Kezdőlap Címkék Udvarhelyi Tessza

Címke: Udvarhelyi Tessza

A hajléktalanságról beszélgetnek ma a Tilos Rádióban

0

Október 15-én lépett életbe a hajléktalanokat kriminalizáló törvény. Sokadik lépésként a padokat korláttal ellátó, a kirakatok alá fémtüskéket ültető és a kukázást megtiltó hatalom ezúttal hajléktalan honfitársaink puszta létét tagadja meg. A Tilos Rádió ma tematikus napon foglalkozik a lakhatási szegénység legkiszolgáltatottabb áldozataival – a szociális, mentálhigiénés, kulturális szakma képviselőivel, szakemberekkel és érintettekkel elemzi a kialakult helyzetet és keres megoldásokat.

Délelőtt, a Haza és haladás műsor vendége Udvarhelyi Tessza, az A Város Mindenkié aktivistája volt, vele beszélgettek a Tilos Rádió műsorkészítői. Udvarhelyi Tessza elmondta, hogy ők egy érdekvédelmi csoport, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek. Azért, hogy a magyar állam és önkormányzatok mindenkinek biztosítsák a biztos lakhatását, mint emberi méltósághoz való jogát. Mint mondta, szerinte ez egy civilizációs minimum.

Úgy vélte, Magyarországon jelenleg erre nincs modell, itt nincs lakhatási jog. A kormány lakáspolitikája a középosztályt segíti. Míg külföldön, például Franciaországban, van ahol progresszívan, először a legsérültebbeknek segítenek. Franciaországban törvényben foglalt lakhatási jog van, míg Magyarországon nincs ilyen, nincs törvényben jog erre.

A magyar állam, főként az önkormányzatokkal törekszik biztosítani lakhatást, ez Udvarhelyi szerint a hajléktalanszállókkal egyenlő. A mai magyar gondolkodás szerint mindenki küzdjön meg magáért, a rászorultaknak nem segít a magyar állam, az önkormányzatok sem. Az önkormányzatoknak ma nem kötelező fenntartaniuk a folyamatosan csökkenő bérlakás-állományt. Jelenleg hazánkban 3-ról 2 százalékra csökkent az önkormányzati bérlakás-állomány, míg Csehországban 20, Nyugat-Európában 20-30 százalékos az állomány szintje.

Magyarországon jelenleg nincs lakáshiány

Udvarhelyi Tessza szerint félmillió üres lakás van hazánkban. Pár ezer üres önkormányzati lakás is azonnal beköltözhető lenne. Véleménye szerint egyfajta szociális lakásügynökség lenne a megoldás, amikor az állam a jelenleg üres lakásokra garanciát vállalna. Szerinte nem építeni kéne új lakásokat, hanem a meglévőket támogatni. Úgy vélte, a kormány álláspontja az, hogy csináljunk rossz lakáspolitikát, hogy ne menjenek a hajléktalanok sehova sem az utcákról. Így a problémás emberektől próbálnak megszabadulni. Különben rájuk szakadna az egész lakhatási válság.

A Város Mindenkié vasárnap délután tüntetést szervez az Alkotmánybíróság épülete elé, hogy az Alkotmánybíróság módosítsa a törvényt, amellyel jelenleg börtönnel lehet büntetni a hajléktalanságot.

Víz Ági

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!