba beszerelt bombát, mely végzett az oknyomozó újságírónővel.

Az Europol nyomozói is aktívan részt vettek a tettesek keresésében. Így sikerült megtalálni a három értelmi szerzőt. Az Európai Unió központjában óriási visszhangja volt az oknyomozó újságírónő megölésének, annál is inkább, mert Daphne Caruana Galizia a baloldali kormányfő legfőbb kritikusának számított a szigeten. Korrupcióval vádolta meg mind a miniszterelnököt, mind pedig a First Ladyt. Máltán is olajozottan forog a nemzeti együttműködési rendszer gépezete: a főügyész sietett felmenteni a miniszterelnököt és nejét egy villámgyors vizsgálat eredményeképp. A helyi rendőrség elfogott három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők robbantották fel az oknyomozó újságíró kocsiját. Mindhárman ártatlannak vallották magukat.

A helyi rendőrség egyelőre nem reagált arra a hírre, hogy megvannak a gyilkosság értelmi szerzői is. Szlovákiában egy hasonló ügybe belebukott a belügyminiszter és a miniszterelnök is. Máltán egyelőre ugyanaz a kormányfő irányítja a sziget politikai életét, akit Daphne Caruana Galizia korrupcióval vádolt. Különbség csupán annyi, őt autójában robbantották fel…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .