Kezdőlap Címkék Pénzmosás

Címke: pénzmosás

Adócsalás svájci bankár módra

Új pert rendelt el a legfelső francia joghatóság a legnagyobb svájci bank ügyében megállapítva: az UBS valóban adócsalást és pénzmosást követett el amikor francia ügyfeleinek azt javasolta, hogy vezessenek számlát Svájcban.

Franciaországban kétértelmű ítélet született a svájci UBS hatalmas adócsalási botrányában. A bíróság megállapította az adócsalást, ugyanakkor a hatalmas összeget, melyet a francia állam emiatt követel, nem kell befizetnie a svájci banknak, mert azt újra meg kell határozni.

Zürichben fellélegeztek a legnagyobb svájci bank főhadiszállásán hiszen a Crédit Suisse átvétele épp elég gondot okozott nekik, nem hiányzott egy újabb hatalmas összeg kifizetése.

1,8 milliárd euró elkobzását rendelte el a francia bíróság még 2021 decemberében az
UBS-től, és ezenkívül még büntetésként 3,75 millió eurót kellett volna a svájci banknak befizetnie a francia államkasszába. Ahol erre nagyon is számítottak hiszen a francia államadósság meghaladja az éves GDP 100%-át, és a költségvetési hiány is messze megengedett 3% fölött van. Régi ügyről van szó, melyet a francia pénzügyőrök szorgos munkája derített fel már évekkel ezelőtt. Feketén fehéren kiderült, hogy a francia államot óriási veszteség érte 2002 és 2014 között amikor az UBS javaslatára a gazdag ügyfelek inkább Svájcba vitték át a jövedelmüket, ahol kisebb az adó. Ezt az óriási adócsalást, melynek értékét 9,8 milliárd euróra becsülte a francia pénzügyminisztérium  akarta a francia bíróság 1,8 milliárd eurós bírsággal büntetni, de a semmítőszék döntés után erre kisebb az esélye. A semmítőszék ugyan megállapította az adócsalás tényét, de az államnak megítélt 1,8 milliárd eurós összeget jogosulatlannak nevezte.

A UBS franciaországi irodái intézték az adócsalási és pénzmosási ügyeket, ezért ezeknek a vezetőit már korábban elítélték. Ők nem fellebbeztek, ezért ez az ítélet rájuk nem vonatkozik.

Az UBS France bankot 1,875 millió eurós bírságra ítélték korábban, és a négy érintett vezető félévtől egy évig terjedő szabadságvesztés büntetést kapott felfüggesztve. Ezenkívül fejenként 200-300 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezték őket.

“Svájc és az EU szerződése legálissá tette az UBS akcióját”

A semmítőszék ítélete után ezzel érvelt a svájci óriás bank, amely rejteni igyekszik megkönnyebbülését. A zürichi bank elszánt jogi háborút folytat a francia állam ellen, és nem is sikertelenül, mert az első fokon még 3,7 milliárd eurós bírságot állapított meg egy francia bíróság. Másodfokon ezt 1,8 milliárd euróra mérsékelték, és most ezt az ítéletet is megváltoztatta a legfelső joghatóság Párizsban. A semmitőszék döntését a UBS részleges sikerének értékelik a svájci lapok. Arra utalnak, hogy az új per várhatóan elhúzódik majd, és valószínűleg csak kisebb bírságot állapítanak majd meg a végén. A tőzsde mindenképp kedvezően fogadta a párizsi döntést, mert a UBS részvényei 2,26%-kal emelkedtek -írja a zonebourse című tőzsdei portál.

Pénzügyi csalással vádolják a Zelenszkijt hatalomra segítő oligarchát

Félmilliárd hrivnya értékű pénzmosással gyanúsítják Ihor Kolomijszkijt, akit otthonában keresett fel az SZBU. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég jelentette be, hogy a titkosszolgálatra bízza a korrupció elleni harcot, mert a rendőrség és az ügyészség nem elég hatékony ezen a téren.

Zelenszkij elnököt folyamatosan a korrupció elleni harc fokozására buzdítják nyugati szövetségesei, akiket nyugtalanít, hogy az Ukrajnának küldött támogatás kézen közön eltűnik Európa egyik legkorruptabb országában.

Zelenszkij elnök épp a korrupció ellenes harc nevében indult a választásokon 2019-ben, de a győzelem után nem sokat tett ígéreteinek megvalósítása érdekében. Népszerűsége emiatt gyorsan csökkent is, és csak a háború során tanúsított bátor magatartásnak következtében lett igazán népszerű Ukrajnában.

Zelenszkij nem véletlenül volt annyira visszafogott a korrupció ellenes harcban hiszen legfőbb támogatója, Ihor Kolomijszkij, Ukrajna egyik minden hájjal megkent oligarchája volt.

Ki is az az Ihor Kolomijszkij?

A nép szolgája című televíziós sorozat, amely megalapozta Zelenszkij hírnevét Ukrajnában Ihor Kolomijszkij találmánya volt, ő pénzelte és az ő televíziója sugározta a sorozatot.

2019-ben az elnökválasztás évében Zelenszkij részt vett Kolomijszkij születésnapi ünnepségén. Az oligarcha idén 60 éves, 1963-ban született zsidó családban. Ukrajna területén élt valaha a világ egyik legnagyobb zsidó közössége: itt született például Golda Meir izraeli miniszterelnök, innen vándorolt ki Palesztinába Benjamin Netanjahu jelenlegi izraeli kormányfő családja. Ukrajnában nemrég felújították azt a zsinagógát, melyben annak idején Netanjahu ősei imádkoztak. Zelenszkij is nem vallásos zsidó családban született, az anyanyelve orosz, csak később tanult meg ukránul. Érdemes megemlíteni, hogy az elnökválasztási kampány idején ellenfele azt állította, hogy

“ha Zelenszkijre szavaztok, akkor Putyint kapjátok!”

2022 február 24-én Volodimir Zelenszkij alaposan rácáfolt erre.

Ihor Kolomijszkij saját bevallása szerint üvegvisszaváltással foglalkozott diák éveiben – tanulás helyett. A Leonyid Brezsnyevről elnevezett kohászati egyetemen tanult Dnyipropetrovszkban.

A nagy lehetőséget a meggazdagodásra a Szovjetunió bukása jelentette 1991-ben. Ukrajna lakosságának több mint 90%-a a függetlenség mellett döntött, és ez egy csapásra véget vetett a moszkvai irányításnak. A gazdaságban megkezdődött a szabadrablás időszaka, melyben Ihor Kolomijszkij igen leleményesnek bizonyult. Privat nevű cége a szó szoros értelmében szinte mindennel foglalkozott a kohászattól a bankokig és a televíziókig. Száz vállalat tartozik a Privat birodalomba, de vannak a Kolomijszkijnak külföldi cégei is. Innen a pénzmosás lehetősége is, melyet a háború természetesen korlátoz, de a mostani vizsgálat a 2013 és 2020 közötti pénzügyekre vonatkozik. Az amerikai Forbes magazin szerint Ihor Kolomijszkij dollárban is milliárdos: vagyonát különbözőképpen becsülik fel, és 3-6 milliárd dollár közé teszik.

Ihor Kolomijszkij szép pénzekkel támogatja a zsidó hitközséget is Dnyipropetrovszkban. Egy időben az Egyesült Ukrán Zsidó közösség elnöke volt, sőt öt évig az Európai Zsidó Unió élén is állt.

Ihor Kolomijszkijnak három állampolgársága is van: ukrán, izraeli és ciprusi. Ukrajnában elvben tilos a kettős állampolgárság, de nagyon sokan rendelkeznek ezzel, mert a hatóságok behunyják a fél szemüket. Kárpátalján a magyarok többsége is rendelkezik magyar állampolgársággal.

2014-ben az oligarchát kinevezték Dnyipropetrovszk tartomány kormányzójának, ahol szervezte az ellenállást az oroszok nyomulásával szemben. Kolomijszkij kormányzóként kijelentette: minden elfogott orosz szabotőrért 10 ezer dollárt fizet! Mindezt a koldusszegény Ukrajnában, ahol az életszínvonal azóta sem érte el a szovjet időkben tapasztalt nem túlságosan magas színvonalat.

2020-ban Ihor Kolomijszkijt pénzügyi csalással vádolták meg az Egyesült Államokban, melynek területéről kitiltották. Erre hivatkozva Zelenszkij elnök tavaly júliusban megfosztotta ukrán állampolgárságától egykori támogatóját. Az oligarcha stratégiai fontosságú cégeit államosították Ukrajnában. A mostani titkosszolgálati vizsgálat Ihor Kolomijszkij ellen azt mutatja, hogy Zelenszkij elnök igyekszik komolyan venni a korrupció ellenes harcot a háború nehéz körülményei között is mindenekelőtt azért, mert ily módon fokozhatja a bizalmat nyugati szövetségeseinél: az Ukrajna támogatására küldött pénz oda kerül ahova szánták nem pedig a dúsgazdag oligarchák zsebébe.

Lemond-e Észtország miniszterelnöke, mert a férje az oroszokkal üzletelt?

Az ellenzék lemondásra szólította fel Kaja Kallas miniszterelnökasszonyt, mert kiderült, hogy férjének cége azt követően is üzleti kapcsolatban állt Oroszországgal, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát. Oroszországot az agresszió miatt sok uniós szankció sújtotta. Ezeket Észtország miniszterelnök asszonya nemcsak, hogy helyeselte, de aktívan szorgalmazta is.

Kajla Kallas, aki a jobboldali liberális Reform Párt főnökasszonya, 2021 óta miniszterelnök Észtországban, ahol idén tavasszal újra megválasztották. A választási kampány során maximálisan kiállt Ukrajna támogatása mellett, és még több szankciót követelt az orosz agresszorok ellen.

A pici Észtország korábban a Szovjetunió része volt, ezért Putyin agressziója ott kicsapta a biztosítékot hiszen sokan tartanak attól, hogy az oroszok hasonló akciókra készülhetnek a Baltikum ellen is. Észtországban és Lettországban jelentős orosz kisebbség él, Putyin rájuk éppúgy hivatkozhat mint az Ukrajnában élő oroszokra. Más kérdés, hogy

Észtország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak vagyis Putyin kétszer is meggondolná az agressziót a kis balti állam ellen, melynek határait az Egyesült Államok garantálja.

Az észt elit furcsa párosa

Míg a liberális Kajla Kallas a politikában nyomult addig férje az üzleti életben ért el sikereket. A férj a Stark Logistics pénzügyi főnöke és társtulajdonosa volt, a cég pedig továbbra is megtartotta üzleti kapcsolatainak egy részét Oroszországban működő vállalkozásokkal. A botrány hatására az észt miniszterelnök férje bejelentette, hogy eladja 25%-os részesedését a cégben, és lemond a pénzügyi igazgató posztjáról.

A férj azzal védekezik, hogy “meg akartunk menteni egy észt céget a csődtől.” Hangsúlyozta, hogy neje, a miniszterelnök nem tudott semmit sem az orosz kapcsolatokról. A miniszterelnök asszony 350 ezer eurós kölcsönnel támogatta a férje cégét azt követően, hogy az nehéz helyzetbe került az Oroszországot sújtó szankciók miatt. A férj most azt hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök kölcsönét nemrégiben visszafizette a cég.

Észtország igen szoros pénzügyi kapcsolatban állt Oroszországgal a Szovjetunió felbomlása után is.

Putyin, aki akkoriban Szentpéterváron a főpolgármester gazdasági helyettese volt, Észtországban és Lettországban most tisztára azokat a rubel milliárdokat, melyeket maffia kapcsolataival szerzett az egykori Leningrádban.

Tallinnban lebukott a Danske Bank, amely több mint 130 milliárd eurós pénzügyi csalást hajtott végre. Ennek a legnagyobb része az orosz maffiák pénzének tisztára mosása volt Észtország fővárosában. Dánia legnagyobb bankja elismerte bűnösségét, és kétmilliárd dollár kártérítést fizet Dániának illetve az USA igazságügyi minisztériumának, amely feltárta a pénzügyi botrányt.

A sajtó azt is feltárta, hogy Putyin orosz elnök családtagjai is érintve voltak a pénzmosásban éppúgy mint a titkosszolgálat, az FSZB vezérkarának több tagja. Igor Putyin, az elnök unokatestvére is szerepel azon a listán, mely az érintett orosz pénzmosó maffia neveit tartalmazzák.

Miután a botrány kirobbant Tallinnban, akkor oroszul beszélő ügyfelek megfenyegették a Danske Bank tallini vezetőit: ”Magukat elsüllyesztjük a bankjukkal együtt!” Illetve:

”Gondolja, hogyha megindítja a vizsgálatot pénzmosás ügyben, akkor este nyugodtan hazasétálhat?”

A pénzmosás évtizedeken keresztül folyt Tallinnban, idén tavasszal kezdődött  meg a per hat vádlottal. Európában még sok országban tart a vizsgálat a szerteágazó pénzügyi botrányban. Észtország főügyésze a per kapcsán kijelentette, hogy az orosz befolyás nagy szerepet játszott a 130 milliárd eurós pénzügyi botrányban Észtországban.

Németországban a rendőrség lerohanta Putyin oligarchájának birtokait

250 német rendőr kutakodott az orosz oligarcha 24 ingatlanában, mert pénzmosással gyanúsítják a tulajt, akit hivatalosan nem neveztek meg, de a sajtó kiderítette. Aliser Uszmanov az egyik leggazdagabb orosz oligarcha – vagyona csaknem 20 milliárd euró -, aki Putyin Ukrajna elleni agressziója óta szerepel az uniós fekete listákon. A magyar diplomácia megpróbálta levetetni Aliser Uszmanovot a fekete listáról, de később elállt ettől.

Aliser Uszmanov különösen közeli kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal, egyike annak az ötven oligarchának, aki rendszeresen találkozik vele a Kremlben – írta az uniós jellemzés, mely megindokolta, hogy miért került a fekete listára. Uszmanov volt a tulajdonosa a világ legnagyobb jachtjának, melynek értékét 600 millió dollárra becsülték. A jachtot már korábban lefoglalták, most az ingatlanokra került sor Németországban. A 24 ingatlanból a legtöbb Bajorországban található, de Baden Württemberg, Schleswig Holstein és Hamburg is érintett.

Mivel gyanúsítják az üzbég származású orosz oligarchát? Azzal, hogy európai cégei adóparadicsomokba juttattak el hatalmas összegeket, hogy ily módon rejtsék el azokat az adóhatóságok elől.

Csaknem 20 milliárd eurós vagyon

Putyin oligarchái általában nem szűkölködnek, de Aliser Uszmanov köztük is szupergazdagnak számít. Vagyonát 19,7 milliárd euróra becsülték Putyin Ukrajna elleni agressziója előtt. A 69 éves milliárdos külföldön elsősorban óriási jachtja miatt volt ismert illetve, mert tulajdonrészt szerzett Premier League egyik sztár csapatában az Arsenalban.

Facebook

Putyin másik kedvenc oligarchája, Roman Abramovics  a Chelsea tulajdonosaként egyengette az orosz diplomácia útját Londonban. Mindketten távozni kényszerültek az angol fociból.

Uszmanov vagyonát az orosz bányászatban és a fémiparban alapozta meg. Az övé Oroszország második legnagyobb mobil hálózata, a Megafon. A sajtóban is terjeszkedett: a Kommerszant média fontos szereplője az orosz nyilvánosságnak.

Uszmanov természetesen nem ért egyet az uniós jellemzéssel, mely feketelistára tette őt. Ezért az imént említett Roman Abramoviccsal együtt az Európai Bírósághoz fordult annak érdekében, hogy lekerüljön az uniós feketelistáról.

Szijjártó Péter feddhetetlen üzletfelei

Pénzmosással és adócsalással gyanúsítják azt a dúsgazdag maláj üzletembert, aki 180 milliárd forint értékben szállított lélegeztető gépeket Magyarországra. Az üzletet a külügyminisztérium tavaly kötötte. A külügy a magyar sajtóval mindössze annyit közölt: tudnak a vizsgálatról, de tudomásuk szerint nincs magyar szála a hatóságok nyomozásának Malajziában. Miről is van szó?

559 millió dollár

Összesen ilyen értékben kötött szerződéseket tavaly a magyar külügy Vinod Sekhar malajziai milliárdossal a Covid 19 járvány első hullámának idején. Elsősorban lélegeztető gépeket vásároltak, hogy felkészüljenek a járvány hatásaira. Miért épp ezt a malajziai üzletembert választották?

Rejtély. Az ellenzék Magyarországon már akkoris azt állította, hogy a lélegeztető gépek túlárazottnak tűnnek, és a hatalmas üzlet egyáltalán nem transzparens. A Malaysia Now című lap megírta, hogy a magyar kormány túlságosan sok lélegeztető gépet vásárolt. Nagyrészük raktárba került, és később megpróbálták ezeket eladogatni.

Az üzlet megkötésekor nyilvánvalóan nem gondoltak arra, hogy személyzet kell a lélegeztető gépekhez, és ez a szűk keresztmetszet nem pedig a altatógépek hiánya.

A bevásárlást nemzetbiztonsági ügynek nyilvánították, hogy ne is lehessen utánanézni: pontosan mit is jelent a hatalmas üzlet?!

Ligeti Miklós, a Tranparency International magyarországi főnöke többször is kérte a magyar külügyet, hogy adják ki a szükséges adatokat, de eszük ágában sem volt. A 24.hu megkérdezte Ligeti Miklóst, hogy mit tudott meg a malájoktól.

Kiderült, hogy nem is a maláj milliárdos számláira hanem egy szingapúri és hongkongi bankszámlára kellett átutalnia a magyar külügynek a pénzt. Az eset nyilvánvalóan felveti a pénzmosás lehetőségét. Így érthető, hogy a malajziai hatóságok lerohanták a maláj milliárdos cégeit, és onnan nem távoztak üres kézzel.

Az emberélet nem múlhat pénzen

Ezt válaszolta a külügy amikor a furcsa üzletről nála érdeklődött néhány magyar portál. Ha viszont megindul a lavina Malajziában, akkor az elérkezhet Budapestre is.

Szijjártó külügyminiszter a Financial Timesnak nyilatkozta, hogy az USA a Magnyitszkij törvénnyel akarja megbuktatni Orbán Viktort. A Magnyitszkij törvény azt teszi lehetővé, hogy az USA hatóságai külföldi korrupciós ügyeket is vizsgáljanak.

Így buktatták meg Abdul Razak malajziai miniszterelnököt , aki csaknem egymilliárd dollárt vett ki egy állami fejlesztési alapból. Az ex kormányfőt húszéves fegyház büntetésre ítélték pénzügyi visszaélések miatt.

Aligha valószínű , hogy Orbán Viktor vagy Szijjártó Péter ilyen jövőről álmodna…

Pénzmosási rekord Németországban

114 914 gyanús esetet talált tavaly a Pénzügyi Felügyelet az Európai Unió legerősebb államában, ahol az ellenőrzést mintaszerűnek tartották. Eddig.

Jött a Wirecard ügy, és kiderült: az ellenőrző hatóságok ott is behunyják a fél szemüket, ha hazai cég felfutását szeretnék elősegíteni egy ígéretes piacon.

Miben látják a problémát a Pénzügyi Felügyeletnél?

“A mi nagy problémánk az, hogy Németországban a pénzmosás ügyészi kivizsgálása nincs igazán jól megalapozva” – nyilatkozta a berlini Tagesspiegelnek a Pénzügyi Felügyelet vezetője.

A müncheni ügyészség viszont a Pénzügyi Felügyeletet okolja a késlekedésért a Wirecard ügyben. Korábban a Deutsche Welle arról számolt be, hogy a Pénzügyi Felügyelet szándékosan visszatartott kényes dokumentumokat a Wirecard esetében, ezzel is hátráltatva a nyomozást a kétmilliárd eurós ügyben.

A Transparency International figyelmeztette a németeket

50%-al több gyanús pénzügyi tranzakciót regisztráltak tavaly mint az előző évben. Különösen veszélyeztetett az ingatlan szektor – hívta fel a figyelmet a Transparency International már 2017-ben. 30 milliárd eurós kétes hátterű beruházást regisztráltak a németek ingatlan piacán. Mit jelentett ez a gyakorlatban?  Azt, hogy

az olasz maffia több milliárd eurót mosott tisztára ingatlan üzletekben Németországban!

Ha lassan is, de a Bundestagban is döntésre jutottak a honatyák és honanyák. Múlt novemberben összhangba hozták a német pénzmosási törvényt az uniós irányelvekkel. Megszigorították az ellenőrzést. Ez azt jelenti, hogy a gyanús ügyleteket jelentenie kell a hatóságoknak az ingatlan ügynököknek, jegyzőknek is. A felmérések szerint a különböző maffiák a kétes pénzeik 15-30%-át fektetik be az ingatlan piacon, ahol nemcsak az adás-vétel jelent remek pénzmosási lehetőségeket, de a felújítás vagy a lakás bérlet is Németországban.

Cégtulajdonosok, mint szamár a ködben, avagy az eltűnt Pólus Péter

Tegnap összejöttek az EU parlamentben az uniós országok civiljei, azért, hogy javuljon a cégadatokhoz való hozzáférés. Sok itt még a tennivaló. A független, tényfeltáró újságírók sokszor nem jutnak el az offshore-láncok végéig, pedig az átlátható tulajdonosi struktúrát a pénzmosás elleni jogszabályok is előírják.

Meg tudják-e állapítani, hogy mi rejlik a liechtensteini Insula Management Establishment cég mögött, hogy valójában kikkel állnak kapcsolatban, és miért kellett közbenső tulajdonosként szerepeltetni ezt a céget a Quaestor birodalomban. Fel tudják-e deríteni, hogy a Veresegyházi Ingatlan Kft-nek mi köze van ehhez az egészhez, és meg tudják-e állapítani, a brit Virgin szigeteken, valamint a Panamában bejegyzett ugyancsak Quaestor cégek tulajdonosi körét és esetleges magyar kapcsolataikat? Kétlem.

Amikor egy likviditási gondokkal küzdő cég vezetője egyetlen termelő eszközét kivonva, bedönti adóssággal terhelt cégét, hogy felvirágoztasson egy másikat, vagy amikor tömegesen fiktív ruháznak át cégeket, vagyonkimentési céllal, akkor jelennek meg a cégtemetők sírásói, ügyvédek és strómanok. Az interneten még cégmester is hirdeti, hogy fő területe az adóssággal terhelt cégek átvétele, kiközvetítése (cégátvétel), problémás cégek adás-vételének lebonyolítása (cégadásvétel), cégeladás, cégalapítás, cégmódosítás, üzletrész átruházás, no meg ügyvezető kölcsönzés és adósságátvállalás, adósságrendezés, továbbá esetenként pályázati pénzek, hitelek intézése.

A nyilvántartásból gyakran nem derül ki a valódi tulajdonos neve

Egy-egy cég adatát jelenleg ingyenesen megtekinthetjük az állami e-cégjegyzék szolgáltatáson keresztül, de ha nagyobb mennyiségű adatra, strukturált és kereshető adatbázisra volna szüksége egy cégnek, vagy újságírónak, akkor komoly pénzeket kell fizetnie érte. A végső tulajdonosokról pedig egyelőre nem is létezik hozzáférhető állami nyilvántartás Magyarországon. Szépen vagyunk, nem mondom.

Például a letelepedési kötvényeket, a forgalmazó cégek közül a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund hozta be. Ez a vállalkozás kapta meg a kínai ügyfelekre is a kötvényforgalmazási engedélyt az Országgyűlés gazdasági bizottságától, de kik a tulajdonosok a sor végén? A cégről annyit lehet tudni, hogy a testülettől kapott engedélyt átadta a hasonló nevű, Hongkongban bejegyzett Hungary State Speciel Debt Managementnek. Hogy erre mi szükség volt, azt nem tudni, azt azonban igen, hogy a hongkongi vállalkozás tulajdonosa három, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cég. De kik állnak a tulajdonosi sor végén?

Azonban nem csak cégek, jogi személyek tűnnek el, mint szamár a ködben az érdeklődők szeme elől. Mint például olyanok, melyek tucatszám voltak bejelentve egy rózsadombi címre – szúrta ki a 444.hu. Természetes személyek is köddé váltak! Persze nem csak strómanok fordultak elő, miként a hvg.hu mutatta be Farkas Mihályt, egy milliárdos cég nincstelen zenész tulajdonosát. De hazánk elhíresült közmunkása, Orgován Béla is ide tartozik, akinek nevén négy társaság volt fellelhető az Opten adatbázisában – derítette ki a 24.hu.Teljesség igénye nélkül említettem e két példát, csak tájékozódási pontokként. Van még belőlük bőven, sorolhatnánk napestig.

Azért akad valódi tulajdonos is a felszívódottak sorában

Pólusról nem csak az irodaházas center, cukrászda, vagy fittnes edzőterem jut az ember eszébe, hanem Pólus Péter, a kétezres évek közepének vendéglátó ipari sztárvállalkozója, aki nagy üzletet hozott össze: 2005-re luxusgolfszállót épített Göd határában. Ma a résztvevők – az önkormányzat, a CIB és a Magyar Fejlesztési Bank – a pénzük után futnak. A válság a hibás, vagy a semmivel alá nem támasztott üzleti és politikai ambíciók okozták a milliárdos buktát? Netán egyszerű szélhámosság, ami zajlott?

Pólus Péter Csaba, mint annyi más hasonszőrű társa ismeretlen helyen tartózkodik. Bizonyára oka van rá. Ha valaki mégis többet tudna róla és csalafintaságairól, az jelentkezzen!

Már pénzmosással is vádolják a bukott kormányfőt

0

Minden idők egyik legnagyobb korrupciós ügyével vádolják a volt malajziai miniszterelnököt: az állami befektetési alapból 4 és fél milliárd dollár tűnt el, Nadzsib Razak és családja pedig jachtokat, repülőket, amerikai szállodákat, festményeket vett.

Az új vád szerint pedig 42 millió ringgitet, vagyis 10 millió dollárt helyezett el illegálisan a magánszámláin. Razak korrupciós ügyeiről régóta beszéltek, de csak azután indult ellene vizsgálat, hogy tavasszal elvesztette a választást. A vizsgálat már kiterjedt Szingapúrra és Svájcra is.

Az állami fejlesztési alap elvileg azt a célt szolgálta, hogy elősegítse Malajzia gazdasági fejlődését, csakhogy a sajtó hamar lebuktatta:

a miniszterelnök számláján is találtak több százezer dollárt,

melyet az alap utalt át a számára.

Razak először mindent tagadott, de a botrány miatt korábbi mentora, a már 93 éves Mahathir Mohamed is visszatért a politikába, és elindult ellene a választáson, méghozzá ősi ellenségével, Anvar Ibrahimmal szövetkezve.

A bukott kormányfőt letartóztatták, útlevelét elkobozták. Az új vád, a pénzmosás miatt 15 év börtönre számíthat, a korrupció miatt 20 évre.

A piszkos pénzek 1%-át derítik csak fel

0

Évente minimum 29 milliárd eurót mosnak tisztára Európában, s a piszkos pénzek 99%-a célba is jut a bankok átutalási rendszerében, pedig a bankok évente 20 milliárdot költenek az ellenőrzésre! A kontinensen 400 profi pénzmosó működik.

 

Minderről Rob Wainwright az Europol távozó főigazatója beszélt a brüsszeli Politico tudósítójának. A szervezet hágai központjában adott interjújában szerint ennek pofon egyszerű az oka: minden tagállam nemzeti hatáskörben ellenőrzi a bankokat, miközben a nagy pénzmosó maffiák globális távlatokban gondolkodnak és cselekszenek. Jellemzőnek mondta a brit MI 5 egykori ásza, hogy a nagy pénzmosási ügyek két államra koncentrálódnak az Európai Unióban:

a brit és  holland bankok kétharmados arányt hasítanak ki ebből az igen jövedelmező piacból.

Az Europol májusban távozó főigazgatója szerint a terrorizmus rádöbbentette a tagállamokat az  egységes információs rendszer szükségességére. Ezért a nagy párizsi merényletsorozat után felgyorsult az információcsere, mert

a szolgálatok felismerték, hogy ha nem működnek együtt, akkor a terroristák játszva legyőzik őket.

Rob Wainwright szerint ezen a téren az Europol sokat lépett előre az ő irányítása alatt. Ő mégsem ezen a területen folytatja hanem a pénzmozgást figyeli majd a Deloitte informatikai csalások elleni harccal megbízott főnökeként.

Szlovákiában Ján Kuciak fiatal oknyomozó újságíró az olasz maffia pénzek nyomába eredt, és a pozsonyi kormányra lelt. Robert Fico le is mondott, de az újságírót meggyilkolták.

Líbiában Kadhafi maffia-állama óvakodott a bankoktól: készpénzzel fizetett.

Franciaországban, Nicolas Sarkozy ex-elnöknek azokra a kínos vizsgálóbírói kérdésekre kell válaszolnia, hogy kapott-e 5 millió eurót készpénzben Líbia akkori elnökétől?

Görögországban a jelenlegi kormányzat azzal gyanúsít korábbi miniszterelnököket, minisztereket és jegybank-vezetőket, hogy óriási uniós pénzeket nyúltak le, és juttattak saját bankszámlára, többnyire Anglián keresztül.

London közismerten az orosz maffiapénzek átutalási központja, de minthogy nehéz különbséget tenni a titkosszolgálatok által mozgatott pénzek és a maffia átutalásai között, ezért erre kísérletet sem tesznek. Rob Wainwright a brit belső elhárítástól jött, és nem véletlenül hallgat. A londoni City ugyanis nagymértékben profitál abból, hogy a piszkos pénzek rajta keresztül jutnak el „jogos tulajdonosukhoz”. Most a Brexit miatt nagy az aggodalom: mi lesz ezután? Az Europol távozó főnöke felvázol egy-két lehetőséget, de diplomatikusan nem foglal állást, a britek ugyanis szeretnének továbbra is profitálni a közös adatbankból, de egyáltalán nem ragaszkodnak a külső ellenőrzéshez.

Lényegében persze a többi tagállamban is ez a helyzet: senki sem kívánja  a hazai elit olykor meglehetősen kétes pénzügyeit avatatlan szemek elé tárni.

Aki pedig mégiscsak erre tesz kísérletet, az könnyen úgy járhat, mint a fiatal szlovák újságíró, aki az olasz maffia és a pozsonyi kormány közötti pénzügyi kapcsolatokat vizsgálta, és akit menyasszonyával együtt nemrég temettek el.

Cáfolja a rendőrséget a legújabb pénzmosási ügy kulcsfigurájának ügyvédje

0

Pénzmosás miatt folyik büntetőeljárás a „gyémántügy” kulcsfigurája ellen, ezt írta a Független Hírügynökségnek a férfi ügyvédje. Aki egyben cáfolta a rendőrséget és az ügyészséget, akik szerint azért nem tudták kihallgatni a férfit, mert megszökött. Mint írta: nem is akarták kihallgatni, pedig tudták, hogy lehet elérni.  

A Magyar Nemzet írt először arról, hogy egy magyar férfi FBI-védelem alatt áll az Egyesült Államokban, és a gyanú szerint szerepe volt abban, hogy az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis kb. 1300 milliárd forint szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai országokban lévő számlákra. A lap szerint az amerikaiak azt gyanítják,

ez volt a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”.

A lap azt írta: az FBI gyanúja szerint a pénzt jellemzően az MKB-ból vették fel, majd gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén, az úgynevezett havalán keresztül vitték külföldre.

Az MKB ma bejelentette: pert indít, mert ezeket alaptalan rágalomnak tartja.

Az érintett férfi, F. Péter András ügyvédje közben közleményt küldött a Független Hírügynökségnek. Ebben azt írja: a férfivel szemben

„2014 óta pénzmosás miatt büntetőeljárás van folyamatban az NNI által közölt tényállás alapján”.

Az ügyvéd szerint a férfit „az évek óta húzódó eljárásban a nyomozó hatóság azonban annak ellenére nem hallgatta ki a mai napig, hogy védői útján amerikai lakcímét a nyomozó hatóság és a bíróság részére bejelentette, ahogyan annak ellenére sem történt meg kihallgatása, hogy a két állam közötti kölcsönös, protokoll tájékoztatás keretében a magyar hatóságok hivatalos tudomást szereztek arról, hogy Ügyfelünk az Amerikai Egyesült Államokban életvitelszerűen tartózkodik”.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tegnap azt mondta: azért nem tudták kihallgatni a férfit, mert megszökött. Ügyvédje szerint viszont ez nem igaz. Azt írja:

„F. Péter Andrással a magyar nyomozóhatóság sem magyarországi tartózkodása idején, sem később, azaz a mai napig nem közölte a gyanúsítás tényét a büntetőeljárás szabályai szerint.”

Az ügyvéd szerint a férfi legálisan, az elfogatóparancs kiadása előtt hagyta el az országot, Amerikában tudta meg, hogy eljárás indult ellene. Ügyvédjei útján többször is jelezte, hogy a magyar hatóságok rendelkezésére áll, ennek ellenére nem kezdeményezték kihallgatását.

A közlemény szerint a férfi meghallgatása érdekében kezdeményezett jogsegély sorsára sem a Fővárosi Főügyészség, sem a Legfőbb Ügyészség nem adott az ügyvédjeinek tájékoztatást.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK