Kik robbantották fel a zsidó kulturális központot Buenos Airesben?

0
742

Argentína történetének legnagyobb terrorakcióját a főváros zsidó kulturális központja ellen hajtották végre 1994-ben: 85 ember halt meg és több százan megsérültek. Sokak szerint Irán állt a háttérben. Az ügyben csak húsz évvel később indult meg az igazi nyomozás.

Alberto Nisman ügyész komolyan vette a feladatát és ki akarta deríteni, ki irányította a terrorakciót, és Argentínában ki fedezte őket? Az ügyész szerint maga Cristina Fernandez elnök is érintett volt az ügyben. Másnap az ügyészt holtan találták a fürdőkádban.

“Öngyilkos lett”

– állapította meg 2015 januárjában a rendőrség.

Most viszont egy új vizsgálat, amelyet az AP szerzett meg, eddigi eredményei egészen másra utalnak. Egy, a rendőrségtől független intézmény nyomozóstábja arra a következtetésre jutott, hogy

az ügyészt meggyilkolták.

Állítólag két titkosrendőr addig verte a lakásában, amíg elveszítette az eszméletét. Bedrogozták, majd a kezébe adták a saját pisztolyát.

A gyilkosságot állítólag az motiválhatta, hogy 2013-ban Argentína és Irán megállapodott: elfelejtik a múltat, nem bolygatják, miért haltak meg 85-en. Az ügyész emiatt a megállapodás miatt vádolta Cristina Fernandez de Kirchnert. Az alkut elfogadta a parlament, de az alkotmánybíróság visszadobta.

Így valószínűleg sohasem fog kiderülni: ki adott utasítást Iránban a zsidó kulturális központ felrobbanására Buenos Airesben és ki fedezte ezt Argentínában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .