Janus-arc: a lakosság optimistább az üzleti életnél

0
1224
Forrás: mindovermystery.com

Júniusban az áprilisi kétéves mélypont után esett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások szinte egész évre jellemző romlása folytatódott, az ipar és a szolgáltatások szereplői a legpesszimistábbak. Töretlen viszont a lakosság jövővel kapcsolatos várakozásának javulása.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások utoljára két és negyed éve voltak ilyen alacsonyak, a fogyasztóiak pedig egy éve voltak ilyen magasak – derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felméréséből.

Kettévált a világ

A konjunktúraindex a májusi 4,3 pontról júniusban 2,4 pontra romlott. Ezen belül az üzleti bizalmi index a májusi 9,4 pontról júniusban 5,7 pontra süllyedt, a fogyasztói bizalmi index viszont az előző havi mínusz 10 pontról mínusz 7,0 pontra emelkedett.

Minden ágazatban romlottak a várakozások,

de míg az iparban és a szolgáltató szférában a változás jelentős volt, az építőiparban és a kereskedelemben hibahatáron belüli. Az ipari bizalmi index júniusban 2017 eleji szintjére esett. Egyaránt romlott a termelési színvonal és a termelési kilátások, a rendelésállományok – ezen belül az exportrendelések -, valamint a készletek megítélése – írják a kutatók.

Ebben megítélésünk szerint bizonyára szerepe van annak, hogy nem túl jó hírek érkeznek a külvilágból, az adatok és elemzések arra mutatnak, hogy a nemzetközi konjunktúra elérhette zenitjét. A következő időszakban ma még nem látható mértékű lassulás várható a világgazdaságban.

Vannak, akik látják a lassulást

Ennek pedig hatása lesz a magyar gazdaságra is. Jelentős kétségek övezik a kormány közeljövőre vonatkozó előrejelzését, a töretlenül magas növekedés megalapozottságát. A GKI mérése szerint az építőipari bizalmi index értéke júniusban lényegében stagnált. A mélyépítő cégek kissé derűlátóbbá váltak, míg a magasépítők kilátásai valamelyest romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség érezhetően, a rendelésállományok értékelése enyhén romlott. Ez elég jól követi az előző két évben erősen meglódult lakásépítések terén jól látható lassulást. A bejelentett építkezések száma csökkenő tendenciát mutat.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a májusi emelkedés után gyakorlatilag stagnált,

s ezzel az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése romlott, míg a várható rendeléseké javult. A szolgáltatói bizalmi index júniusban a 2017 eleji szintre esett. Egyaránt rosszabb lett az üzletmenetről, az elmúlt időszaki és a várható forgalomról alkotott vélemény.

A GKI eme számai is arról tanúskodnak, hogy a kereskedelmi-szolgáltatói ágazat szereplői szintén borúlátóbbá váltak az időben előretekintve. Azzal számolhatnak, hogy a magyar gazdaság növekedésének mérséklődése rövid időn belül megjelenik a megrendelésekben.

A munkaerő-kereslet néhol már csökken

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével minden ágazatban érezhetően gyengült, összességében kétéves mélypontjára került (bár idén áprilisban már volt hasonló). Ez se meglepő azon hírek ismeretében, hogy egyes területeken megállt a munkaerő iránti kereslet növekedése, sőt, itt-ott, például autóipari beszállítóknál már a visszaépítésre is van példa (például kölcsönzött alkalmazottakkal nem hosszabbítanak szerződést, visszaállnak a két műszakos termelésre).

A lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban csökkent.

Az áremelési törekvés az iparban és a szolgáltató szférában erősödött, a kereskedelemben és az építőiparban visszafogottabb lett, s kissé csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A cégek jellemzően 80 százaléka nem készül árváltoztatásra, az építőiparban azonban ez arány csak 70 százalék.

A GKI értékelése szerint

a magyar gazdaság helyzetének megítélése összességében romlott, ezen belül az iparban és az építőiparban jelentősen, míg a kereskedelemben és a szolgáltató szférában javult.

Kedvezőbb lett a lakosság véleménye is. A fogyasztói bizalmi index a májusi enyhe csökkenés után júniusban dinamikusan emelkedett, amelynél magasabban legutóbb egy éve állt. A lakosság saját pénzügyi helyzetének várható alakulását és főleg saját jövőbeli megtakarítási lehetőségét sokkal jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt. Utóbbi közel 17 éves rekord. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is kedvezőbbnek vélték, mint májusban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .