Kezdőlap Címkék Pinchas Goldschmidt

Címke: Pinchas Goldschmidt

Moszkva főrabbija Magyarországra menekült

Putyin emberei arra akarták rávenni, hogy támogassa nyilvánosan “a korlátozott hadműveletet” vagyis a háborút Ukrajnában. Minthogy a főrabbi erre nem volt hajlandó, ezért a helyzete tarthatatlanná vált Oroszországban, ahol mindenkinek ki kell nyilvánítani lojalitását a hatalom iránt.

Pinchas Goldschmidt rabbi menekülése nem sokkal az Ukrajna elleni orosz agresszió után történt, de csak most írta meg egy újság a főrabbi menyére hivatkozva.

Aki nem támogatja Putyint, az “talán eltűnik hirtelen.” Egy sor oligarcha, olykor családjával együtt, távozott az élők sorából kissé furcsa körülmények között. Megmagyarázhatatlan öngyilkosságok történtek, melyek mögött nagy valószínűség szerint az orosz titkosszolgálat állhat.

Ez nem újdonság Putyin számára, aki a számára kellemetlen politikai, gazdasági vagy épp vallási vezetőket elteszi láb alól. Nyemcovot, az ellenzék egyik népszerű vezetőjét Moszkvában a Vörös tér közelében lőtték le. Szkripal ezredest, az orosz katonai titkosszolgálat híres árulóját lányával együtt próbálta meg eltenni láb alól az orosz titkosszolgálat Nagy Britanniában. A mérgezést akció nem sikerült, de Szkripal ezredes azóta is a brit rendőrség védelme alatt áll.

P.s. A főrabbi Budapestről Izraelbe távozott.

Van-e a zsidóknak jövője Európában?

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbi Konferencia elnöke  abból az alkalomból tette fel a kérdést, hogy a világ most emlékezik meg Auschwitz felszabadulásának hetvenötödik évfordulójáról.

A rabbi visszaemlékezik arra, hogy nagyszüleit Magyarországról vitték marhavagonban Auschwitzba, ahol gázkamrába kerültek sok rokonukkal együtt. A mai európai zsidóságot alapvetően meghatározza a holokauszt élménye – hangsúlyozza a rabbi, aki a német közszolgálati Deutsche Welleben fejtette ki a nézeteit. Pinchas Goldschmidt rabbi emlékeztet arra, hogy a holokauszt után az európai zsidók nagy része úgy érezte: nincsen jövője Európában! Kivándoroltak az Egyesült Államokba vagy Palesztinába, ahol azután 1949-ben megalakult Izrael állam. Csak egy kisebbség maradt meg Európában – hangsúlyozza a rabbi.

Háromféle antiszemitizmus létezik

Pinchas Goldschmidt rabbi szerint ma Európában a szélsőjobboldali, a szélsőbaloldali és az iszlamista antiszemitizmus létezik. Egyre inkább hallatja a hangját. A zsidók közösségei több mint 1700 éven át voltak aktív részesei az európai történelemnek. Európának mindig hasznára váltak a zsidók. Ezt kérdőjelezte meg a holokauszt. “A mi célunk világos: maradni szeretnénk Európában, és abban reménykedünk, hogy ez lehetséges is lesz!” – hangsúlyozta az Európai Rabbi Konferencia elnöke, aki a Deutsche Welleben fejtette ki a nézeteit Auschwitz felszabadulásának hetvenötödik évfordulóján.

Főrabbi : az antiszemtizmus létében fenyegeti a zsidó közösséget

A legnagyobb európai ortodox rabbi szervezet vezetője utalt a merényletre Halle városában, ahol egy szélsőjobboldali német fiatalember megölt két embert, többet megsebesített Yom Kippur ünnepén.

Halványul a holokauszt emléke és sok muzulmán érkezik Európába, ezért fokozódik ott az antiszemtizmus – hangsúlyozta Pinchas Goldschmidt főrabbi. Ez fenyegeti a zsidó közösséget Európában.

Kikelt az ellen, hogy egyes európai államokban újra akarják szabályozni a körülmetélést és a kóser vágást. A zsidó identitás számára mindkettő fontos. Tudom, hogy elsősorban a muzulmánok miatt akarnak több országban intézkedéseket a körülmetélés és az állatok rituális vágása terén, de ez minket zsidókat is érint – mondta a főrabbi, akinek szavait az ynetnews izraeli portál idézi.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK