Kezdőlap Címkék Tanácsadói testület

Címke: tanácsadói testület

Orbán fél, és ezért egyre nagyobb szerepet szán a titkosszolgálatoknak

Már a tanácsadói testület is, melynek névsorát nemrég hozták nyilvánosságra, tele volt szorgos belügyi dolgozókkal, de most a parlament is egy ilyen taggal gyarapodott. Varga Judit ex igazságügyi miniszter helyét Farkas Örs államtitkár-helyettes  kapta meg. Rogán Tóni jobbkeze felügyeli a titkosszolgálatokat, melyeket tulajdonképp maga Orbán Viktor irányít.

Kicsoda Farkas Örs? Kocsis Máté polgármester szóvivője majd kabinetfőnöke volt a VIII-ik kerületben. 2020 óta Rogán Antal minisztériumában dolgozik vezető beosztásban: korábban a médiát felügyelte azután pedig a titkosszolgálatokat. Különösebb tapasztalata nincsen e téren, de a lojalitása kétségtelen, és a mai nehéz időkben igazában ez számít Orbán Viktornak, aki a közeljövőben két fenyegetéstől tart igazán.

Ha maradnak a demokraták a Fehér Házban, akkor puccsot szerveznek ellene

Erről a magyar miniszterelnök nyíltan beszélt azt követően, hogy találkozott Donald Trumppal Floridában. Orbán Viktornak azért fontos ez a “barátság”, mert így a CIA nehezebben veheti le őt sakktábláról. Sebastian Kurz villámgyors bukása Ausztriában elgondolkodtathatta a magyar miniszterelnököt, aki foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz hiszen tudja, hogy utána nem az özönvíz jön hanem a kínos leleplezések áradata.

A CIA előszeretettel fordul hatalomközeli emberekhez, ha meg akar buktatni valakit.

Tunéziában például Burgiba elnököt saját titkosszolgálati főnöke, Ben Ali váltotta fel. Magyarországon a titkosszolgálat legfőbb feladata az első számú vezető, a Főnök védelmezése. Ezért válik a lojalitás sokkal fontosabb szemponttá mint a szakértelem.

Hét szűk esztendő

Orbán másik baja az, hogy nem tudja megvásárolni a szavazatokat az elkövetkező években, mert nem lesz rá pénze. Egyrészt a magyar gazdaság gyengén muzsikál, másrészt pedig nem jönnek az európai pénzek. Miután a brüsszeli Bizottságot az Európai Parlament perli a Magyarországnak kifizetett pénzek miatt, csak csordogálnak az eurós Brüsszelből miközben Lengyelország megkapta az egész pénzt. Tusk, Orbán fő ellenfele a visegrádi négyesben, vígan költekezhet. Ráadásul újra aktív a weimari háromszög: Franciaország, Lengyelország és Németország együttműködése. Scholz kancellár pénteken találkozik Macron elnökkel és Tusk miniszterelnökkel. Egyikük sem nagy barátja Orbán Viktornak. Márpedig a brüsszeli bizottság elsősorban őket kérdezi meg: adjak-e pénzt Orbán Viktornak?

Európai pénzek nélkül Orbán ugyancsak nehezen boldogul hosszabb távon.

Minthogy pénze nincsen Orbán kénytelen nagyobb szerepet szánni a titkosszolgálatoknak: a korbácsot alkalmazni a kalács helyett. Minthogy a nemzeti együttműködés rendszerében a titkosszolgálat üzemelteti a hatalom médiáját, ezért ott is változás várható: a stagnáló vagy épp csökkenő életszínvonal mellett el kell vonni az emberek figyelmét a realitásokról. Ez nem megy könnyen, sőt jelentős mértékben megnehezült a kegyelmi botránnyal hiszen a hatalom egyik propaganda csodafegyvere, az LMBTQ mondott csütörtököt. Rogán Tóninak sürgősen új csodafegyvert kell találnia a propagandában. Elvben a rezsi csökkentés megvalósítható lenne hiszen az európai gázárak alacsonyak csakhogy Magyarország Putyin drága földgázával üzemel. Ráadásul a forint már amúgyis rosszul áll az Európai parlament pere miatt. Ha tartósan 400 forint fölé megy az euró árfolyam, akkor Orbán csak a propagandában bízhat, mert nem oszthat pénzt. A propagandának viszont az a baja, hogy önmagában kevés, kell, hogy valamilyen reális alapja legyen, különben úgy csuklik össze a “sziklaszilárd” rendszer mint Magyarországon 1956-ban vagy 1989-ben Romániában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK