Kezdőlap Címkék Riviéra

Címke: Riviéra

Miért imádják a szupergazdagok a francia Riviérát?

Elkelt a Microsoft társalapítójának, Paul Allennek legendás villája, melynek értékét 105 millió dollárra becsülték a szakértők. A vásárló egy másik dollármilliárdos, a Millenium kockázati tőke alap tulajdonosa, Israel Englander – írja a Bloomberg.

18 hálószobája van a Villa Marylandnek, melyet VII. Edvárd angol király barátja a vasút és hajózási mágnás Sir Artur Wilson építtetett 1904-ben egy szikla ormán a Földközi tenger partján. A fogadásokon megjelent maga VII. Edvárd is, aki itt is az angol-francia entente-on munkálkodott, mely azután megnyerte az első világháborút. A Wall Street Journal beszámol arról is, hogy Paul Allen folytatta ezt a tradíciót: a Cannes-i filmfesztivál idején nagy partikat rendezett művészek és milliárdosok részvételével. A csúcspont az álarcos bál volt amikor mindenki kalóz jelmezt viselt a tengerparti villában illetve annak hatalmas parkjában.

Brad Pitt és Angelina Jolie a házasságuk idején sok időt töltöttek a legendás villában 2008 és 2016 között. Paul Allen óriási jachtja, az Octopus ott horgonyzott a közeli kikötőben Villefranche-sur-Merben.

A vásárló, Israel Englander könnyedén folytathatja a trendet hiszen a Forbes vagyonát 11,6 milliárd dollárra becsülte. Tavaly 20 millió dollárért vett egy elegáns lakást Párizsban, ahol korábban a L’Oréal alapítójának dédunokája lakott.

Paul Allen 2018-ban hunyt el. Végakarata szerint vagyonát jótékonysági alapok örökölték. Műgyűjteményét a Christie’s tavaly 1,5 milliárd dollárért árverezte el.

Henri Matisse, a fény festője

Nizzában van a nagy francia festő múzeuma, mely arról tanúskodik, hogy Matisse későn fedezte fel a Riviérát, de aztán egész életében hűséges maradt hozzá. Matisse távolról sem állt egyedül a Riviéra iránti rajongással: Pablo Picasso, Pierre Auguste Renoir, Claude Monet és Marc Chagall is sok időt töltött itt festéssel. Chagall kedvenc helye Saint Paul de Vence volt.

Grasse a világ parfüm fővárosa, amely ma is óriási vonzerőt jelent. Fragonard, az egyik legendás cég, saját illatot ígér minden gazdag vásárlónak.

A nizzai konyhaművészet is fontos vonzerő

A Riviéra fővárosa Nizza, melynek konyhája nemcsak Franciaországban, de az egész világon híressé vált.

“Nincs kecmec, mi itt csakis saját természetes alapanyagokkal dolgozunk” – mondja a Michelin csillagos étterem főszakácsa a CNN tudósítójának. Vanessa Massé a tulajdonosa is éttermének, de ettől függetlenül minden hajnalban a piacon kezdi a napját: ”friss, könnyű és ízletes a nizzai konyha” – magyarázza és hangsúlyozza:

“szeretem a saját ujjaimmal megtapogatni a friss zöldséget, hogy érezzem milyen ételt tudok készíteni belőle.

Nekem ez nem munka. Minden reggel boldogan kelek a napfényben a Riviérán. Belélegzem a friss tengeri levegőt, és vidáman kezdem a napot”

– mondta a Michelin csillagos főszakács a CNN tudósítójának a francia Riviérán.

Oligarchák pácban

Ukrajna 1 milliárd euróhoz  juthat az orosz oligarcháknak a francia Riviérán lefoglalt vagyonából.

Egyelőre egy lefoglalt villát sikerült állami kézbe venni, de minden nagyon lassan megy a számtalan jogi probléma miatt.

23 millió eurót ér a luxus villa a Cote d’Azur-ön, mely most a francia állam tulajdonába került miután októberben elvették egy orosz oligarchától. Ez az első fecske – állapítja meg a párizsi Le Monde, amely rámutat arra, hogy jogilag egyáltalán nem egyszerű külföldi tulajdonban levő vagyontárgyak lefoglalása politikai indokokra hivatkozva. Az orosz oligarchák egy részének vagyonát arra hivatkozva zárolták sok nyugati országban, hogy ők Putyin rendszerének aktív támogatói, akik ily módon elősegítik Oroszország agresszióját Ukrajna ellen. Viktor Rasnyikov, a szóban forgó orosz oligarcha, akinek a villáját elvették a francia Riviérán, az acél gyártás egyik királya Oroszországban. Az acélgyártást teljesen alárendelték a hadigazdálkodásnak orosz földön, ahol Putyin egykori alteregóját, Medvegyevet, a Védelmi Tanács alelnökét  bízta meg a hadiipar irányításával.

Viktor Rasnyikovot az elsők között írták fel a feketelistára Franciaországban: már március 15-én megindult ellene az eljárás. Putyin agressziója Ukrajna ellen február 24-én kezdődött meg. Két luxus ingatlant azonnal lefoglaltak: egyet a Riviérán, egyet pedig Párizsban. A harmadik egy luxusjacht. Mindhárom Rasnyikov néven volt bejegyezve, ezért itt nem merült fel jogi probléma. A jacht értéke csekély 300 millió euró – írja a Nice Matin, amely azt is hozzáteszi, hogy ez egyik luxus ingatlan értéke meghaladja a 100 millió eurót is.

A 23 milliós luxus villa esetében nem voltak ilyen egyértelműek a tulajdonviszonyok, ezért csak októberben foglalták azt le. A luxus villa ugyanis egy orosz stróman nevén volt bejegyezve Franciaországban, és bár mindenki sejtette, hogy nem ő az igazi tulajdonos, de jogilag is bizonyítani kellett, hogy valójában Rasnyikov rendelkezik a 23 millió eurós luxus ingatlannal.

A francia pénzügyőröknek feltűnt, hogy az orosz tulaj gyorsan meg akar szabadulni a luxus villától nem sokkal azután, hogy összeállították az első fekete listát Putyin oligarchái ellen tavaly márciusban Franciaországban.

Rögtön intézkedtek arról, hogy a villámgyorsan eladott luxusvilla vételi árát – 17 millió eurót – lefoglalták a közjegyzőnél. Ezután jöttek a jogi problémák, mert a luxusvilla egy panamai cég tulajdonában állt, mely az orosz stróman nevén volt bejegyezve a francia Riviérán. A panamai cég vizsgálata során a francia pénzügyőrök azt vették észre, hogy az is csak álcázás, valójában mögötte egy svájci pénzügyi vállalkozás áll, mögötte pedig az orosz acél király, Viktor Rasnyikov. A luxusvillát ezért elkobozták, de ez nem végleges. Jelenleg a francia igazságügyi minisztérium tulajdonában van, de a bíróságnak kell kimondania a végső szót. Csakis akkor kerül teljesen a francia állam tulajdonába az orosz oligarcha luxus villája a Riviérán.

Egymilliárd euró juthat Ukrajnának

Hosszútávú folyamat a vagyonelkobzás, de a végső cél az, hogy az orosz oligarchák  elkobzott vagyonát Ukrajna újjáépítésére fordítsák. Csak a Riviérán lefoglalt orosz javakból 1 milliárd euró jöhet össze erre a célra – állapítja meg a Nice Matin, amely sorolja a luxus ingatlanokat.

Alekszandr Ponomarenko, az orosz gabona export királya csekély 91 millió euróért vette meg a La Chabane luxus ingatlant. Arkagyij Rotenberg, Putyin jóbarátja  a Riviéra egyik legdrágább helyén, Saint Jean Cap Ferrat szerezte meg a Shosana villát. A Rotenberg fivérek vállalták magukra Putyin több milliárd dolláros Szocsi környéki villa komplexumának tulajdonjogát miután az ellenzéki Navalnij videóban leplezte le az orosz elnök déli Kreml városkáját.

Viktor Rasnyikov egyik lefoglalt villája valaha a Rolling Stones együttes kedvenc búvóhelye volt.

Antibes-ban van Roman Abramovics luxus villája. A londoni Chelsea futballklub egykori tulajdonosát rákényszerítették ugyan a csapat eladására, de előtte már 10 letéti társaságot (trust) hozott létre 4 milliárd dollár értékben a gyerekei javára, akik közül a legfiatalabb 9 éves.

Csak pénzmosás miatt 17 vizsgálat indult orosz oligarchák ellen Franciaországban

– írja a párizsi Le Monde.

Andrej Melnyicsenko, az orosz műtrágya király ezért ment Franciaországból Svájcba, de csalódnia kellett, mert a szankciók ott is utolérték. Most Dubajba tette át a székhelyét, ahol olyan sok orosz oligarcha húzza meg magát, hogy kis Moszkvának hívják.

Vagyim Moskovics, az élelmiszer ipar egyik óriásának tulajdonosa Nizzában a Prince Grace de Monaco sugárúton szerzett palotát, melyet lefoglaltak. Vagyim Moskovics is ott volt azon a gyűlésen a Kremlben amikor orosz oligarchák a támogatásukról biztosították Putyin agresszióját Ukrajna ellen – írja a Nice Matin.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK