Kezdőlap Címkék Oxford University

Címke: Oxford University

Olcsó szteroid gyógyszerekkel a halál ellen

A szerdán közzétett nemzetközi klinikai vizsgálatok megerősítették azt a reményt, hogy az olcsó, széles körben elérhető szteroid gyógyszerek segíthetnek a súlyos betegeknél a koronavírus okozta betegség Covid-19 túlélésében.

Az új adatok közzététele után az Egészségügyi Világszervezet szerdán határozottan szteroidokat ajánlott súlyos vagy kritikus Covid-19-ben szenvedő betegek kezelésére világszerte. De az ügynökség azt javasolta, hogy ne adják a gyógyszereket enyhe betegségben szenvedő betegeknek.

Az új vizsgálatok egy elemzést tartalmaznak, amely hét randomizált klinikai vizsgálat adatait egyesítette, amelyekben három szteroidot értékeltek több mint 1700 betegen. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a három gyógyszer mindegyike csökkentette a halál kockázatát.

Három kapcsolódó tanulmányt a JAMA folyóiratban tettek közzé,  amely a kutatást „fontos előrelépésnek tekinti a Covid-19-ben szenvedő betegek kezelésében.

A szerzők hozzátették, hogy a kortikoszteroidoknak kell most a kritikus betegek kezelésénél elsősorban alkalmazni. Az egyetlen olyan gyógyszer, amely súlyos betegekben hatékonynak bizonyult, és ebben a sorban csak szerény eredményt mutat a remdesivir.

Az orvosok gyakran olyan szteroidokat használnak, mint a dexametazon , a hidrokortizon és a metilprednizolon, hogy lecsökkentsék a szervezet immunrendszerét, enyhítve a gyulladást, a duzzanatot és a fájdalmat. Sok Covid-19 beteg nem a vírus, hanem a szervezet túlzott reakciója miatt hal meg.

Az összesített adatok elemzése azt találta, hogy a szteroidok a halálozás egyharmadának csökkenésével voltak összefüggésben a Covid-19 betegek körében. A dexametazon hozta a legerősebb eredményeket: 36 százalékos haláleset-csökkenés 1282 betegnél, akiket három külön vizsgálatban kezeltek.

Júniusban az Oxfordi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a dexametazon látszólag javította a súlyos betegek túlélési arányát. A kutatók azt remélték, hogy más olcsó szteroidok is segíthetnek ezeknek a betegeknek.

Az új tanulmányok együttvéve megerősítik a szteroidok iránti bizalmat, és orvosolják egyes orvosok elhúzódó tétovázását – mondta Dr. Todd Rice, a Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karának orvostudományi docense és kritikus gondozású orvosa.

A populizmusról hallgatták Gyurcsányt Oxfordban

0

Az Oxford Unionban rendezett populizmus-vitafóromon vett részt csütörtök este Gyurcsány Ferenc. Néhány nap múlva korábbi brit és ausztrál miniszterelnök adnak majd elő.

Populizmus-vita (Populism Debate) címmel tartottak csütörtök este rendezvényt Oxfordban, az Oxford Union egyetemen, amelynek meghívott előadója volt Gyurcsány Ferenc volt. Az Oxford Uniont 1823-ban alapították, vitaelőadásairól híres intézmény.

A vitaest mottója az volt, hogy „a populista vezetők nem hoznak valós változást”. „Ha minden igaz, először beszélt magyar résztvevő brit alsóházra emlékeztető falak között” – írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc az eseményről.

Az Oxford Union a világ legjobb egyetemének vitafóruma. A lassan kétszáz éves társaság tegnap este a populizmusról…

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2017. november 9.

A DK elnöke szerint a populizmus fő forrása az, hogy az elmúlt évtizedekben

egyre többen úgy érezték, hogy reményvesztett lett életük.

Ha a demokraták ezt nem hallják meg, ha nem nyújtanak tisztességes reményt jelentő megoldásokat, akkor a csalódott emberek a populistákhoz fordulnak – mondta Gyurcsány hozzátéve, hogy ezek a politikusok gátlás nélkül ajánlják a nemzeti bezárkózást, az ellenségkeresést megoldásnak. Pártja ezzel szemben azt gondolja, hogy ezek rossz és veszélyes válaszok.

A világhírű egyetemen működő vitafórumot 1823-ban alapították a szabad vita helyszíneként. Eddigi vendégei között található a Dalai Láma, Teréz anya, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton és Albert Einstein is.

A következő napokban pedig a világhírű énekes, Emeli Sandé, a hollywoodi színésznő Anna Faris, majd Gordon Brown és Kevin Rudd, korábbi brit és ausztrál miniszterelnök érkezik a vitafórumra.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!