Érdekesen mozgatják a külföldi cégeket

0
770
Fotó: Pixabay

Az elmúlt években folyamatosan csökken a külföldi tulajdonoshoz köthető cégek súlya Magyarországon, a mérséklődés a nagyobb árbevételű szegmensekben számottevőbb. A TOP-5 listát még mindig a németek vezetik,  az osztrák, az ukrán, a szlovák és  a román előtt.  Vannak szembetűnő változások, ezek vélhetően nem egyszer csak a felelősség alóli kibújás célját szolgálják.

 

Az elmúlt egy évben mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent a külföldi cégek száma Magyarországon, bár az ütem lassul, a mérséklődés mégis jól illeszkedik az elmúlt 6-7 év trendjébe.

Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik hazánkban, ami 6 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es érték – olvasható az Opten elemzésében.

A mérséklődés ugyan a tisztán hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető, ám az arányok erős eltolódást jeleznek – hívják fel a figyelmet a szakértők. A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan csökken, és ez különösen igaz a 100 millió Ft feletti és az 1 milliárd Ft feletti árbevételű szegmensekben: nagyságrendileg 0,5 százalékponttal mérséklődött a külföldi cégek aránya, így 6 év alatt már 3 százalékos az esés. A 100 millió Ft feletti szegmensben 14,3 százalék a legalább 1 külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami 3 százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az 1 milliárd feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami majd 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel korábbi értékhez képest.

Ország-szinten az első két helyen Németország és Ausztria található, de mind a két ország esetében évről évre folyamatos a visszaesés.

Forrás: Opten

A harmadik helyet Ukrajna foglalja el, de a korábbi tapasztalatok alapján sok cég esetében nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat Ukrajnához.

Az Ukrajnához köthető cégek sok esetben már felszámolás alatt vannak és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében „adta el” külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van, legalábbis 1 éves távlatban már csökkenőben van az ukrán tulajdonossal rendelkező cégek száma.

A top 20 ország között még mindig megtalálhatók olyan offshore jellegű országok is mint Ciprus, vagy Seychelles, de szerencsére ezen érdekeltségek is visszaszorulóban vannak.

Ágazati kitekintésben felülreprezentáltak a kereskedő cégek több mint 12 ezer vállalkozással, őket követi az ingatlanügyletek közel 7400 vállalkozással. A dobogó harmadik helyére a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozó – jellemzően tanácsadó cégek – kerültek fel 4500-es cégszámmal.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .