Kezdőlap Címkék Szelektív gyűjtés

Címke: szelektív gyűjtés

Minden szentnek maga felé hajlik a keze

0

Örök igazság: mindig kedvezőbb színben állítjuk be magunkat, tevékenységünket, mint az amilyen valójában. Lehet, hogy tudatalatti ez a fajta csalás, amely azonban az élet számos területén tetten érhető. Például a szelektív gyűjtésnél.

 

Magyarországon – dicséretes módon – már 10-ből 9 vallja magáról, hogy változó rendszerességgel, de szelektíven gyűjti a hulladékot; ám ez nem nyilvánul meg a szelektíven gyűjtött anyagok mennyiségében. Pedig – ahogy Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója mondja – a papírból, alumíniumból és műanyagból álló, a tejek és gyümölcslevek csomagolásaként szolgáló italoskarton dobozokat – saját bevallásuk szerint –  a válaszadók 38%-a dobja a kommunális hulladékba, miközben a mért adatok szerint 80% -a végzi a kukában.

Forrás: IKSZ

Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés valamilyen formája a lakosság körülbelül 71-80%-a számára elérhető, azonban az infrastruktúra kiépítettsége mellett a motiváció is kiemelkedően fontos szempont – hívja fel a figyelmet az IKSZ, amelynek fő célja, hogy népszerűsítse az italoskarton dobozok szelektív visszagyűjtését és újrahasznosítását, ezért rendszeresen végez szakmai kutatásokat és felméréseket. Legutóbb 1023 fő megkérdezésével készített online kutatást, s kiderült, hogy

a lakosok 89%-a környezetünk tudatos védelmét, 53%-a pedig a családtagoknak és másoknak történő példamutatást jelölte meg annak okaként, amiért részt vesz a szelektív gyűjtésben.

Zöld szemléletünk megerősödését és az elköteleződést mutatja az is, hogy a felmérésben megkérdezetteknek csupán 8%-a nyilatkozott úgy, hogy számára a gyűjtésben a legfőbb motiváló tényező az, hogy azzal csökkenthető a szemétszállítás díja.

Ugyanakkor sok még a kifogás, derül ki annak a 35%-nak az állításáról, aki bevallottan nem gyűjti szelektíven a csomagolási hulladékot. Íme az indokok:

  • nincs az otthonában fizikailag erre lehetősége: 14%
  • a gyűjtés „nagyon macerás”: 18%
  • a gyűjtött hulladék „nem fér el”: 21%
  • a folyamat „időigényes”: 13%
  • „a hulladékgyűjtő sziget messze van”: 16%
  • „nincs ideje kiöblíteni” a hulladékokat a kidobás előtt: 15%.
  • Egyéb: 2%

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK