Egyre nő az áldozatok száma Mexikóban

0
818

Már legalább 26 halottja van a mexikói földrengésnek, amely nem sokkal csütörtökön éjfél előtt rázkódtatta meg az ország délnyugati részét. Szőkőárra figyelmeztetnek és utórengések is várhatók.

Reggel óta már legalább 26-ra emelkedett a Mexikó déli részére közép-európai idő szerint hajnalban lecsapó földrengésnek, amely az eddigi adatok szerint 8,2-es fokozatú volt a Richter-skálán.

Csaknem száz éve nem sújtotta Mexikót ilyen erős földrengés

– mondta Enrique Pena Nieto, Mexikó elnöke helyi idő szerint péntek reggeli sajtótájékoztatóján. A hatóságok szökőárra figyelmeztették a lakosságot, továbbá arra, hogy az utórengések is erősek lehetnek, akár ötös fokozatúnál is hevesebbek.

A rengést 50 millió mexikói észlelte, sokan hálóruháikban rohantak ki otthonaikból az utcára. 1,8 millió háztartás maradt egy időre áram nélkül, többségükben azóta ismét van villany. A rengés vonala mentén lévő iskolákat péntekre bezárták, hogy megvizsgálják az épületek szerkezeti állagának biztonságos voltát, mielőtt újra diákokkal telnének meg a tanintézetek.

A figyelmeztetés szerint

a szökőár a szokásosnál akár három méterrel is magasabbra emelheti a víz szintjét

Mexikó csendes-óceáni partvidékén, de – magyar idő szerint – péntek kora délutánig csak egy méteres emelkedést tapasztaltak. Az előrejelzések szerint méteres hullámok zúdulhatnak Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti cunami.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .