Kezdőlap Címkék Pandémia

Címke: pandémia

Újabb Covid járvány? – A veszélyeztetett csoportok védőoltását javasolják Németországban

A német egészségügyi miniszter elsősorban a veszélyeztetett csoportoknak ajánlja a védőoltást, mert az ünnepek idején megnövekszik a fertőzés veszélye.

“Három héttel karácsony előtt most van az optimális ideje annak, hogy a veszélyeztetett csoportok megkapják a Covid 19 elleni védőoltást” – figyelmeztette honfitársait Karl Lauterbach egészségügyi miniszter, akiről a Deutsche Welle siet tudatni, hogy maga is járvány szakértő vagyis nem a levegőbe beszél. Az időzítés azért fontos, mert idő kell amíg a védőoltás kifejti hatását márpedig a karácsonyi – újévi időszak a nagy összejövetelek ideje tehát a járvány veszély fokozott. Németországban a védőoltásokkal foglalkozó szakmai központ évi egy injekciót javasol a Covid 19 vírus ellen azoknak, akik valamilyen veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. Az egészségügyi miniszter figyelmeztette a német közvéleményt , hogy ez a vírus nem olyan mint a hagyományos influenzáé, annál veszélyesebb különösen azoknak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

A baj az, hogy Európában a járványt követő felszabadult időszakban immár alábecsülik a Covid hatását.

“A hosszú lejáratú Covid hatást még nem ismerjük eléggé, és még nem találtuk meg vele szemben a hatékony gyógymódot” – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter egy tudományos konferencián.

Újra nő a Covid fertőzöttek száma Németországban, de nem fenyeget pandémia

“1700 új Covid megbetegedés jut 100 ezer emberre minden héten“ – ismertette a járvány adatait Karl Lauterbach. Különösen az okoz gondot, hogy a megbetegedések zömét olyan omicron variáns okozza, amely ellenálló lehet egyes védőoltásokkal szemben. Omicron XBB.1.5 ennek a veszélyes variánsnak a neve, melyet Németországban Krakennek neveztek el. Ez a variáns könnyen épít ki erős kapcsolatot a megcélzott testrésszel, épp ezért nehéz ellene védekezni.

Nem fenyeget pandémia – mondják a szakértők: ”a jelenlegi járvány adatok azt mutatják, hogy a számok nem érik el azt a magasságot mint a pandémia idején. Ez főként annak a következménye, hogy a lakosság döntő többsége be van oltva, és különösen igaz ez a veszélyeztetett csoportokra” – nyilatkozta a Deutsche Wellenek Lars Schaade, a Robert Koch országos egészségügyi intézet vezetője.

Fenyeget-e újabb világjárvány Kínából?

A Foreign Policy szerint világjárvány fenyeget és ismét Kínából eredően. A kínaiak igyekeznek megnyugtatni a világ közvéleményét: a titokzatos tüdőgyulladás nem is oly titokzatos, és általában enyhe lefolyású.

“Már harminc éve vagyok orvos, de ilyen sok gyerek pácienssel, akinek lábon kihordható tüdőgyulladása lett volna, még sohasem találkoztam” – mondta egy orvos Sanghajban a Beijing Review munkatársának. Kína legnagyobb városában azt tapasztalják az orvosok, hogy nagyon sok gyerek köhög. Vajon miért?

“Nagyon nehéz megkülönböztetni az influenzától ezt a tüdőgyulladást, amelyet általában 14 év alatti gyerekek kapnak meg. A feleségem és én is orvosok vagyunk, de nem vettük észre, hogy a négyéves a kisfiúnknak ilyen lábon kihordható tüdőgyulladás a betegsége”.

Csak amikor napok múlva sem csökkent a köhögés, akkor döbbent rá a feleségem, hogy ez valószínűleg lábon kihordható tüdőgyulladás lesz.”

Sok iskolában már felfüggesztették a tanítást a járvány miatt Kínában, a WHO is tájékoztatást kért. Ezért aztán a hatóságok sajtóértekezletet tartottak Pekingben, melyen az országos járványügyi hivatal vezetői igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt.

Mycoplasma tüdőgyulladás

Nem vírus és nem is baktérium okozza ezt a tüdőgyulladást hanem mikroorganizmus, mely Kínában honos, és három – hét évenként járványt okoz. A betegség általában az 5-14 éves korosztályt érinti, de már csecsemők és idős emberek is megkapták a fertőzést.

Miért? Mert a Covid pandémia miatt mindenkinek legyengült az immunrendszere

– hangsúlyozták a szakértők a pekingi sajtóértekezleten. Azok a gyerekek pedig akik a pandémia alatt jöttek a világra, eleve gyengébb immunrendszerrel kezdték meg az életet. Ezért nagyobb most ez a járvány Kínában – állítja a hivatalos véleményt tükröző pekingi Global Times. Mint az írásból kiderül szeptember észleltek először olyan eseteket, melyeket Kínában lábon kihordható tüdőgyulladásnak neveznek, és októberben lett ebből járvány, mely november végén tetőzhet.

A Beijing Review szerint viszont már júliusban is észlelték a betegséget, de a hatóságok minden erejükkel a Covid járványra koncentráltak, és ezért elhanyagolták ezt a régi – új lábon kihordható tüdőgyulladást. A szülők körében pánik tört ki egyes nagyvárosokban, mert olyan sokan jelentkeztek a gyerek sürgősségi osztályokon, hogy képtelenek voltak fogadni mindenkit.

“Nem viszem a köhögő gyereket kórházba, mert ott egyáltalán nem biztos, hogy az orvosok tudják fogadni viszont az száz százalék, hogy a várakozás idején tovább fertőződik”

– mondta egy szülő a Beijing Reviewnak.

A központi járványügyi hatóság elrendelte, hogy kapcsolják össze a gyerek sürgősségi osztályok számítógépes rendszereit, hogy fogadni tudják a gyerekes szülők rohamát. Orvos csapatokat küldenek a különösen veszélyeztetett pontokra hiszen egyelőre a járvány tovább terjed, és csak a hónap végére várható a tetőzés Kínában.

Újraindul az amerikai-kínai Covid háború?

0

A pandémiat okozó vírus egy kínai laboratóriumból szabadulhatott el – állapította meg az energia minisztérium Washingtonban. Az ezzel kapcsolatos titkosszolgálati jelentést most kapták meg a honanyák és honatyák Washingtonban – írta meg a Wall Street Journal, amely azért óvatosságból hozzáteszi, hogy az energia minisztérium maga is úgy tálalta az információt mint, amelynek alacsony a megbízhatósági szintje.

Korábban Washington és Peking éveken át polémiát folytatott arról, hogy miképp indult be a Covid járvány. Vuhanban működik egy kutatóközpont, amelyben a biológiai hadviseléssel is foglalkoznak, és állítólag innen indulhatott világhódító útjára a Covid vírus.

Mit mondanak a kínaiak?

A hivatalos álláspont az, hogy természetes úton indult meg a vírus szaporodása. A másik, a külföld számára előadott verzió már kissé kacifántosabb: az USA kísérletezett a Covid vírussal Fort Detrickben, nem messze Washingtontól. Ez éppen olyan kutató laboratórium mint a vuhani vagyis a biológiai hadviselés központi intézménye. Az amerikaiak Afganisztán számára állítottak elő biológia fegyvert, és így keletkezett a Covid vírus. Amely azonban megfertőzte az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák egy részét is. Ezek közül néhányan résztvettek a katona válogatottak olimpiáján Vuhanban, ahol megfertőzték a helyi lakosságot. Így indult el a járvány 2019 őszén a 11 milliós Vuhanban Kína kellős közepén.

Gyorsan említsük meg, hogy nemzetközi egyezmények tiltják a biológia hadviselést és az ezzel kapcsolatos kutatást. Ennek ellenére Kínában és az USA-ban folynak ilyen kutatások éppúgy mint Oroszországban. Putyin birodalmában az emberek azért óvakodnak a Covid védőoltástól, mert a Szputnyik vakcinát éppen a biológiai hadviselés kutató központjában kísérletezték ki.

USA – Kína szembenállás

A mélyponton levő amerikai-kínai kapcsolatok további gyengítését szolgálja a vírus kampány újrakezdése az Egyesült Államokban, ahol ezt az ügyet már egyszer lezárták: Avril Haines, a titkosszolgálatokat felügyelő hivatal vezetője elmondta a sajtónak még 2021-ben, hogy nincs egyértelmű eredmény. A titkosszolgálatok véleménye is eltér egymástól. Így aztán a járvánnyal együtt szép lassan mindenki megfeledkezett az ügyről.

Most viszont heves vita alakult ki Blinken amerikai külügyminiszter és Vang Ji államtanácsos között Münchenben a biztonságpolitikai világkonferencián. Az USA külügyminisztere azzal vádolta Kínát, hogy kamikaze drónokat akar szállítani Oroszországba, ahonnan azok az ukrajnai frontra kerülhetnének. Ezek a kínai drónok állítólag hatékonyak lehetnek azok ellen az amerikai és német páncélosok ellen, melyeket Ukrajnának ígértek.

Vang Ji, Kína elsőszámú diplomatája közölte: nem szállítottak ilyen drónokat Oroszországnak. Erre a CIA igazgatója is megszólalt: elismerte, hogy nem volt kínai fegyverszállítás, de egyúttal óvta Pekinget attól, hogy ezt mégiscsak megtegye.

Hszi Csin-ping elnök Moszkvába készül – jelentette be maga Putyin elnök.

Szívesen találkoznék Hszi Csin-ping elnökkel – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az ukrajnai háború első évfordulóján.

A kínaiak béketervet terjesztettek elő, mely Peking szerint “megnövelné Ukrajna mozgásterét és visszaadná Kijev szuverenitását, melyet az USA elrabolt.”

Botrányos volt az adatkezelés a covid-járvány alatt!

„A Fidesz-kormány és az alá tartozó intézmények azt igyekeztek bizonygatni a covid-járvány ideje alatt, hogy tökéletesen urai a helyzetnek. Ehhez képest most hivatalos papír bizonyítja, hogy az adatok kezelése körül teljes volt a káosz” – ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közegészségügyi bizottságának tagja jelentette ki csütörtöki, brüsszeli online sajtótájékoztatóján.

A politikus a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálati jelentésére alapozta kijelentéseit, amelyet azután kapott kézhez, hogy hivatalos eljárást kezdeményezett az illetékes kormányzati intézményekkel szemben a sokadik közérdekű igénylése ellenére is visszatartott covid-adatok kezelése kapcsán. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a közel ötvenezer magyar ember halálát okozó járvány ideje alatt az egészségügyi ellátórendszer minden dolgozója emberfeletti teljesítményt nyújtott és igyekezett az adott körülmények között menteni az emberéleteket, ezért a botrányos adatkezelés kizárólag az őket irányító, felelős kormányzat hibája.

A járvány idején a kormányzat folyamatosan titkolózott és hárított a covid miatt kórházi ápolásra, esetleg lélegeztetőgépi ellátásra szoruló betegek oltottsági adataival kapcsolatban. Sőt, a kormány rendszeresen önellentmondásba is keveredett annak idején azzal kapcsolatban, hogy rendelkezésre állnak-e az adatok, vagy hogy ki egyáltalán az adatkezelő.

„Már akkor látszott, hogy a kormány egyáltalán nem ura a helyzetnek, az adatkezelésben káosz uralkodik, amelyet a kormányzat pökhendiséggel és törvénytelen adatvisszatartásokkal igyekszik kompenzálni” – fogalmazott Ujhelyi István.

A politikus, mint mondta, „ezt unta meg” és tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), amely részletes vizsgálatot folytatott az adatkezelés jogszerűsége kapcsán. A többoldalas jelentésben az érintett intézményekkel folytatott egyeztetés alapján megállapították, hogy

a járványügyi szakrendszer nem volt érdemben felkészítve a járvány okozta jelentős adatmennyiség-növekedés kezelésére és hiába irányítottak át munkatársakat, „már az első hullám idején kiderült, hogy a korábbi adatfeldolgozást végezve az NNK nem tudja az elvárásoknak megfelelő napi adatszolgáltatást biztosítani”.

A vizsgálat során a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elismerte, hogy 2020 szeptemberétől informatikai problémák keletkeztek és komoly

„nehézséget jelentett, hogy ugyanazoknak a munkatársaknak kellett kontaktkutatást végezni, kötelezéseket kibocsátani, akiknek validálni kellett volna az adatokat”.

Kiderült, hogy a pandémia elején mindössze kilenc olyan speciális szaktudással bíró szakember volt az NNK-ban, aki a fertőzőbeteg-jelentő rendszert kezelni tudta, és nem volt idő újabb munkatársak felvételére vagy betanítására; ezért a meglévő szakemberekre nagy nyomás nehezedett. Az NNK a jelentés szerint az is elismerte: érdemben növelte a téves adatbevitelből, elírásokból fakadó hibákat, hogy a covid-betegek adatainak rögzítését az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak kellett manuálisan elvégezni. Pontosan emiatt  „magas hibaszázalékkal került a rendszerbe a covid-fertőzöttség, mint halálozási ok;

a hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta”.

Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy NAIH az adatkérés teljesítésének, illetve megtagadásának vizsgálata során az intézményektől kapott válaszok és magyarázatok alapján megállapította még: annak ellenére, hogy az NNK rendelkezett az egyének oltási adataival, de sem a kórházi ápoltakról, sem a gépi lélegeztetésre szoruló covid-betegekről nem gyűjtött adatot, utóbbi viszont hiába volt meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), azokat összeegyeztetni nem lehetett, így – mint írják – „megbízható adat, egyénre lebontott, lekérdezhető formában” egyszerűen nem állt rendelkezésre. Ujhelyi elmondta, hogy az NNK annak idején azzal az indokkal tagadta meg tőle a covidban elhunyt betegek oltási adatainak átadását, mert két külön adatbázisban szerepeltek ezek az adatok, azok összefésülésére viszont az alkotmány egyik módosítása értelmében – annak túlzott munkaterhe miatt – nem voltak kötelezhetőek.

„Sajátos, hogy az adatvédelmi hatóság vizsgálata megállapította: azóta az NNK elvégezte az adatok validálását.

Ujhelyi elmondta, hogy kérte és meglepetésére Müller Cecília tegnap el is küldte a teljes dokumentumot, mintegy ezer oldalt.

Az európai parlamenti képviselő hozzátette, hogy a NAIH vizsgálati jelentésének egyik utolsó megállapítása szerint a Müller Cecília vezette NNK arról számolt be az adatvédelmi hatóságnak: 2023-tól egy „megbízhatóbb rendszert vezetnek be a covid-adatok nyilvántartására” és folyamatban van a jelenlegi fertőzőbeteg-jelentő rendszer megújítása is annak érdekében, hogy több hibaszűrési lehetőség álljon rendelkezésre és az adatok feldolgozása is könnyebb legyen.

„Összefoglalva, a kormány mindenre fel volt készülve a járvány idején, csak a járványra nem.

Beigazolódott, amit már korábban is láttunk és sejtettünk: a kormányzat teljes káoszban volt a covid-járvány idején, őszinte és korrekt tájékoztatás helyett viszont csak áskálódó támadásra, titkolózásra és olcsó propagandára futotta tőlük. Jogosan vetődik fel a kérdés például, hogy a magyar kormány milyen biztonsággal tudott helyes döntéseket hozni, ha ezek szerint nem feltétlenül volt minden szükséges és hiteles adat birtokában? Egyértelmű, hogy Müller Cecília alkalmatlan a feladata elvégzésére és az a minimálisan elvárható, hogy bocsánatot kér a nyilvánosságtól, amiért elhallgatta a valóságot a covid-adatokkal, azok rendelkezésre állásával és használhatóságával kapcsolatban. Világos és egyértelmű, hogy az egészségügy politikai vezetése megbukott a covid-vizsgán, ezért pedig a Fidesz vezetőit terheli a felelősség, amin az sem változtat, hogy Kásler Miklós minisztersége és az EMMI már a múlté”.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2022. március 27. vasárnap

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 480.123.509 embert fertőzött meg és 6.121.165 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 10.868.656.879 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

 

USA

 • A Washingtoni Egyetemen végzett tanulmány szerint azoknak az embereknek csaknem harmada, akiknél pozitív lett a COVID-19-teszt a járvány első évében, ennek következtében perifériás neuropátiában szenvednek.

Hongkong

 • Hongkongi tudósok új tanulmánya szerint a kínai Sinovac vakcina két adagja csak közepesen magas szintű védelmet nyújtott az időseknek a súlyos betegségekkel és a Covid-19 okozta halálozással szemben, de a harmadik adag jelentősen megerősítette védekezőképességüket.

USA

 • Az US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslése szerint a koronavírus BA.2 Omicron alváltozata volt a felelős a COVID-19-es esetek több mint harmadáért az Egyesült Államokban.

Izrael

 • Az AstraZeneca COVID gyógyszer semlegesíti az Omicron alváltozatait. Ezt igazolják vizsgálatban a Washingtoni Egyetem tanulmányának adatai. 
 • Az egészségügyi minisztérium azt fontolgatja, hogy az Izraelbe repülővel visszatérő személyeket PCR-teszt elvégzésére kötelezik a beszállás előtt, tekintettel az új COVID-19-es esetek számának folyamatos növekedésére.

USA

 • Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia lektorált folyóiratában megjelent új tanulmány szerint a COVID-19-vel fertőzött gyermekekben a fertőzés után legalább hat hónappal továbbra is vannak antitestek. Nem világos, hogy ezek az antitestek jelentős védelmet nyújtanak-e az Omicron variáns ellen.
 • Világszerte harmincöt generikus gyógyszergyártó készíti el a Pfizer Inc. PFE.N rendkívül hatékony COVID-19 orális vírusellenes Paxlovidjának olcsó változatát, hogy 95 szegényebb országban biztosítsa a kezelést – közölte csütörtökön az ENSZ által támogatott Medicines Patent Pool (MPP).

Izrael

 • A Sheba Medical Center által kiadott új tanulmány kimutatta, hogy a harmadik adag rendkívül fontos azoknak, akik még nem fertőződtek meg a COVID-19-cel, a negyedik adag pedig nagy valószínűséggel hatékonysága csupán speciális esetekben elengedhetetlen.
 • A szaporodási ráta vagy az R-szám azon emberek átlagos számát jelenti, akiket egy fertőzött személy megfertőz. Ha az R meghaladja az egyet, az esetek száma folyamatosan növekszik, amíg újra ellenőrzés alá kerül. Miután az elmúlt hónapban 0,67 és 0,74 között mért, az R ismét emelkedik.
 • Az elmúlt néhány napban a világ minden országában az esetek számának növekedéséről számoltak be, beleértve az Nagy Britanniát is, amely a közelmúltban eltörölte az összes COVID-19-korlátozást. Ezenkívül Franciaországban a hétfőn 25%-os növekedés tapasztaltak az új esetek számában, miután január vége óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott. Bár nem világos, hogy pontosan mi okozza ezt a fertőzésszám emelkedést, ennek két különböző oka lehet: a korlátozások megszűnése vagy a BA.2 változat.

Kanada

 • A kutatók újratervezik a vörösvérsejteket, hogy beindítsák az immunrendszert a COVID-19 ellen.

Nagy Britannia

 • Az Evusheld az AstraZeneca új gyógyszere, amelyet kifejezetten immunhiányos emberek számára fejlesztettek ki. Az Evusheldet a COVID-fertőzés előtt adják be, és megadja az összes olyan antitestet, amelyet a szervezet nem hozott létre önmagában a vakcinák hatására. Az Evusheld 83%-kal csökkenti a tünetekkel járó koronavírus-fertőzések arányát, a védelem hat hónapig tart.
 • Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a COVID-19 az agy összehúzódását okozhatja, csökkentheti a szürkeállományt az érzelmeket és a memóriát irányító területeken, valamint károsíthatja a szaglást irányító területeket.

WHO

 • Elérte a hatmilliót a koronavírus áldozatainak száma.

Kanada

 • A tudósok azonosították a koronavírus új, erősen mutáns változatát a délnyugat-ontariói fehérfarkú szarvasokban. Nagyon hasonló vírusszekvenciát is találtak egy olyan személynél a környéken, aki szorosan érintkezett szarvasokkal. „A vírus a szarvasban fejlődik, a szarvasban pedig eltér attól, amit egyértelműen az embereknél tapasztalunk” – mondta Samira Mubareka, a Sunnybrook Kutatóintézet és a Torontói Egyetem virológusa.

Szerbia

 • Novak Djokovic a teniszező,  azt mondta a BBC-nek, hogy hajlandó lemondani a jövőbeni trófeákról, ahelyett, hogy beoltaná magát a Covid ellen. ugyanakkor nem kíván kapcsolatot létesíteni semmilyen oltás ellenes mozgalommal, csupán a személyes döntés jogát tartja fenn magának.

USA

 • A Vanderbilt Egyetem közelmúltban készült tanulmánya szerint azoknak a COVID-19- betegeknek csaknem 90 százaléka, akik a világjárvány tetőpontjában erőforráshiány miatt nem kaptak ECMO-t (extrakorporális membrán oxigenizáció), a kórházban haltak meg, pedig alkalmasak voltak rá.

WHO

 • A fertőzések száma éppen csökken, amikor már kirajzolódik a következő hullám: miért vezetheti hamarosan ismét a BA.2 omicron altípus a számokat.
 • A COVID-19 vakcinák megosztására irányuló globális projekt több mint 300 millió adag elhelyezésével küzd, ami a legújabb jel, hogy a világ vakcinázásával kapcsolatos probléma már inkább a keresletről, mint a kínálatról szól.

Spanyolország

 • Számos létező COVID-19-variáns képes megkerülni az immunrendszer válaszát bizonyos populációkban és kisebbségekben – állapította meg egy új tanulmány, amely az immunrendszer emberi szervezetben a citotoxikus T-sejtes válaszát vizsgálja.

USA

 • A BioVaxys Technology Corp. szerdán bejelentette, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a vállalat kísérleti SARS-CoV-2 tüskefehérje vakcinája, a BVX-0320 nem okozhat szívizomgyulladást , mivel nem kötődik az ACE2 receptorhoz.

WHO

 • A karantén lerövidíthető 10 napra teszt nélkül, és 7 napra negatív teszt esetén – feltéve, hogy az illetőnél nem jelentkeznek tünetek – közölte a WHO.

Izrael

 • Az izraeli Sheba Medical Center bejelentette az Omicron vakcinák első USA-n kívüli kipróbálását. A Pfizerrel együttműködésben kidolgozott tanulmány a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina nagyobb dózisának biztonságosságát, tolerálhatóságát és immunogenitását fogja értékelni.

USA

 • A COVID-19 elleni immunválasz segít megvédeni az újrafertőződést, de az új adatok szerint ez a védelem gyengébb az Omicron ellen, mint a koronavírus korábbi változatai ellen.
 • A Science Direct folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a testmozgás fokozza az influenza elleni védőoltások és a COVID-19 elleni antitestválaszt is.

Nagy Britannia

 • A British Medical Journal folyóiratban közzétett új szakértői tanulmány a COVID-19 fertőzés következtében fellépő késleltetett egészségügyi állapotok kockázatát vizsgálta, és megállapította, hogy a 2020-ban megfertőződött 65 éves és idősebb felnőttek csaknem minden harmadiknál valamilyen új betegség alakult ki a diagnózist követő hónapokban. 

Ausztria

 • Egy preprint tanulmány szerint az Omicron fertőzés után az oltottaknál és a felépülteknél minden korábban ismert variáns ellen van antitest, a be nem oltottaknál viszont nincs.

USA

 • Átlagosan egy évvel a fertőzés akut fázisából való felépülés után a COVID-19-túlélőknél 63%-kal nagyobb volt a szívinfarktus, 69%-kal a problémás szívritmuszavar, 52%-kal a stroke kockázata.
 • A terhes anyák nem csak magukat védik meg védőoltással, hanem antitesteket is továbbítanak újszülötteiknek.

Nagy Britannia

 • Az Omicron három alváltozatának egyike, a BA.2 változat vált a fő törzsvé, amely számos országban, köztük terjed. A BA.2-ban 27 olyan mutáció van, amely nem található meg az eredeti Omicron variánsban, a BA.1-ben.

Izrael

 • Bar Ilian Egyetem kutatói szerint egyértelmű kapcsolat van a D-vitamin hiánya és a COVID-19 mortalitása és súlyossága között.

USA

 • A Wistar Institute tudósai új SARS-CoV-2 vakcinákat fejlesztettek ki, amelyek egyetlen dózissal erősebb védelmet nyújtanak a korábbi vakcináknál, ráadásul a az új variációk mindegyike ellen is hatásosnak bizonyultak.

Egyesült Királyság

 • Az Egyesült Királyságban végzett kiterjedt tanulmány kimutatta, hogy a sürgősségi ellátásra való várakozási idő hogyan befolyásolja a halálozási esélyeit, és nagyon lehangoló eredményt mutatott.

WHO

 • A COVID-19 következő fő változata fertőzőbb lesz, mint az Omicron, de nem feltétlenül súlyosabb.

Izrael

 • Izraelben a pénteken teszteltek több mint negyede volt pozitív, a 193.202 tesztelt közül 27,44%-os volt a pozitív visszatérési arány.

Nagy Britannia

 • A COVID-19 boosterek (megerősítő oltás) 95%-ra növelik az Omicron-változat okozta halálesetek elleni védelmet az 50 év felettieknél – közölte csütörtökön az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége. Az Omicronnal végzett  halálos kimenetel elleni védelem körülbelül 60%-os a két oltást felvett 50 év felettiek körében. Ez körülbelül 95%-ra nőtt két héttel az emlékeztető, harmadik oltás beadása után.

Izrael

 • Az új kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19 Omicron variánsában talált 46 mutáció hatástalanná tette az antitesteket, ami az újbóli fertőzések és az áttöréses esetek nagy számát magyarázza.

USA

 • A Pfizer/BioNTech bejelentette, hogy megkezdték vakcinájuk egy olyan változatának klinikai vizsgálatát, amely a nagymértékben fertőző változatot célozza meg.
 • Az új kutatások azt mutatják, hogy a COVID-19 Omicron variánsában talált 46 mutáció hatástalanná tette az antitesteket, ami az újbóli fertőzések és az áttöréses esetek nagy számát magyarázza.

Németország

 • A CDC megállapította, hogy a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinák három injekciója a legjobb védelmet nyújtott súlyos betegségek ellen. Eközben Németország újabb rekordmagasságú napi fertőzési arányról számolt be.

USA

 • A MERCK Covid tabletta olcsó változata a szegényebb nemzetek számára készült. A vírusellenes gyógyszer, amely decemberben kapott sürgősségi engedélyt az Egyesült Államokban, mintegy 30%-kal csökkenti a magas kockázatú betegek kórházi kezelését és halálozását a klinikai vizsgálatok eredményei szerint.

Izrael

 • Izrael 25-30 millió ingyenes tesztet oszt szét közösségek és családok között.
 • Új Omicron alváltozatot fedeztek fel Izraelben.

USA

 • Új Covid-19 oltóanyagot fejlesztenek ki texasi tudósok hagyományos módszerrel, amely olcsóbbá és elérhetőbbé teszi a gyártást és forgalmazást a világjárvány által leginkább érintett országok számára.
 • Az amerikai hadsereg egyik kutatóintézete olyan koronavakcinát tesztel, amely számos vírusváltozattal járó fertőzések elleni védelemre hivatott. Az első emberkísérletek már megtörténtek.

Nagy Britannia

 • Az AstraZeneca csütörtökön azt közölte, hogy a Vaxzevria COVID-19 elleni oltásával végzett kísérlet előzetes adatai azt mutatták, hogy nagyobb antitestválaszt generált az Omicron variáns és mások, köztük a Béta, Delta, Alfa és Gamma ellen, ha harmadik emlékeztetőként adták be.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a meglévő COVID-19 vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak-e a rendkívül fertőző Omicron-változat ellen, még akkor is, ha a gyártók új generációs injekciókat fejlesztenek ki.

Ciprus

 • Új Deltacron koronavírus-változatot fedeztek fel Cipruson. Az új variánsnak hasonló genetikai háttere van, mint a Delta változat, plusz az Omicron 10 mutációjával együtt.

Hollandia

 • Holland kutatók algoritmust dolgoztak ki a COVID-19 súlyos szövődményeinek előrejelzésére. Az algoritmus pontosan megjósolja a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatát, beleértve a kórházi kezelést, az intézetbe helyezést és a halált.

Nagy Britannia

 • A brit iskolák  olyan izraeli COVID-biztos légszűrőkkel vannak felszerelve, melyek a vírus- és baktériumrészecskék nagyjából 99,97%-át kiszűrik.

Németország

 • A Robert Koch Intézet kedden 30 561 új fertőzésről és 356 halálesetről számolt be. 59,2 millió embert kétszer oltottak be. 32,3 millió ember kapott emlékeztető oltást.

Izrael

 • Már folyik a negyedik adag Covid 19 elleni oltás beadása. Prof. Nachman Ash, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója kedd reggel megkapta a negyedik adag koronavírus elleni oltást.

USA

 • Minden idők rekordját, 978 856 pozitív esetet ért el hétfőn az Egyesült Államokban a COVID-19 ráta.
 • A remdesivir 15-ről 11 napra csökkentette a kórházi betegek felépülési idejét. A remdesivir alkalmazása csak a kórházi betegekre korlátozódott, mert intravénás beadása akadályt jelentett annak ellenére, hogy 50 országban is engedélyezték. Kutatási adatok igazolták, hogy az infúzióban adott remdesivir kifejezetten hatásosnak tűnik, ha a betegség lefolyása során korábban, a beteg kórházba kerülése előtt adják be. Másik kutatás szerint majmokon végzett kísérlet azt látszik igazolni, hogy az inhalált remdesivir végül helyettesítheti az infúziókat.

Dél Afrika

 • A dél-afrikai kormány csütörtökön közölte, hogy egészségügyi minisztériumának adatai azt sugallják, hogy az Omicron által vezérelt negyedik hullám gyorsan emelkedett, tetőzött, majd és hirtelen csillapodott. „Ez inkább egy hirtelen árvíz volt, mint egy hullám.” – közölte a Dél-afrikai Orvosi Kutatási Tanács munkatársa.

Izrael

 • Előadásban, amelyet a The Jerusalem Post ismertetett, a központ kimutatta, hogy a harmadik adagot kapó 60 éves és idősebb emberek védelme várhatóan 75%-ról csak 25%-ra csökken egy hónapon belül, mivel az Omicron változat válik a domináns törzzsé Izraelben.

Franciaország

 • Újabb korlátozásokat jelentett be a francia kormány a koronavírus Omicron variánsának terjedése miatt. Attól tartanak, hogy a kórházak túlterheltté válnak, mivel rekordszámú új esetet jelentettek, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb napi fertőzésszám az országban.

USA

 • A vírusokkal összefüggő munkaerőhiány felforgatta az utazásokat, több ezer járat törléséhez vezetett, és most olyan sokszínű iparágakat fenyeget, mint az egészségügy, az éttermek és a kiskereskedelem.

Izrael

USA

 • Megdőlt a napi koronavírusos esetek számának amerikai rekordja, mivel az Omicron és a Delta változatok együttesen uralják 2021 végét.
 • Az FDA tegnapelőtt szájon át bevehető  Pfizer tabletta sürgősségi használatát, míg a tegnapi a Merck hasonló gyógyszerének alkalmazását tette engedélyezte.  A tablettáka első körben a „magas kockázatnak kitett” felnőtteknek ajánlják. 
 • A Pfizer által kifejlesztett és Paxlovid néven ismert gyógyszer 12 éves vagy annál idősebb Covid-betegek számára engedélyezett, akiknél fennáll a súlyos betegség kockázata. A Pfizer arról számolt be, hogy tablettái valószínűleg az Omicron változat ellen hatnak.

Németország

 • Átlagosan naponta 42.266 új esetről számoltak be az elmúlt héten. Az esetek 19 százalékkal csökkentek a két héttel ezelőtti átlaghoz képest. A halálozások száma viszont 19 százalékkal nőtt.

Hollandia

 • A hollandok az elsők az EU-ban, akik újra teljes zárlatot rendeltek el az Omicron variáns jelentős emelkedése miatt. A bárok, éttermek, sok üzlet, mozi és edzőterem legalább január közepéig zárva tart.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi engedélyt adott a marylandi székhelyű Novavax és az indiai Serum Institute által gyártott Covid-19 vakcinára, ami megnyitotta a kaput a Novavax néven is nevezett oltóanyag elosztása előtt a világ alacsonyabb jövedelmű országaiban.

USA

 • A tudósok megállapították, hogy a koronavírus megtámadja a zsírszövetet. Ez a kutatás segít magyarázatot találni arra, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek miért vannak nagyobb kockázatnak kitéve a súlyos betegségek és a Covid miatti halálozás kockázatának.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyság tudósai szerint a vakcinák csökkentett védelmet nyújtanak az Omicron ellen

Izrael

 • Izraelben elsőként észlelt mutáns B.1.1.529 variáns miatt az Egészségügyi Minisztérium további COVID-teszt kötelezővé tételét sürgette minden az országba érkező utas számára.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyságba utazóknak közvetlenül indulásuk előtti negatív tesztet kell felmutatniuk ellenkező esetben karanténba kell vonulni.  Ezt a lépést rosszul fogadta az utazási ágazat, amely éppen most kezdett magához térni a járvány okozta sokkból.

Belgium

 • Összecsaptak a tüntetők és a rendőrség vasárnap Brüsszelben – jegyezték meg az AFP újságírói a Covid elleni intézkedések ellenzőinek gyűlésén, amelyen a rendőrség szerint 8000 ember gyűlt össze.

Franciaország

 • A francia közegészségügy vasárnapi adatai szerint az elmúlt 24 órában 42 252 új Covid-19-fertőzött esetet észleltek. Az elmúlt hét napban a napi új esetek átlaga 42 459, szemben az egy héttel ezelőtti kevesebb mint 28 000-rel, ami a hullám felgyorsulását jelzi. 49-en meghaltak a Covid-fertőzésben.

Izrael

 • Több mint 4 millió izraeli kapta meg a harmadik oltóadagját – közölte kedden az Egészségügyi Minisztérium, ami mérföldkövet jelent Izrael azon erőfeszítéseiben, hogy a jogosult lakosság többsége megkapja az emlékeztető oltást.

WHO

 • A WHO föigazgatója szerint nem szabad túlreagálni az Omicron nevű vírusvariánst, egyelőre semmi nem bizonyítja, hogy az eddig kifejlesztett oltóanyagok nem nyújtanak ellene védelmet.

Németország 2021. 11.30.

 • A kutatók azon dolgoznak, hogy felmérjék az omikron-változat által jelentett veszélyt. Hamarosan megtudhat egy fontos tényezőt – a másikat talán csak akkor, amikor már túl késő.
 • A Robert Koch Intézet (RKI) hétfő reggel 452,4-re módosította a 100 000 lakosra és a hétre jutó új fertőzések számát.

WHO 2021.11.27.

 • A WHO  Omicron variánsnak nevezte el  a koronavírus új változatát, amely az első tudományos eredmények szerint hatszor fertőzőbb lehet, mint a már amúgy is nagyon agresszív delta változat.

Ausztria (2021.11.19.)

 • Az osztrák tisztviselők a 10 napos zárlat bevezetésére vonatkozó döntést azután hozták meg, hogy több hónapig próbálták megállítani a fertőzést széles körű teszteléssel és részleges korlátozásokkal. Hétfőtől leáll a közélet az országban, az emberek csak azért hagyhatják el otthonukat, hogy munkába menjenek, élelmiszert vagy gyógyszert vásároljanak.

Európa

 • Ausztriában, ahol a lakosság 66 százaléka be van oltva, vasárnap 24 órán belül több mint 14 ezer új vírusos esetet jelentettek. Az elmúlt hét során Hollandiában átlagosan több mint 20.000, míg Németországban ennek a számnak nagyjából a duplája volt.

USA

 • A Pfizer lehetővé teszi, hogy Covid-tablettáját olcsón gyártsák és adják el a szegény országokban
 • Az USA-ban az FDA jóváhagyásával minden felnőtt – korábban csak az 65 éven felüliek kaphatták -, aki legalább hat hónappal ezelőtt megkapta a második dózist a vakcinából, hivatalosan jogosult lesz emlékeztető oltásra.

Izrael

 • Az izraeli egészségügyi minisztérium szakértői testülete jóváhagyta a Pfizer-BioNTech oltóanyag beadását 5 és 11 év közötti gyermekek számára, így az ország az Egyesült Államok után az elsők között engedélyezte a gyermekeknek szánt oltást.

USA

 • Az Egyesült Államokban a Fehér Ház illetékesei szerdán úgy becsülték, hogy csaknem egymillió 5-11 éves gyermek kapott oltást azóta, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinát a múlt héten engedélyezték.

Németország

Szlovákia

 • A koronavírus legújabb, AY.4.2 szubvariánsát kimutatták Szlovákiában. Ez a delta variáns mutációja, és a szlovák egészségügyi szakértők szerint 10-15 százalékkal fertőzőbb annál.

Nagy Britannia

 • Az Egyesült Királyság szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldotta júliusban – és azóta is kiterjedt hullámot tapasztalunk, az új megbetegedések több mint egyharmadát iskolás korú gyerekek teszik ki.

WHO

 • Az Egészségügyi Világszervezet szerint ismét Európa a koronavírus-járvány központja, és arra figyelmeztetett, hogy a betegség februárra további 500.000 európai ember halálát okozhatja. A rekordhoz közeli esetszámot a vázlatos vakcinafelvétel okára tette. Noha Portugáliában szinte mindenki kapott, más országokban, köztük Franciaországban, a beoltottak aránya 70% alá esett. Kelet-Európában még alacsonyabb.

Téli olimpia: nincs fertőzés a buborékban – növekedhet a nézőszám Pekingben

Bár a világon tombol az omicron járvány , de a téli olimpiát sikerült megóvni- büszkélkedtek Pekingben, ahol a szervező bizottság sajtóértekezletet tartott.

„Biztonságos a helyzet a buborékban, nincs jele a vírus terjedésének. Elértük céljainkat. A tudomány a védekezés alapja, és a jövőben sem enyhítjük az óvintézkedéseket”

– hangsúlyozta a pekingi téli olimpia fő egészségügyi szakértője.

Brian McCloskey kínai kollégájával, Huang Csunnal együtt elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a versenyzőket hermetikusan elzárják a nézőktől, és ezért ebben a buborékban sikerül biztonságos feltételeket fenntartani. Huang Csun, aki helyettes vezetője a járvány megelőző szervezetnek a téli olimpián, közölte, hogy a nézők másnap nyugodtan munkába mehetnek. Nem kell karanténba vonulniuk. Természetesen azt tanácsolta nekik, hogy kerüljék a tömeg rendezvényeket, és időben adják le a vírus tesztjüket.

Többen láthatják a téli olimpiát a helyszínen

Január 17-én azt közölte a téli olimpia szervező bizottsága, hogy felfüggesztik a jegyárusítást, mert az omicron járvány miatt nem kockáztatják a sportolók biztonságát. Csakis szigorúan szűrt közönség láthatja az olimpiát élőben. Tekintettel arra, hogy a buborék eddig vírusmentesen működött, most a szervező bizottság úgy határozott, hogy megnöveli a nézőszámot. A jegyeket a keresletnek megfelelően árusítják majd – írta a Global Times, amely a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt félhivatalos angol nyelvű portálja.

A pandémia idején tovább növekedett az uniós polgárok súlyfeleslege

A Covid 19 járvány is igazolta, hogy a túlsúly komoly egészségügyi kockázatot jelent, de ennek ellenére a pandémia idején egyre többen híztak el: az EU polgárainak csaknem egyötöde immár ebbe a kategóriába tartozik.

Finnország kormánya az elsők között határozott úgy, hogy valamit tenni kell a túlsúly ellen, amely évekkel rövidítheti meg a polgárok élet kilátásait. Már 2016-ban létrehoztak egy internetes platformot, ahol a problémákkal küzdő polgárok orvosi tanácsot kaphattak. Pszichológiai tanácsadás folyik azóta is, más életformát javasolnak a túlsúllyal küzdőknek. A pandémia idején is folyamatosan működött ez a hálózat hiszen az internet lehetővé tette, hogy személyesen nekelljen felkeresni az orvosokat és a pszichológusokat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a járvány alatt nem kellett megszüntetnünk a kezelést, ehelyett mindent digitalizáltunk” – mondta a program egyik irányítója a Politiconak.

Kirsi Pietiläinen a Helsinki egyetemen kutatja az elhízással kapcsolatos problémákat. A pandémia idején megduplázódott a páciensek száma minden bizonnyal azért, mert a járvány hozzájárult az elhízáshoz. Az elzártság és a sok szabad idő nagy kihívást jelentett mindenkinek, aki túlsúllyal küszködött Finnországban is.

Túlsúly és járvány

 A legtöbb áldozatot a túlsúlyosok közül szedte a Covid 19 vírus

– állapította meg az Európai Unió járvány ellenőrző hatósága.

Angliában is nagy probléma, hogy a járvány idején a polgárok 40%-ának átlagosan 3 kilóval növekedett a testsúlya. Ami még ennél is szomorúbb: a gyerekek között még nagyobb volt a súlygyarapodás. A pandémia előtt a 4-5 éves gyerekek 9,9%-a számított túlsúlyosnak. Két év alatt ez az arány 14,4%-ra nőtt!

Miért? A hagyományos felfogás az, hogy felborult az energia mérleg: a sok evés-ivással szemben nem áll szembe elegendő fizikai aktivitás. A szokásos jótanács: csökkentsük a fogyasztást és fokozzuk az energia terhelést fizikai aktivitással. A kutatók azonban rájöttek arra, hogy ez túlságosan is leegyszerűsített szemlélet.

Nagyon egyéni, hogy ugyanannyi tápláléktól hasonló életforma mellett valaki elhízik-e vagy sem.

„Nagyon komoly biológiai hajlam van az elhízásra, amely egyénenként nagyon különbözik. Viszont, ha kialakul ez a hajlam, akkor az elhízás egy önmagát erősítő folyamattá válhat” – mondja a finn kutató. Aki siet hangsúlyozni, hogy még nagyon sok tényezőt nem ismerünk. Az viszont biztos, hogy a túlsúlyt, ha egyszer már kialakult, akkor nagyon nehéz leadni.

Kettős hatása van a pandémiának az emberek súlyára – magyarázza az osztrák túlsúly szövetség elnöke. Azok, akik a járvány előtt sokat gyakoroltak, most kihasználva a szabad időt még növelhették is a teljesítményüket és csökkenthették a súlyukat. De az üldögélő emberek – és ők vannak többségben – egyre jobban elhízhatnak. Ausztriában nem digitalizálták a kezelést, ezért sokan kihagyják azt. Illetve már akkor kerülnek oda amikor nagyon nehéz segíteni, mert a hízási folyamat önmagát erősítővé vált. Sokan közülük Covid fertőzöttek, és ebben az állapotban nagyon nehéz a súlyukkal foglalkozni miközben az első számú halálozási ok a vírus fertőzöttek között a túlsúly. Az osztrák túlsúly társaság elnöke az új gyógyszerekben bízik, melyekkel meg lehet előzni az elhízást. Csakhogy az a baj, hogy a túlsúlyt nem mindenütt ismerik el betegségnek, ezért a gyógyszereket teljes áron lehet csak megkapni a gyógyszertárakban. Olaszországban például a diabétesz gyógyszerek kedvezményes áron kaphatók, de az elhízás elleni szerek nem!

Közben viszont néhány államban már országos tervet dolgoznak ki a túlsúly csökkentésére: ide tartozik Írország, Németország és Olaszország.

„Szerencsejáték, hogy ki melyik uniós államban él, sőt egy államon belül is nagyok a különbségek” – nyilatkozta a Politiconak az Európai Unió túlsúly felelőse. Jacqueline Bowman-Busato hangsúlyozta, hogy az Európai Unió is kidolgoz egy tervet a túlsúly ellen, és abban reménykedik, hogy a tagállamok kormányai ezt majd követik is. Addig azonban tovább növekedhet az uniós polgárok testsúlya.

Bill Gates könyve a Covid 19 járványról

How to Prevent the next Pandemic – hogyan előzzük meg a következő pandémiát? Ez a könyv címe, amelyet a nyugdíjas dollár milliárdos vállalkozó közzétesz.

Bill Gates, akinek alapítványát számos összeesküvés elmélet felelősnek tart a Covid 19 járványért, arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ nem készült fel eléggé egy új pandémiára pedig ennek a bekövetkezése nagyonis valószínű. Bill Gates ebben a könyvében közli azokat a beszélgetéseket, melyeket Fauci doktorral, az USA vezető járvány szakértőjével folytatott. Anthony Fauci doktort még Donald Trump nevezte ki a pandémia elleni küzdelem élére, és bár többször el akarta őt bocsátani, de mégsem tette meg ezt. Joe Biden elnök átvette Fauci doktort Trumptól. Időközben a Covid járvány halálos áldozatainak a száma meghaladta a 900 ezret az Egyesült Államokban. Magyarországon ez a szám 42 ezer fölött van vagyis relatíve magasabb mint az USA-ban. Bill Gates másik szakértő beszélgető partnere, a WHO vezetője: Tedros Adhanom Gebreyesus. Gates nyugdíjba vonulása óta aktívan foglalkozik a vírusok elleni harccal. Alapítványa dollár milliárdokat fordított arra, hogy a HIV vírust, mely az AIDS-et okozza sikerült megfékezni Afrikában, ahol a szegény államok ezt saját költségvetésükből nem tudták volna megtenni.

Milyen érzés összeesküvés elméletek céltáblájává válni?

Ezzel is foglalkozik könyvében Bill Gates. Aki megírja, hogy alapítványa több mint 2 milliárd dollárt költött eddig arra, hogy csökkentse a Covid 19 világjárvány hatását. Összesküvés elméletek azzal vádolják Bill Gates alapítványát, hogy programokat pénzelt abban a vuhani laboratóriumban, ahonnan a vírus esetleg elszabadulhatott. Peking cáfolta ezt, de Kínában továbbra sem találják az első Covid fertőzöttet. Biden elnök megbízásából az amerikai titkosszolgálatok megpróbáltak utánajárni az ügynek, de nem sikerült egyértelmű bizonyítékot szerezniük. Az viszont kiderült, hogy a vuhani laboratóriumban olyan kísérletek is folytak, melyek biológiai fegyverként is felhasználható vírusok kitenyésztésre irányultak. Az amerikai titkosszolgálatok arra is rámutattak, hogy a Covid áldozatok száma feltűnően alacsony Kínában, és nagyon magas az Egyesült Államokban. Mindkét állam a másikat tartja fő vetélytársának. A vírusszakértők szerint a járványok összefügghetnek a genetikai kóddal, ez magyarázhatja az alacsony halálozási mutatókat Kínában.

Peking erre azzal vágott vissza, hogy Fort Detrick-ben Maryland államban hasonló kísérleteket folytat a Pentagon. Oroszországban a legnagyobb Szputnyik védőoltás gyár abban a városban működik, amely a szovjet időkben teljesen zárt volt, mert a biológia fegyverkezés kutatásai ott folytak. Oroszországban állítólag ezért is oly nagy a tartózkodás a Covid védőoltástól. A biológiai fegyverek kutatását nemzetközi egyezmények tiltják, de ennek ellenére minden bizonnyal sokfele folynak ilyen kísérletek.

Bill Gates mindennek ellenére optimista, könyvében azt írja, hogy

„ha az emberiség a megfelelő döntéseket hozza, akkor a Covid 19 lehet az utolsó világjárvány.”

Ez még nem a végjáték

Míg az eredeti Omicron-változat, amelyet először Dél-Afrikában észleltek november végén, még mindig a domináns vírustörzs a legtöbb országban, mások aggódni kezdenek egy új alváltozat miatt, amely megállította a fertőzések csökkenő tendenciáját – a BA.2 alváltozatot.

Az Omicron három alváltozatának egyike, a BA.2 változat vált a fő törzsvé, amely számos országban megjelent, több helyen domináns szerepe van a fertőzések számának gyorsulásában. A Financial Times február 3-i jelentése szerint

az alváltozatban 27 olyan mutáció van, amely nem található meg az eredeti Omicron variánsban, a BA.1-ben.

Ez elegendő-e ahhoz, hogy valós veszélyt jelentsen az Omicron-hullámból és a vele járó fertőzések példátlan arányából való kilábalásért még mindig küzdő országok számára.

Mind Dániában, mind az Egyesült Királyságban a közegészségügyi szervek megállapították, hogy az új variáns 30-34%-kal fertőzőbb a korábbi BA.1 variánsnál.

Dr. Dorit Nitzan, a WHO regionális sürgősségi igazgatója elmagyarázta a The Jerusalem Postnak az  új alváltozat várható pályáját, és azt, hogy ez mit jelenthet a világjárvány jövője szempontjából.

„A várható pálya az, hogy ez lesz az új domináns variáns, viszont úgy tűnik, hogy nem áll fenn az újrafertőződés veszélye azok számára, akik már elkapták az eredeti Omicron-változatot, mivel a két változat nem különbözik eléggé, bár még nincs elég kutatás ahhoz, hogy teljesen biztosak legyünk.

Az új variáns emberről emberre gyorsabban vihető át, mint a BA.1 variáns.

„Ha  egy szobában van valakivel, aki vírusos, akkor szinte biztosan megfertőződik. Abban a pillanatban, amikor valaki leveszi a maszkot, soha nem tudhatja, mikor kapja meg a fertőzést. Ezt tapasztalták Dániában, ahol a fertőzés rohamtempóban terjed.”

A BA.2 megnövekedett átviteli képességén kívül Dr. Nitzan azt mondta, hogy nincs jelentős különbség, amit a változat kezdeti kutatása során találtak.

„Amit valószínűleg látni fogunk Európában, az az, hogy a legtöbb mutáció és változás a vírusban most az Omicron-törzsön belül fog bekövetkezni, de Afrikában és más olyan helyen, ahol nincs hozzáférés a vakcinákhoz, előfordulhat, hogy teljesen más variánsok fejlődnek most… Szerinte az Omicron most nem a legnagyobb probléma. Arra kell összpontosítanunk, hogy lehetővé tegyük és biztosítsuk a vakcinákhoz való hozzáférést a világ más részein.”

Azokon a  helyeken a legsebezhetőbb lakosság ahol még 20%-ot sem ér el az egy oltást kapottak aránya – magyarázta Nitzan, hozzátéve, hogy lehetetlen lenne megmondani, milyen változatok fejlődnek ki a világ ezen területein, és nem lehet tudni, hogy hasonlóak-e a Deltához, vagy esetleg még rosszabbak.

Arra a kérdésre, hogy a fejlődő országokban tapasztalható vakcinahiány azt jelenti-e, hogy az Omicron és az azt követő BA.2 változat még mindig nem jelenti a „világjárvány végét” – ahogyan azt sokan sugallják -, Nitzan szkeptikus volt, és azt mondta, hogy lehet, de csak akkor, ha a világ minden részét sikerül ellátni oltóanyagokkal, amelyek jelenleg még nagyon sok helyen hiányoznak.

„Ha gyorsan és helyesen cselekszünk, az Omicron a járvány végéhez vezethet, de ha továbbra is csak magunkra koncentrálunk, és nem a világ minden részére, akkor ezt még nem nevezhetjük végjátéknak.”

„Nagyon fontos, hogy  helyi szinten mindent megtegyünk, de önmagában ez globálisan  nem elég!”

Kína nem akar konfrontációt

Hszi Csinping elnök, aki a davosi virtuális konferencián elsőként fejthette ki a véleményét azt hangsúlyozta, hogy országa nem akar konfrontációt. A pandémia miatt ezúttal elmaradnak a személyes találkozók, amelyek a korábbi években lehetővé tették a világ vezetőinek a négyszemközti eszmecserét  a svájci városban.

„A konfrontáció nem oldja meg a problémákat, ellenkezőleg: katasztrófához vezethet” – jelentette ki Kína elnöke, aki nem is titkolta, hogy otthon is komoly problémákkal kell szembenéznie a Covid járvány és a gazdaság lassulása miatt. Hszi Csinping jelezte, hogy a pandémiát csakis együttesen győzhetik le a világ országai. Kína lezárta határait, hogy így akadályozza meg a járvány terjedését. Az Omicron vírusmutáns ennek ellenére megjelent Pekingben is, ahol februárban rendezik meg a téli olimpiát. A kínaiak annyira tartanak a járványtól, hogy nem árusítanak jegyeket a téli olimpiára, azon kizárólag meghívottak vehetnek részt. A davosi virtuális konferencián felszólal dr. Fauci is, aki a járvány elleni küzdelem első számú szakértőjének számít az Egyesült Államokban.

„Egy hajóban ülünk”

Ezt hangsúlyozta Hszi Csinping, aki szerint, ha a világ országai egyenként akarják megoldani a problémáikat, akkor a kis hajók közül több elsüllyedhet. Ha viszont tudomásuk vesszük azt, hogy egyetlen nagy hajóban ülünk, akkor az megbirkózhat a viharokkal – mondta Hszi Csinping elnök a davosi virtuális konferencia első napján.

Globális kockázatok

A davosi világgazdasági konferecia előtt a szervezők kiadtak egy előrejelzést, mely felvázolja azokat a kockázatokat, amelyekkel szembe kell nézniük a világ államainak. Ebben a dokumentumban kiemelt szerep jut a klímaváltozás elleni harcnak, amelyet a pandémia és az energia válság jelentős mértékben hátráltat. Hszi Csinping elnök például nem említette, de tavaly a szén kitermelés rekordot döntött Kínában miután a gyakori áramszünetek miatt erre fel is szólították a bányák üzemeltetőit, akiket még nem is oly rég azzal fenyegettek, hogy bezárják az erősen környezetszennyező szénbányákat Kínában.

A kínai elnök után egymásután mondják el davosi üzenetüket a világ vezetői. A szervezők abban reménykednek, hogy ezek iránt is érdeklődés mutatkozik majd bár pontosan tudják: a világot elsősorban az érdekelte, hogy a vezetők miről beszélgettek zárt ajtók mögött Davosban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK