Kezdőlap Címkék Daphne Caruana Galizia

Címke: Daphne Caruana Galizia

Korrupt kormányfő, aki megölette az oknyomozó újságírónőt

A háromgyermekes újságírónő autóját 2017-ben maffiózók robbantották fel, akik egy kormányhoz közelálló oligarcha utasításait hajtották végre. Az oligarcha az akkori kormányfő kabinetfőnökével együtt bíróság elé kerülhet – írja a londoni Guardian. A miniszterelnök is távozni kényszerült a gyilkosság miatt Málta szigetén.

A miniszterelnök kabinetfőnökének és az energia ügyek miniszterének off-shore cégei vannak Panamában és  Dubajban – derítette ki Caruana Galizia, aki halála előtt abban az ügyben nyomozott, hogy az Electrogas miért kapott igen előnyös szerződést a kormánytól. Az Electrogas résztulajdonosát és főnökét gyanúsítják azzal, hogy kiadta a parancsot az újságírónő meggyilkolására, de minden bizonnyal tudott erről a miniszterelnök kabinetfőnöke, sőt egyáltalán nem kizárt, hogy maga a kormányfő is. Az oligarcha, Yorgen Fenech tagadja, hogy ő ölette volna meg az oknyomozó újságírónőt. A gyilkosság olyan nagy port vert fel, hogy Máltára utazott az Európai Parlament elnöke is. Pár hónappal később a kormányfő is lemondott tisztségéről.

Muscat miniszterelnök egy korrupciós piramis tetején ül – állította az újságírónő, aki a többi között feltárta az Azerbajdzsánhoz fűződő kétes kapcsolatokat is. Máltán még egy azeri bank is működött, mely az arany útleveleket intézte olyan azeri “üzletembereknek”, akik szabad mozgást akartak az Európai Unión belül. Az Európai Unió és az Európai Központi Bank végülis megunta a dolgot, és véget vetett az azeri aranyéletnek, mely Alijev elnök kaviár diplomáciájának szerves részét  alkotta. Ennek lényege európai politikusok megvásárlása volt. Muscat akkori miniszterelnök szerint “mindez  a fantázia szüleménye és kitaláció illetve hazugság.”

Az ex miniszterelnököt több korrupciós üggyel is gyanúsítják.

A legnagyobb pénz a kórházak privatizációjában volt: 4 milliárd eurós korrupció ügyében nyomoz az ügyészség

– írja a Guardian. Amely hozzáteszi, hogy a kormányfő kabinetfőnöke ebben az ügyben is kulcsszerepet játszott.

Az újságírónő meggyilkolása nem állította le az oknyomozó sajtót

Caruana Galizia egyszemélyes intézmény volt Máltán, aki bátran küzdött a kormányzati korrupció ellen annak ellenére, hogy többször is halálos fenyegetést kapott. Amikor a gyilkosok beváltották fenyegetésüket abban reménykedtek, hogy leáll a kétes kormányzati ügyek vizsgálata a sajtóban, de tévedtek. Más újságírók folytatták a leleplezéseket, és dokumentumokkal igazolták:

a kormányfő kabinetfőnökének és az energia miniszternek off-shore cégei működtek Dubajban, ahol jelentős összegű kormányzati pénzek tűntek el.

Az Electrogas ügyében a vizsgálóbírónő befejezte a nyomozást, és lezárta jelentését. Az ellenzék követeli, hogy tegyék ezt közzé, de a kormány szerint még nem ért véget a vizsgálat abban az ügyben, amely egy oligarcha, az energia miniszter és a kormányfő kabinetfőnökének korrupciós kapcsolatait tárta fel. Korrupción túl pénzmosásról is szó van ebben az ügyben, amely a kormány és a magántőke összefonódását mutatja Málta szigetén.

Ki ölette meg az oknyomozó újságírónőt Máltán?

A gyilkos vallott, és közölte: nem megy egyedül börtönbe, bemártja megbízóit is. Sokan aggódhatnak most Málta politikai és gazdasági elitjében, akiket Caruana Galizia tollhegyre tűzött leleplezve korrupciós botrányaikat.

Az oknyomozó újságírónő autóját három maffiózó robbantotta fel 2017-ben.

“Ha tudom, hogy kiről van szó, akkor 1 millió eurót kértem volna érte nem pedig 150 ezret”

– mondta a Reuters tudósítójának George Degiorgio, aki felvállalta a gyilkosságot cserébe a börtönbüntetés enyhítéséért.

“Számomra ez csak üzlet volt. Persze sajnálom ami történt” – mondta a profi bérgyilkos, aki harmadmagával végezte el a piszkos munkát. Az egyikük a testvére volt. A harmadik társuk már bevallotta bűnösségét, és ezért csak 15 éves börtönbüntetést kapott életfogytiglan helyett. Most erre pályázik George Degiorgio és fivére  is, akik azt ígérik: a bíróság előtt kitálalnak.

A közvéleményt Máltán és az egész világon ugyanis az érdekli: ki ölette meg a három gyerekes családanyát, aki hazájának legnevesebb oknyomozó újságírója volt?

Cikkeiben a kormányzatot sem kímélte. A munkáspárti miniszterelnök kénytelen volt lemondani a gyilkosság miatt. Az Európai parlament akkori elnöke, Antonio Tajani is Máltára sietett, hogy tudassa a helyi elittel: egy uniós tagállamban elfogadhatlan az újságíró gyilkosság!

A Degirgio fivérek most az ígérik rá vallanak a megbízókra is.

Dúsgazdag üzletember lehetett a megbízó

Yorgen Fenech máltai vállalkozó ellen már 2019-ben vádat emeltek. Ő tagadja bűnösségét. Ügyvédje azt állítja, hogy nem ő akarta eltenni láb alól az újságírónőt, nem ő bérelte fel a maffiózókat.

Hanem kicsoda?

Az ügyvéd válasza talányos: a jelenlegi bizonyítékok alapján a rendőrség megtalálhatja a valódi felbújtókat. Degiorgio most elmondta a Reuters tudósítójának, hogy Málta politikai életének egyik kulcs figurája már két évvel a gyilkosság előtt ajánlatot tett neki az újságírónő megölésére. Degiorgio a politikai elit más bűneiről is beszélni akar majd a bíróság előtt: két korábbi miniszter adott megbízást egy fegyveres rablásra.

Gyanús pénzügyek

Azerbajdzsán elitje arany útleveleket vásárolt Máltán, ahol az azóta megszűnt Pilatus Bank intézte ügyeiket. Ezután is nyomozott Daphne Caruana Galizia, aki arról is írt, hogy túlságosan is jó kapcsolat alakult ki Alijev azeri elnök és Muskat akkori máltai miniszterelnök között. Ez volt a kaviár diplomácia ideje, amikor Alijev azeri elnök megpróbált befolyásos kapcsolatokra szert tenni az Európai Unióban.

Máltán egy hivatalos vizsgálat megállapította, hogy az állam felelős az oknyomozó újságíró haláláért.

Daphne Caruana Galizia ugyanis

többször is jelezte a hatóságoknak, hogy fenyegetéseket kapott, de ennek ellenére nem részesült rendőri védelemben.

Daphne Caruana Galizia írásai felkavarták a politikai életet: 2017-ben a Panama papírok kapcsán szóbahozta Muskat akkori kormányfő off-shore ügyeit. A botrány miatt rendkívüli választást kellett kiírni Máltán – emlékeztet a BBC.

Paul, az újságírónő fia maffia államnak nevezte Máltát édesanyja meggyilkolása után.

A rendőrfőnök is felelős

Daphne Caruana Galizia újságírónő autóját azért robbantották fel Máltán, mert leleplezte az akkori miniszterelnök korrupciós ügyeit. A többi között azt, hogy együttműködött Alijev azeri elnökkel, aki bizalmi embereinek máltai útlevelet szerzett.

Az arany útlevelek Azerbajdzsán kaviár diplomáciájának részét képezték. Az egykori szovjet tagállam pénzért szerzett támogatókat az Európai Unión belül. Emiatt vizsgálódott az Európa Tanács is. Az Európai Parlament elnöke pedig Máltára látogatott az oknyomozó újságírónő meggyilkolása után, hogy személyesen tudassa az akkori miniszterelnökkel: Európában nem szokás megöletni azokat, akik leleplezik a hatalom visszásságait! A kormányfő – hosszas európai rábeszélésre – végül távozott tisztségéből.

Mivel gyanúsítják a rendőrfőnököt?

Az újságírónő családja szerint Lawrence Cutajar akkori rendőrfőnök ahelyett, hogy megvédte volna Daphne Caruana Galiziat, a gyilkosokkal működött együtt! A gyilkosság elkövetése után pedig szisztematikusan akadályozta a nyomozást nehogy a szálak elvezessenek Málta akkori miniszterelnökéhez. Az ex rendőrfőnök természetesen tagad, de a helyi sajtó szerint komoly bizonyítékok támasztják alá a család gyanúját. Ha ez beigazolódik, akkor Málta ex rendőrfőnöke hosszas börtön büntetésre számíthat, mert részese volt annak az összeesküvésnek, melynek eredményeképp három szicíliai maffiózó felrobbantotta a miniszterelnököt bíráló oknyomozó újságírónő autóját a földközi-tengeri szigetországban.

A miniszterelnök után a rendőrfőnök is belebukott

A hét elején kezdte meg tevékenységét az új kormányfő miután elődje távozásra kényszerült. Az Európa Tanács azzal vádolta az ex miniszterelnököt, hogy akadályozza az igazságszolgáltatást Daphe Caruana Galizia újságírónő meggyilkolásának ügyében. Az oknyomozó újságírónő kocsiját 2017-ben robbantották fel.

Daphne Caruana Galizia az ex miniszterelnököt is bírálta, mert kormánya arany útlevéllel látott el kétes külföldi személyeket.

Azeri kaviár diplomácia

Ilhan Alijev elnök, aki korábban a baltás gyilkost megvásárolta Magyarországtól, erősíteni akarta és akarja befolyását az Európai Unióban. E célból indította meg a kaviár diplomáciát: pénzért vásároltak európai politikusokat, akik azután a befolyásukkal támogatták Azerbajdzsán elnökének elképzeléseit. A kaviár diplomáciát egy olyan bank pénzelte, mely Máltán működött. Amerikai figyelmeztetésre a bank bezárt, de a rendőrfőnök futni hagyta a vezérkart. Miért? A hírek szerint az ex miniszterelnök utasította erre. Az oknyomozó újságírónő azt állította, hogy Azerbajdzsán a máltai elit nagy részét megvásárolta. Daphne Caruana Galizia-nak minden bizonnyal emiatt kellett meghalnia.

Ki adott parancsot a gyilkosságra?

Erre kíváncsi nemcsak a máltai közvélemény, de az Európa Tanács is. Hivatalosan egy befolyásos üzletembert vádolnak, akiről szintén gyakran írogatott az oknyomozó újságírónő. Csakhogy a befolyásos üzletember ugyancsak szoros kapcsolatban állt a régi miniszterelnökkel és a most lemondott rendőr főnökkel. Kérdés, hogy kiderül – e valaha is az: honnan jött a parancs az újságírónő meggyilkolására? Az Európai Unió brüsszeli központja felkérte Máltát, hogy a kormányzat ne akadályozza az igazságszolgáltatást! Az újságírónő családja az ex miniszterelnököt gyanúsítja, de kérdés, hogy ő valaha is bíróság elé kerül majd amiatt, hogy Málta legismertebb oknyomozó újságíróját 2017-ben maffiózók meggyilkolták.

Lemond a máltai miniszterelnök

Ezt jelentette a Times of Malta arra az elhúzódó botrányra célozva, amely teljesen aláásta Joseph Muscat kormányfő tekintélyét. Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő autóját 2017-ben felrobbantották. A család kezdettől fogva Joseph Muscat miniszterelnököt nevezte felelősnek a gyilkosság megszervezéséért.

Az oknyomozó újságírónő ugyanis elszántan bírálta a miniszterelnököt is, akinek gyanús kapcsolatai voltak a maffiával éppúgy mint olyan kétes hírű államokkal mint Azerbajdzsán. Amikor Alijev elnök elhatározta, hogy a kaviár diplomácia keretében politikusokat vásárol magának Európában, akkor az ehhez szükséges pénzt egy olyan azeri bank biztosította, mely Máltán működött.

Daphne Caruana Galizia arról is írt, hogy titokzatos azeri pénzek jelentek meg a kormányfő feleségének bankszámláin. Az oknyomozó újságírónő halála után az ügyet kivizsgálták, és a kormányfő neje visszafizette a kérdéses megvesztegetési pénzeket az államnak Máltán.

A kormányfő távozása várható volt miután egykori kabinetfőnökét a rendőrség letartóztatta. Az Európa Tanács is nagy figyelemmel kíséri a fejleményeket. Egy illusztris parlamenti képviselőjét a helyszínre küldte. A holland képviselő felkérte a miniszterelnököt, hogy maradjon ki az ügyből hiszen a jogi eljárás őt is érinti. Máltán a miniszterelnök joga az, hogy vádalkut kössön. A vallomásokból kiderült, hogy a szálak egyre inkább a kis állam miniszterelnökéhez vezetnek, aki ezért a lemondás mellett döntött a szigetországban.

Lemondott a miniszterelnök kabinetfőnöke

A kabinetfőnököm arról tájékoztatott, hogy azonnali hatállyal lemond – közölte a sajtóval Málta miniszterelnöke. Egy üzletember, akit azzal gyanúsítanak, hogy megszervezte Daphne Caruana Galizia meggyilkolását azt vallotta, hogy a kabinetfőnök is érintett az ügyben! „Én magam akkor mondok le, ha kiderül a direkt kapcsolat köztem és a gyilkosság között” – mondta a miniszterelnök.

Az előzmények:

Mi volt a szerepe Málta miniszterelnökének az újságírónő meggyilkolásában?

Ezután tudakozódik Daphne Caruana Galizia családja azt követően, hogy Joseph Muscat kormányfő néhány kulcsfontosságú tanúnak vádalkut ígért. A miniszterelnök maradjon távol az eljárástól, mely esetleg őt is érinti! – közölte az Európa Tanács fő vizsgálója. Pieter Omtzigt kutatja azokat a szálakat, melyek az újságírónő autóját felrobbantó maffiózókat Málta kormányához kötötték.

A miniszterelnök kabinetfőnöke is érintett

Nemrég letartóztatta a parti őrség Yorgen Fenech dúsgazdag üzletembert, aki luxus jachton próbált meg elmenekülni Máltáról. Őt gyanúsítják azzal, hogy megrendelte a gyilkosságot  a maffiánál. Csakhogy kihallgatás során kiderült, hogy kapcsolatban állt a kormány két tagjával, az egyikük a miniszterelnök kabinetfőnöke! A két minisztert korábban is kihallgatták, de ők tagadták a szoros kapcsolatot a letartóztatott üzletemberrel.

Miért érdeklődik az Európa Tanács?

Azerbajdzsán, mely tagja a szervezetnek, igyekszik növelni befolyását Európában. Ilham Alijev elnök ezt oly módon kívánja megoldani, hogy megvásárol európai politikusokat (így vette meg a baltás gyilkost Magyarországtól). A szükséges pénzt egy kétes bank adta a kaviár diplomáciához. Nemzetközi vizsgálatok után eltűnt a bank azeri vezérkara miután az európai sajtóban sorozatok jelentek meg a kaviár diplomáciáról, mely a baltás gyilkos kiadatásától az eurovíziós vetélkedők befolyásolásáig terjedt. Erről is írt Daphne Caruana Galizia. Megírta a többi között, hogy a miniszterelnök nejének bankszámláján azeri átutalások találhatóak. Miután az oknyomozó újságírónő autóját két éve felrobbantották, vizsgálat indult a miniszterelnök ellen is. Miután saját emberei folytatták a vizsgálatot, ezért Joseph Muscat miniszterelnököt ártatlannak találták. Neje visszafizette a kérdéses pénz összeget. Daphne Caruana Galizia családja továbbra is megvan győződve arról, hogy az újságírónő meggyilkolása mögött valójában a kormányfő áll Máltán.

Mi volt a szerepe Joseph Muscatnak az újságírónő meggyilkolásában?

Ezután tudakozódik Daphne Caruana Galizia családja azt követően, hogy Joseph Muscat kormányfő néhány kulcsfontosságú tanúnak vádalkut ígért. A miniszterelnök maradjon távol az eljárástól, mely esetleg őt is érinti! – közölte az Európa Tanács fő vizsgálója. Pieter Omtzigt kutatja azokat a szálakat, melyek az újságírónő autóját felrobbantó maffiózókat Málta kormányához kötötték.

A miniszterelnök kabinetfőnöke is érintett

Nemrég letartóztatta a parti őrség Yorgen Fenech dúsgazdag üzletembert, aki luxus jachton próbált meg elmenekülni Máltáról. Őt gyanúsítják azzal, hogy megrendelte a gyilkosságot  a maffiánál. Csakhogy kihallgatás során kiderült, hogy kapcsolatban állt a kormány két tagjával, az egyikük a miniszterelnök kabinetfőnöke! A két minisztert korábban is kihallgatták, de ők tagadták a szoros kapcsolatot a letartóztatott üzletemberrel.

Miért érdeklődik az Európa Tanács?

Azerbajdzsán, mely tagja a szervezetnek, igyekszik növelni befolyását Európában. Ilham Alijev elnök ezt oly módon kívánja megoldani, hogy megvásárol európai politikusokat (így vette meg a baltás gyilkost Magyarországtól). A szükséges pénzt egy kétes bank adta a kaviár diplomáciához. Nemzetközi vizsgálatok után eltűnt a bank azeri vezérkara miután az európai sajtóban sorozatok jelentek meg a kaviár diplomáciáról, mely a baltás gyilkos kiadatásától az eurovíziós vetélkedők befolyásolásáig terjedt. Erről is írogatott Daphne Caruana Galizia. Megírta a többi között, hogy a miniszterelnök nejének bankszámláján azeri átutalások találhatóak. Miután az oknyomozó újságírónő autóját két éve felrobbantották, vizsgálat indult a miniszterelnök ellen is. Miután saját emberei folytatták a vizsgálatot, ezért Joseph Muscat miniszterelnököt ártatlannak találták. Neje visszafizette a kérdéses pénz összeget. Daphne Caruana Galizia családja továbbra is megvan győződve arról, hogy az újságírónő meggyilkolása mögött valójában a kormányfő áll Máltán.

Elkapták a máltai újságírónő felrobbantásának feltételezett megrendelőjét

Daphne Caruana Galizia újságírónő maffia stílusú meggyilkolásának szálai magasra vezetnek. A miniszterelnök, de még Azerbajdzsán is érintett lehet.

  • A megbízó Yorgen Fenech, aki egy cégbirodalom társtulajdonosa?
  • Egy vádalkú minden titkok feloldója lehet
  • Azerbajdzsán keze és pénze mindenhová elér
Facebook

Yachtja fedélzetén tartóztatták le dúsgazdag üzletembert, aki kiváló kapcsolatokat ápolt a kormánnyal Máltán. Yorgen Fenech a társtulajdonosa egy cég birodalomnak, mely 2013-ban elnyert egy óriási gáz üzletet. Ők építettek fel egy igen vitatott gázerőművet, melyet a kormány annak ellenére vitt keresztül, hogy a környezetvédők és az ellenzék bírálta azt. Daphne Caruana Galizia ebben az ügyben is nyomozott. Az újságírónőt egyszemélyes Wikileaks-nek nevezték Máltán oly sok korrupciós ügyet göngyölített föl. Autóját lakása közelében felrobbantották 2017 októberében. Ki a gyilkos?

Vádalku a hatóságokkal

A maffia stílusú merénylet végrehajtóit a helyi rendőrség elfogta. A közvélemény persze nem erre volt elsősorban kíváncsi hanem arra, hogy kitől kapták a megbízást a maffia „katonái”? Meglett a közvetlen megbízó is, aki tegnap vádalkut kötött a hatóságokkal. Ha nem kap szigorú büntetést, akkor rávall arra, aki fizetett Daphne Caruana Galizia meggyilkolásáért. Így kapta el a rendőrség a dúsgazdag üzletembert a yachtján.

A miniszterelnök is érintett?

Lehet, hogy Yorgen Fenech, a dúsgazdag üzletember fizetett az újságírónő meggyilkolásáért, de a szálak messzebbre is vezethetnek. Egészen Joseph Muscat miniszterelnökhöz. Akinek kapcsolatait Azerbajdzsánnal Daphne Caruana Galizia is gyakran bírálta. „Itt mindenki gazember, mindenki megvehető. Nincsen remény!” – írta utolsó cikkében az oknyomozó újságírónő egy másik ügy kapcsán. Csakhogy Málta miniállam. Az elit egy kis csapat, amely nem épp ortodox módszereket alkalmaz. Az Európai Unió is bírálta Máltát az Azerbajdzsánhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt.

A nagy kaviár akció

Alijev azerbajdzsáni elnök elhatározta, hogy megkedvelteti magát Európában. E célból kis kaliberű európai politikusokat vásárolt meg. Akiket egy olyan bankon keresztül pénzelt, mely Máltán működött. Ez volt a nevezetes kaviár akció, melyet az Europol lebuktatott. Az azeri bank bezárt. Az Europol nemrég lebuktatott egy újabb pénzmosó csapatot Máltán. A helyi sajtó szerint lehet, hogy nekik is közük volt Daphne Caruana Galizia meggyilkolásához. Az oknyomozó újságírónő ugyanis nagyon sok befolyásos ember útjában állt. Talán egyszer megtudjuk, hogy melyikük adta ki az utasítást a meggyilkolására. De az is lehet, hogy az elit konszenzus alapján döntött, és végül a miniszterelnök is rábólinthatott az oknyomozó újságírónő meggyilkolására Máltán.

Oknyomozók életveszélyben – Ki ölette meg az oknyomozó újságírót Máltán?

Megvan a három megrendelő – tudatta a Sunday Times of Malta című újság, de neveket nem közölt. Azt viszont megírta, hogy a megrendelők különböző okokból kerestek bérgyilkost Daphne Caruana Galizia meggyilkolására. A háromgyermekes családanyát tavaly októberben robbantották fel autójában. A három bérgyilkos a rendőrség szerint egy SMS üzenettel aktivizálta az autóba beszerelt bombát, mely végzett az oknyomozó újságírónővel.

Az Europol nyomozói is aktívan részt vettek a tettesek keresésében. Így sikerült megtalálni a három értelmi szerzőt. Az Európai Unió központjában óriási visszhangja volt az oknyomozó újságírónő megölésének, annál is inkább, mert Daphne Caruana Galizia a baloldali kormányfő legfőbb kritikusának számított a szigeten. Korrupcióval vádolta meg mind a miniszterelnököt, mind pedig a First Ladyt. Máltán is olajozottan forog a nemzeti együttműködési rendszer gépezete: a főügyész sietett felmenteni a miniszterelnököt és nejét egy villámgyors vizsgálat eredményeképp. A helyi rendőrség elfogott három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők robbantották fel az oknyomozó újságíró kocsiját. Mindhárman ártatlannak vallották magukat.

A helyi rendőrség egyelőre nem reagált arra a hírre, hogy megvannak a gyilkosság értelmi szerzői is. Szlovákiában egy hasonló ügybe belebukott a belügyminiszter és a miniszterelnök is. Máltán egyelőre ugyanaz a kormányfő irányítja a sziget politikai életét, akit Daphne Caruana Galizia korrupcióval vádolt. Különbség csupán annyi, őt autójában robbantották fel…

Három vádlott a meggyilkolt máltai oknyomozó újságírónő ügyében

0

A máltai hatóságok tíz embert tartóztattak le Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő meggyilkolásának kapcsán. Ezt maga Joseph Muscat miniszterelnök közölte az újságírókkal. A kormány kiemelt ügyként kezeli az esetet, amit jól szimbolizál az is, hogy egymillió eurós jutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek. 

A három gyanúsított: George és Alfred Degiorgio, illetve Vincent Muscat. Mindhármuknál robbanószereket találtak. Máltán azt írja elő a törvény, hogy a letartóztatott gyanúsítottakat vagy bíróság elé kell állítani, vagy szabadon kell engedni 48 óra elteltével. Közben az uniós parlamenti honatyák jártak Máltán, ahol nemrég maffiamódszerekkel gyilkolták meg a kormányt bíráló újságírónőt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke védelmet kért hét európai képviselő számára miután korábban életveszélyesen megfenyegették Málta egyik EP képviselőjét. Tajaninak nemrég hasonló levelet kellett küldenie Lengyelországba, ahol szimbolikusan felakasztottak egy szélsőjobboldali tüntetésen néhány olyan lengyel EP képviselőt, aki a populista varsói kormányt bírálta Brüsszelben.

Októberben Daphne Caruana Galizia autóját maffiamódszerekkel robbantották fel Máltán, ahol az oknyomozó újságírónő többször is életveszélyes fenyegetést kapott. Az Európai Parlament gyanúja az, hogy ezek a fenyegetések részben kormányzati körökből érkezhettek. Az oknyomozó újságíró ugyanis azt állította:

a kormányfő neje egymillió dollárt kapott Azerbajdzsán elnökének lányától.

Az európai sajtó nemrég leleplezte, hogy Azerbajdzsán mintegy 2,5 milliárd dollárt szánt arra, hogy  európai vezetőket vesztegessen meg. Magyarországra is érkezett azeri pénz, a baltás gyilkos kiadatása környékén. Az Európai Parlament követelte Joseph Muscat máltai miniszterelnöktől, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a hatóságok fényt derítsenek az újságírónő meggyilkolásának körülményeire.

Természetesen nemcsak ezt akarták tudni az EP képviselők Máltán, hanem tisztázni akarták a kormányzat érintettségét egyéb korrupciós ügyekben is. A miniszterelnök kabinetfőnöke és néhány miniszter is belekerült abba a botrányba, amely Panama-papírok néven vált világhírűvé. A Panama-papírokból kiderült, hogy sok európai vezető offshore paradicsomokba menekíti pénzét.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK