Kezdőlap Címkék Szökőár

Címke: szökőár

Rengetegen meghaltak a földrengés és szökőár miatt Indonéziában

0

A legutolsó adatok szerint 832-en meghaltak, 540-en pedig megsérültek, miután földrengés rázta meg az indonéziai Celebesz szigetét, majd szökőár is pusztított.

Az áldozatok száma még nőhet, mert a sérültek közül sokan súlyos állapotban vannak, sok ember pedig eltűnt. A halálos áldozatok többsége a tengerparti területről való, mivel

a földrengés idején épp fesztivált tartottak a strandon,

így sokan voltak ott.

Egy nőt sikerült élve kimenteni egy szálloda romjai alól, de még legalább 60-an lehetnek ott. Egy bevásárlóközpontnál százak kutatnak túlélők után.

A helyi katasztrófavédelem szerint a földrengést követő szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel száguldott a nyílt tengeren.

A partra több mint három méter magas hullámok csaptak le.

A hatóságok és a civil szervezetek egy halászfalu miatt is aggódnak, onnan ugyanis nem érkeznek hírek, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt.

MAJOR TSUNAMI hit Palu, Indonesia

MAJOR TSUNAMI hit Palu, Indonesia after M 7.5 earthquake today, Sept 28! Report: Alerta Roja

Közzétette: Severe World Weather – 2018. szeptember 28., péntek

A sérülteket nehezen látják el, olyan sokan vannak, és mert a kórházak is megrongálódtak. Sok embert a szabad ég alatt ápolnak.

Az is kiderült, hogy az egyik börtön falai is ledőltek a földrengésben, így több száz rab megszökött.

Pénteken először egy 5,9-es, majd egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg a szigetet. A térségben azóta több tucat utórengés is volt.

Egyre nő az áldozatok száma Mexikóban

0

Már legalább 26 halottja van a mexikói földrengésnek, amely nem sokkal csütörtökön éjfél előtt rázkódtatta meg az ország délnyugati részét. Szőkőárra figyelmeztetnek és utórengések is várhatók.

Reggel óta már legalább 26-ra emelkedett a Mexikó déli részére közép-európai idő szerint hajnalban lecsapó földrengésnek, amely az eddigi adatok szerint 8,2-es fokozatú volt a Richter-skálán.

Csaknem száz éve nem sújtotta Mexikót ilyen erős földrengés

– mondta Enrique Pena Nieto, Mexikó elnöke helyi idő szerint péntek reggeli sajtótájékoztatóján. A hatóságok szökőárra figyelmeztették a lakosságot, továbbá arra, hogy az utórengések is erősek lehetnek, akár ötös fokozatúnál is hevesebbek.

A rengést 50 millió mexikói észlelte, sokan hálóruháikban rohantak ki otthonaikból az utcára. 1,8 millió háztartás maradt egy időre áram nélkül, többségükben azóta ismét van villany. A rengés vonala mentén lévő iskolákat péntekre bezárták, hogy megvizsgálják az épületek szerkezeti állagának biztonságos voltát, mielőtt újra diákokkal telnének meg a tanintézetek.

A figyelmeztetés szerint

a szökőár a szokásosnál akár három méterrel is magasabbra emelheti a víz szintjét

Mexikó csendes-óceáni partvidékén, de – magyar idő szerint – péntek kora délutánig csak egy méteres emelkedést tapasztaltak. Az előrejelzések szerint méteres hullámok zúdulhatnak Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti cunami.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK