Lapszem – 2018. április 20.

0
785

Ragyogó napsütésre lehet számítani pénteken, a hét utolsó előtti munkanapján, amikor a Tivadarok ünneplik névnapjukat. Már a lapszemle is megérkezett:

Népszava: Csak az erőszakos, elszánt kliensek boldogulnak – A háziápolás járna, de…

Nagy gondok vannak az otthoni szakápolással, és a végstádiumú daganatos betegek ellátásával – írja a Népszava a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság fórumára hivatkozva. Ezeket az ellátási formákat a háziorvosok írhatják fel, ám közülük sokan maguk sem ismerik saját és betegeik lehetőségeit. Pedig becslések szerint a fekvő betegeknek akár a 60 százalékát is lehetne a kórházinál lényegesen olcsóbban ápolni az otthonában. Ilyen szakápolásként a társadalombiztosító napi egy, legfeljebb három órás ellátást fizet, a krónikus betegeknek maximum 56 alkalommal egy évben. A házi hospice szolgáltatást a végstádiumú betegek otthonápolására rendelhetik a háziorvosok. A fórumon a terepen dolgozók viszont arról beszéltek, hogy a szolgáltatásért járó összeg kevés: például nem futja belőle útiköltségre. Így gyakran fordul elő, hogy a tömegközlekedéssel már el nem érhető helyekre nem jutnak el az ápolók – írja a lap.

Magyar Idők: Czeglédy Csaba végül el is búcsúzhat mandátumától

A július 5-ig érvényes és meghosszabbítható előzetes letartóztatása miatt el fogja veszteni szombathelyi önkormányzati képviselői mandátumát a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba – írja a Magyar Idők. Az önkormányzati törvény szerint ugyanis ha egy képviselő 12 hónapot meghaladóan nem jár testületi ülésekre, elveszti mandátumát. Az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt színeiben, 2014 őszén önkormányzati képviselővé vált Czeglédy 2017. június 15-én hagyta ki az első testületi ülést, miután a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója tavaly június 14-én elrendelte előzetes letartóztatását. Czeglédy tartós akadályoztatása miatt a helyi választási bizottságnak 2018. június 15-ét követően automatikusan, 120 napon belül ki kell írnia az időközi választásokat Szombathely 5. számú választókerületében – írják.

Magyar Hírlap: Szánthó: El lehetne kerülni a sorban állást

Az anomáliákat érdemes orvosolni, de a választás törvényes és legitim volt – állítja az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós a Magyar Hírlapnak. Arról beszélt, hogy a választások technikai kivitelezése szakszerű és átlátható volt, a választási szervek szakszerűen és átláthatóan tettek eleget a megbízatásuknak. Szerinte az átjelentkezések és az abból fakadó sorban állás is Európa-szerte teljesen megszokott jelenség, ettől függetlenül érdemes intézkedéseket tenni, hogy ez jobban működjön a következő választáson – mondta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .