Kezdőlap Címkék Skót

Címke: skót

“Ne féljetek! Ebédre visszajövök!”

1

“Ne féljetek! Ebédre visszajövök!”- mondta a zsidó diáklányoknak a skót tanárnő, akit  meggyilkoltak Auschwitzban.

1944 áprilisában tartóztatták le a skót Jane Haininget zsidók rejtegetése miatt Budapesten. Auschwitzba vitték, ahol 47 éves korában meghalt. A brit kormány Holocaust érdemrenddel tüntette ki 2010-ben. A Life of Love and Courage címmel új könyv jelent meg a skót tanárnőről, aki zsidó gyerekeket mentett Budapesten a holokauszt idején. Mary Miller, a könyv szerzője elmondja hősnőjéről, hogy teljesen átlagos ember volt, aki azonban a rendkívüli körülmények között példás bátorságot tanúsított és ezért az életével fizetett. Pedig dönthetett volna másképp is: 1939-ben munkaadói hazahívták Budapestről, ahol 1932 óta tanított a skót missziós iskolában. Ahol a diáklányok nagyrésze zsidó volt. A végzetteket hozzásegítette ahhoz, hogy állást találjanak Nagy Britanniában. Ez akkoriban életmentő akciónak számított. “Ha a lányoknak szükségük volt rám a jó időkben, akkor a rossz időkben méginkább így van ez!” Ezt válaszolta brit munkaadóinak és maradt Budapesten, ahol 1944 márciusáig viszonylag biztonságban érezhette magát. A németek bejövetele után minden megváltozott. A zsidók rejtegetése súlyos bűncselekménynek minősült. Ezért letartóztatták a skót missziós iskola tanárnőjét, aki így búcsúzott a rettegő diáklányoktól: ” ne féljetek! Ebédre már visszajövök!” Soha nem tért vissza! Két hónap múlva meghalt Auschwitzban, ahol a nácik több mint egymillió embert öltek meg.

A skótok miatt nem kapnak pénzt a beteg csepeli gyerekek

Bangóné Borbély Ildikó a szocialisták csepeli képviselőjelöltje még a skótok elleni meccs előtt jelentette be, hogyha nyer a magyar labdarúgó válogatott, félmillió forintot ajánl fel a beteg gyerekeket gyógyító Szent László Kórháznak.

A csapat kikapott, jelen állás szerint tehát egy vasat sem kapnak a csepeli kórházban ápolt gyerekek a szocialisták ottani jelöltjétől.

Tetszettek volna a fiúknak megnyerni a mérkőzést! Akkor lenne félmillió a gyerekekre. Mely pénz nyilván most is megvan, különben nem ajánlották volna fel a győzelem esetére.

A skót válogatott drukkerei nem kötötték feltételekhez a segítséget. A Tartan Army szurkolócsoport Sunshine Appeal nevű alapítványa 2003 óta minden idegenbeli válogatott mérkőzés előtt gyűjtést szervez, és az összeget egy helyi ügy támogatására fordítja.

Most is így volt, a Tartan Army a meccs kapcsán Budapestre látogatva a helyi skót alapítványok közvetítésével (Robert Burns Nemzetközi Alapítvány, St. Andrews Association) a hátrányos helyzetű családok gyermekeivel foglalkozó Wesley János óvodának adományozott több mint 1.7 millió forintot a Magyarország–Skócia mérkőzés előtt.

Minden előzetes feltétel nélkül. Azaz, ha veszítenek, akkor is odaadták volna a pénzt az óvodásoknak.

A skótok is beavatkoztak a magyar választási kampányba

Megint kikaptunk, de megint láttunk biztató jeleket. Mi mindig látunk ilyeneket, ha biztató jelek látásában rendeznének versenyeket, utcahosszal vernénk a világot.

A kazahok elleni váratlan vereség után sokan találgatták, hogy mi lesz kedden este a skótok elleni barátságos mérkőzésen. (Na jó, valójában ez csak nagyon keveseket érdekelt, de ez szebben hangzik, mintha azt írnánk, hogy senkit sem érdekel.)

Tegyünk úgy, mintha számítana, hogy mi lett az eredmény.

Georges Leekens szövetségi kapitány még a skótok elleni mérkőzés előtt, a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az edzéseken mindenki fegyelmezett és lelkes, ha ezt át tudjuk vinni a mérkőzésre, akkor nyert ügyünk van.

Azt eddig is sejtettük, hogy fegyelmezettnek és lelkesnek kell lenni, de most már azt is tudjuk, hogy mindez még önmagában nem elég: a fegyelmezettséget és a lelkesedést át is kell vinni a mérkőzésre.

Vagyis, a kazahok ellen ez lehetett a baj. Mert az kizárt, hogy az edzésen ne lettek volna fegyelmezettek és lelkesek a fiúk. Csak hát, mindezt elfelejtették átvinni a mérkőzésre.

Talán mert a szövetségi kapitány angolul mondta nekik, és a fiúk közül nem mindenki beszél angolul. Ezt egyébként Böde Dánieltől tudjuk, mielőtt pályára lépett, mondott neki valamit a szövetségi kapitány, de neki nem túl jó az angolja, a többiek pedig nem fordították le neki.

Lehet, azt mondta Leekens Bödének, hogy vigye be a pályára a fegyelmezettséget és a lelkesedését.

Volt már olyan háború, ami egy patkószögön dőlt el. Rosszul lett beverve, a ló megbotlott, aztán vége is lett a csatának, vesztettünk.

Könnyű a skótoknak, ők bezzeg mind beszélnek angolul, igaz, sajátos akcentusban.

Meg nem erősített hírek szerint a skótók elleni vereség után Csányi Sándor, az MLSZ elnöke már keresi Georges Leekens szövetségi kapitány utódját, Orbán Viktor miniszterelnök már keresi Csányi Sándor MLSZ elnök utódját, 11 nap múlva pedig választás lesz Magyarországon.

Távozott a szövetségi kapitány

0

Közös megegyezéssel távozott Gordon Strachan, a skót labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, miután csapata még a pótselejtezőt sem érte el a héten zárult világbajnoki selejtezősorozatban.

A 60 éves szakember 2013 óta irányította hazája nemzeti együttesét, ám vezetésével sem sikerült megtörni az 1998 óta tartó rossz sorozatot:

a szigetországiak a franciaországi világbajnokságon szerepeltek utoljára nagy tornán.

Strachan 40 mérkőzésen ült a skót kispadon, ezalatt 19 győzelem, 9 döntetlen és 12 vereség volt a mérlege. Utódjáról később döntenek.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK