Kezdőlap Címkék Temetés

Címke: temetés

Orbán – Putyin csúcs?

0

A magyar miniszterelnök volt az egyetlen magasrangú külföldi politikus, aki részt vett Mihail Gorbacsov temetésén Moszkvában. Vajon miért? Orbán igen pragmatikus politikus, és nem kockázat nyugati bírálatokat ingyen.

Székely Árpád egykori moszkvai nagykövet szerint nem lehet kizárni a magyar-orosz csúcstalálkozót Moszkvában. Korábban Szijjártó Péter és Nagy Márton miniszterek jártak Oroszországban, ők készíthették elő csúcstalálkozót, ha valóban volt ilyen. Mindenesetre drámai pillanatban került sor Orbán utazására hiszen teljes erővel megindult az orosz energiaháború a Nyugat ellen.

A földgáz ára az egekben: tízszer annyiba kerül mint tavaly. Az Európai Unió gázársapkát szeretne, de a Moszkvát megjárt fejlesztési miniszter szerint ez nem lenne jó megoldás, mert az oroszok ugyanúgy reagálnának mint az olajsapkára, melyet a G7 pénzügyminiszterei javasoltak: aki ársapkát alkalmaz az nem kap olajat illetve földgázt.

Elefánt az energia boltban

Így jellemezte Oroszországot Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Putyin célja az Európai Unió megosztása. Kell-e erre Putyinnak alkalmasabb személy mint Orbán Viktor? Aki már eddig is bizonyított, de az energiaháborúban nyíltan Brüsszel ellen foglalt állást. Minden bizonnyal abban a reményben, hogy Putyin fizet ezért: olcsóbban ad földgázt.

A szerződések ugyan titkosak, de szakértők utólag kiszámíthatják a vételárat.

A Népszava szerint a tőzsdei ár fölött fizetett a magyar partner a Gazpromnak. Vagyis Orbán Viktor és Szijjártó Péter hazudott arról, hogy olcsóbban kapjuk az orosz földgázt. Arra viszont hivatkozhatnak, hogy míg mások nem kapnak orosz földgázt, mi viszont igen. Orbán erről is tárgyalhatott Moszkvában. Brüsszelben és Washingtonban is figyelik a magyar miniszterelnököt, akinek felróják a jó kapcsolatokat Putyinnal. Csak a jövőben derül ki, hogy megérte-e a kockázatos moszkvai utazás. Azt mindenesetre megmutatta: Orbán Viktor kutyaszorítóban van. Ilyen magas földgázárak mellett nem tudja megtartani a rezsicsökkentés megmaradt rendszerét sem. Ez pedig radikális népszerűtlenséghez vezethet el hiszen családok milliói kerülhetnek a fizetésképtelenség állapotába nem beszélve a vállalkozásokról illetve az önkormányzatokról.

Putyin most valóban energiaháborút folytat, és ebben vesztes lehet a magyar lakosságon kívül Orbán Viktor is, aki épp kiváló orosz kapcsolataival indokolta a rezsicsökkentés rendszerét.

Kieg.: Állítólag Orbán öt órát tartózkodott Moszkvában, ahol ugyan nem valószínű, de nem is kizárt, hogy tárgyalhatott Putyinnal.

Aki nem éli túl

Jó ideje foglalkoztatnak a halálozási számok, adatok. Alapkérdés, kiindulópont: mi van a fertőzésben elhunytakkal? Külön temetik, vagy a halál beálltával megszűnik a fertőzés, a vírus is, és az egészségügy ezen területén  dolgozók levehetik a védőruhát? Vagy tán fel sem kell venniük. Mi a gyakorlat, és mik az előírások?

A hírekben, meg a statisztikákban szereplő elhaltak a kórházakban, elkülönítve, intenzív osztályon családtagjaikktól elzártan, lélegeztető készülékre kapcsolva fejezik be életüket. Elszállításukig ugyanabban a halottasházban tartják őket, a többi halottal együtt, vagy külön tárolják? Mik a temetési módok, lehetőségek? Vagy eleve – higiéniai okokból – egyedül a hamvasztás jöhet szóba?

Ezekről sehol sem írnak, nem olvashatok (külföldön sem). Egyedül a temetésen résztvevők száma van korlátozva.

Ami feltűnő, sehol sem látható, tapasztalható, érzékelhető a napi halálozások számának “ugrásszerű megemelkedése”! A napi közel (plusz) 100 halálesetről az újságok gyászjelentéseinél kellene érzékelni a hirtelen és jelentős változást, de látványosan ott sem tapasztalható, hogy megszaporodtak volna! Naponta külön gyászjelentési rovatokat kellene látni, olvasni, ami egyszerűen nincs. Ez felettébb furcsa. Ennyire közömbös lenne a társadalom a járvány halottaival szemben? Vagy a hozzátartozók szégyenlik a nagy nyilvánosság előtt közölni szeretteik halálát, annak pontos okát?

Másnak ez eddig nem tűnt fel? Különös tekintettel a médiára.

Eltemették Gyenes Judithot

Elbúcsúztak Gyenes Judithtól, az 1956-os forradalom hőse, Maléter Pál özvegyétől. Gyenes Judithot a forradalom szimbóluma, a 301-es parcella területén helyezték örök nyugalomra.

Ma eltemették Gyenes Judith, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik mártírja, Maléter Pál honvédelmi miniszter özvegyének urnáját. A szertartásra a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában került sor. Gyenes Judith december 1-jén, 87 éves korában hunyt el.

Gyenes Judith élete végéig férje és a forradalom emlékét ápolta. Nehéz élete volt Maléter Pál kivégzése után, de rendkívül fontos szerepet játszott a forradalom hőseinek méltó újratemetésében. A rendszerváltás után 1990-ben 1956-os Emléklapot kapott, 1999-ben Maléter Pál Emlékéremmel, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Nemzeti gyásznap Srí Lankán

0

Nemzeti gyásznapot rendeltek el Srí Lankán, ahol húsvét vasárnap több terrortámadásban 310 ember veszítette életét és 500 megsebesült.

Hétfőn újabb bomba robbant az ázsiai ország fővárosában, amikor a rendőrség megpróbált hatástalanítani egy szerkezetet, de senki sem sebesült meg. A kormány hétfő este szükségállapotot és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

A hétfői robbanás

A három templom és három luxusszálló elleni összehangolt támadássorozatot a kormány szerint egy nemzetközi terrorszervezet által támogatott helyi szélsőséges csoport követte el. Már 40 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban.

A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott.

Két hete tudták a Srí Lanka-i hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

„Nemzetközi hírszerzési ügynökségek április 4-én jelezték, hogy öngyilkos merénylők terveznek támadást több helyszínen az országban. A részletes jelentések katolikus templomokról, turisztikai célpontokról és hotelekről szóltak” – mondta Radzsita Szenaratne kormányszóvivő, egészségügyi miniszter.

A CNN szerint szokatlanul pontos figyelmeztetéseket kapott a szigetország hírszerzése India és az Egyesült Államok titkosszolgálataitól, még a merényletekre készülők névsorát is megkapták!

Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

Csakhogy ezeket a jelentéseket több miniszter szerint ők nem kapták meg. Tavaly októberben ugyanis az államfő megpróbálta elmozdítani a kormányt, ám végül a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a döntést. Az elnök viszont azóta nem osztotta meg a hírszerzési jelentéseket a kabinettel.

A kormány most egy kevéssé ismert dzsihadista csoportot, a Nemzeti Tauhít Dzsamaatot vádolja a robbantásokkal, bár az összehangolt terrortámadást egyelőre egy szervezet sem vállalta fel.

Maitripala Sziriszena elnök nemzetközi támogatást kér, hogy a nyomozás során a határaikon túlmutató szálakat is követni tudják.

Az összehangolt merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért – közölte a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese a nyomozás eddigi eredményei alapján.

Megkezdődött az áldozatok temetése

„Megbékélésre van szükség. Egyrészt itt vannak a mély gyászt átélők. Másrészt azok, akik attól rettegnek, hogy mi történhet még” – mondta Prasad Harshan helyi pap.

A helyzet feszült Srí Lankán. Hétfőn a rendőrség újabb detonátorokat talált a főváros egyik buszpályaudvarán, további 75 robbanószerre egy szomszédos hulladéklerakóban elásva bukkantak. (Euronews, BBC, MTI)

Előzmények >>>

Az Orbán házaspár Göncz Árpád temetésén

Ma három éve, 2015. november 6-án temették el Göncz Árpádot, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnökét. S bár sokan nem örültek neki, Orbán Viktor is elment a temetésre. Elképzeltem, miként hezitáltak sajtófőnökével, Havasi Bertalannal. Ezt írtam akkor erről.

– Hívatni méltóztattál, Főnök.

– Kerüjjé’ csak bejjebb, Berci!

– Parancsolj velem, Főnök.

– Tudod, lesz pénteken az az izé..

– Temetés. Göncz Árpádot, a volt köztársasági elnököt temetik.

– Na, én is őt gondoltam. Elmennék arra az izé…

Temetésre, Főnök. Már lenyilatkoztam a sajtónak, hogy ott leszel.

– Szigorúan, magánemberként.

– Csakis, Főnök. Szigorúan. A család, az elhunyt végakaratának megfelelően nem szeretné, ha állami temetés lenne.

– Hogy kell magánembernek lenni, Berci?

– Nem tudom Főnök. De majd utánanézetek.

– Személyesen nézzél utána, Berci. Nem bízok én senkibe se.

– Értettem, Főnök.

– Testőrök lesznek?

– Lesznek, Főnök. Nincs fontosabb, mint a te biztonságod.

– Na, ez már igaz! A többi magánember is testőrökkel megy?

– Milyen magánemberekre gondolsz, Főnök?

– Hát, akik még ottan lesznek azon az izé..

– Temetésen.

– Na, igen. Te mindég fején találod a szöget.

– Úgy tudom Főnök, hogy a magyar emberek általában testőrök nélkül közlekednek.

– Hát ez nagy felelőtlenség a részükről, Berci! Vigyázni kell, az élet veszélyes. Aztán hány autóból áll egy magánember konvoja, Berci?

– Főnök, a magánembereknek nincs konvojuk. Ők egy autóval járnak. De inkább metróval és autóbusszal.

– Különbuszokkal?

– Nem, Főnök. A BKV buszaival.

– Ne röhögtessé’ már Berci!

– Értettem, Főnök, nem röhögtetlek.

– Aztán, mongyad csak Berci, hogyan kő viselkedni egy ilyen… Mongyad már, hogyan is hívják azt az izét…

– Temetésen.

– Na, tuttam hogy van rája helyes kifejezés. Zsebre tett kézzel szoknak ottan állni?

– Nem szokás, Főnök. Tudod, a kegyelet.

– Nincs kegyelem, Berci! Az emberek döntöttek: megvéggyük az országot! Nem szeretnék ottan illegális bevándorlókat látni. Se migráncsokat!

– Igenis főnök. Majd odafigyelünk.

– Szotyola lesz?

– Temetésen, Főnök?

– Miért, nem szok lenni?

– De, már meg is rendeltem.

– Nem fognak megmérgezni vele?

– Ne aggódj, Főnök, egyenként végigkóstoltattam az összest. Köpködhetsz kedvedre, nem lesz baj.

– Milyen hosszú lesz a beszédem?

– Nem fogsz beszélni, Főnök.

– Nem? De valami nóta, az csak lesz.

– Lesz, Főnök. Koncz Zsuzsa és Bródy János énekel.

– Mit fognak ezek ottan danolni?

– Nem tudom, Főnök. Talán azt, hogy „Ha én rózsa volnék”… Vagy azt, hogy „Lesz még magyar köztársaság”. Ezek ilyeneket szoktak.

– Te, Berci, emlékszel még arra, mi az, hogy köztársaság?

– Nem emlékszem, Főnök. De majd utánanézetek.

Eltemették Demján Sándort

0

Március 27-én 75 éves korában hunyt el Magyarország második leggazdagabb embere, Demján Sándor. Ma temették a Fiumei úti Sírkertben.

A Gránit Pólus Csoport alapító elnökét a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában helyezték örök nyugalomra.

Csányi Sándor milliárdos vállalkozó könnyek közt mondta el gyászbeszédét:

„Nem volt hagyományos bankár, nehezen tűrte a konvenciókat és korlátokat, ahogy az inge felső gombját se szerette begombolni. Félelmetes volt a munkatempója, talán már ekkor elkezdte fogyasztani az éveit. Sándor mindig azt mondta, hogy mindenki pótolható. Én ebben nem értek egyet vele. Biztos meghatódna, ha tudná mennyien jöttünk el elbúcsúztatni őt. De miért is ne lenne így? Egy jóbarátot az ember az utolsó útjára nem enged el egyedül.”


MTI Fotó: Illyés Tibor

Tarlós István ezután kibővített életrajzzal és Demján nagyobb projektjeivel ismertette meg a jelenlévőket.

Varga Mihály gazdasági miniszter búcsúztatása után Demján saját versei közül szavalt el egyet egykori osztálytársa, Bálint András.

A temetésen ott volt Orbán Viktor is, aki nem sokkal korábban adta első sajtótájékoztatóját a vasárnapi választási győzelmét követően.

A sírba tételt a lap szerint élőzene kísérte: az a zenekar játszott, amely 87 óta Demján minden születésnapján és vállalati eseményén.

Eltemették Barsiné Pataky Etelkát

0

Barsiné Pataky Etelka vasárnap, életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Barsiné Pataky Etelka 1990-ben az MDF színeiben lépett a demokratikus politikai életbe, majd 2000 és 2003 között Magyarország bécsi nagykövete volt.

2004-ben a Fidesz listáján szerzett európai parlamenti mandátumot, 2009-ben pedig a Magyar Mérnöki Kamara elnökévé választották. 2010-ben az Európai Unió Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

Barsiné Pataky Etelka a magyar polgári politizálás egyik meghatározó alakja volt, sokoldalúságával és munkabírásával sokunk számára példaképként is szolgált – írta korábbi közleményében a Fidesz.

Temetésén megjelent többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Martonyi János volt külügyminiszter is.

Eltemették I. Mihály román királyt

0

Az utolsó román király december 5-én, 96 éves korában halt meg svájci otthonában.

Több mint 20 ezer ember ment el leróni kegyeletét a halott uralkodó előtt. Az európai királyi családok tagjai is megjelentek, mint például Károly walesi herceg, a brit trónörökös, Anna-Mária volt görög királyné,  I. János Károly volt spanyol király és felesége, Zsófia királyné. I. Mihály volt román uralkodó gyászszertartása az egykori királyi palota elõtt volt Bukarestben.

A volt uralkodót a királyi temetkezési helyül szolgáló Curtea de Arges-i új ortodox székesegyházban helyezték örök nyugalomra.

 

Pál László temetése

0

Pál László egykori ipari és kereskedelmi miniszter, országgyűlési képviselő temetése december 18-án 15 órakor lesz a Fiumei úti temető szóróparcellájában – tájékoztatta a család a Független Hírügynökséget.

Pál László november 21-én hunyt el.

Végső búcsú „mindenki Laci bácsijától”

0

Másnap (november 16.) dél körül csörgött a mobilom és egy hang azt mondta, hogy az MTI-től keres, mondjam meg neki, hol, ill. hogyan érheti el Cseke családját, hogy a hírt meg tudják erősíteni. Mondtam, én Zsuzsa telefonját nem adhatom ki, ugyanakkor furcsállottam, hogy ennyire bizalmatlanok egy halálhírrel kapcsolatban.

Őszintén, Géza halála nem ért váratlanul. Már tavasszal sejteni lehetett, hogy nincs sok hátra a 90. születésnapját március 24-én ünneplő legendás Csekének. Az ünneplés csak a magyar médiában volt követhető.  Géza, 2016 vége felé már nem járt el a szabadeurópás kollegák havi összejövetelére. Érezhetően megromlott az egészségi állapota.  A bajor állam még októberben köszöntötte 60. házassági évfordulója alkalmából. Felejthetetlen dátum, hiszen 1956 októberében volt nászúton Velencében, amikor az egyik reggel látta, hogy az olasz lapok nagybetűvel a címlapon írták: „Forradalom Magyarországon”. Nem hitt a szemének, azonnal telefonált a müncheni szerkesztőségbe, majd az első vonattal visszatért Münchenbe és felvette a munkát. Furcsa volt mindezt 60 év távlatából újból átélni: Magyarországon a forradalmat, Münchenben pedig Géza házassági évfordulóját.  A 90. születésnapjára (1927. március 24) életműve bemutatásával készültem. Szülinapja előtt felhívtam lányát, Zsuzsát azzal, hogy írásomat e-mail-ben átküldöm neki, nyomtassa ki, és vigye el a papának. Zsuzsa közölte, hogy természetesen megteszi, de nem biztos, hogy édesapja el tudja olvasni. No, ezen igencsak meglepődtem. Aztán elmondta, hogy a mama (Géza felesége, Sisi) januárban meghalt, a papa pedig egy München elővárosi (Gröbenzell) idősek otthonába van, és felesége elvesztése óta állapota rohamosan romlik. Nem szereti ha zavarják, a külvilágtól szinte teljesen elzártan él. Géza egyik jó barátja és egyben kollegája (Kund János, 85) megszervezte, hogy ha Zsuzsa meglátogatja, adja már oda Gézának a mobilját, hadd beszélgessenek. Ez meg is történt. Viszont Géza nem akart beszélgetni. Azt hajtogatta, hogy örül a hívásnak, de nem tud beszélni. Ez újabb jel volt, hogy a „Cseke” feladta az életet. Ebben a tudatban vártuk a szomorú hírt, ami most november 13-án következett be. Zsuzsa másnap (nov. 14.) felhívta Kund Jánost, hogy a papa meghalt. A szomorú hírt János továbbította Budapestre, a Széchenyi Könyvtárhoz, ahol a Rádió (SZER) hanganyagát őrzik. Lukács Bea, az osztály vezetője azonnal engem hívott, hogy a márciusi szülinapi megemlékezéssel emlékezzenek meg Gézáról. Természetesen beleegyeztem, és elsőként közöltük Magyarország felé a szomorú hírt, amit aztán az internetes hírportálok azonnal át is vettek. Másnap (november 16.) dél körül csörgött a mobilom és egy hang azt mondta, hogy az MTI-től keres, mondjam meg neki, hol, ill. hogyan érheti el Cseke családját, hogy a hírt meg tudják erősíteni. Mondtam, én Zsuzsa telefonját nem adhatom ki, ugyanakkor furcsállottam, hogy ennyire bizalmatlanok egy halálhírrel kapcsolatban. Délután aztán megjelent az MTI („hivatalos”) jelentése, miszerint „az MTI-nek megerősítette a müncheni magyar főkonzulátus az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) hírét.”

Hogy a müncheni főkonzulátus mit tett, nem tudom, viszont Kund Jánostól tudom, hogy Zsuzsa elárulta a további teendőket. A temetés időpontja attól függ, hogy Géza Amerikában élő két fia mikor tud hazajönni (Münchenbe). A temetés különben a Waldfriedhof-ban lesz, ahol a mama (Géza felesége) is nyugszik. Géza feleségével közösen úgy döntöttek, hogy hamvasztás legyen, és egy fa alá helyezzék hamvaikat öröknyugalomra. Egy kis malőr jött közbe. A temetőnek külön része van, ahol ezt a „fa alá temetést” („Baumbeerdigung”) végzik.  Sisit januárban temették az egyik ilyen fa alá, ahol maximum nyolc urna helyezhető el. Közben „betelt” a fa körüli hely, így Géza egy másik fa alá fog kerülni. Egyházi szertartás nem lesz, viszont fia (Gábor) búcsúztatja majd a papát, „mindenki Laci bácsiját”.

Stephen Elekes

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK