Kezdőlap Címkék Megelőzés

Címke: megelőzés

Hideg végtagok, zsibbadás: így javítható a láb vérkeringése

0

A testünk egészségének egyik fontos eleme a megfelelő vérkeringés. Ha valami nincs rendben a keringésünkkel, akkor azt elsőnek a végtagjainkon vehetjük észre. Ha a lábainkon zsibbadást, hideg-érzést tapasztalunk, akkor az olyan elváltozásokra utalhat, amely az egész testünkre hatással lehet.

Mi okozza?

A hidegben teljesen természetes, hogy a kezünkben és a lábunkban a vér keringése lecsökken, hiszen így védekezik testünk a hővesztés ellen. Ám ha a meleg lakásban, látszólag indokolatlanul is hidegek a végtagjaink az már utalhat betegségre.

A hajszálerek beszűkülése miatt kevesebb vér juthat végtagokba, emiatt azok hőmérséklete csökken. A jelenségnek számos oka lehet. Okozhatja alacsony vérnyomás, ami miatt romlik a végtagok vérellátása, de utalhat cukorbetegségre és érelmeszesedésre is. Utóbbi esetben az erek falára kalcium rakódik le, amely a kisebb hajszálereket el is zárhatja.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a lábunk hideg, akkor javasolt a láb vérkeringésének javítása. A kezek és lábak zsibbadása mögött ugyanakkor szintén meghúzódhatnak komolyabb problémák, általában idegrendszeri elváltozásokra utal. Okozhatja az idegek károsodása, de akár agyi elváltozás is lehet a háttérben, mint amilyen a szklerózis multiplex vagy agyi érelzáródás, sztrók. Éppen ezért nem érdemes félvállról venni a tüneteket! Komoly problémákat előzhetünk meg ugyanis, ha odafigyelünk a lábvérkeringés javítására. Ellenkező esetben súlyos szövődmények alakulhatnak ki, a nem megfelelő oxigénellátás miatt a végtagok szövetei elhalhatnak.

Hogyan javítsunk ezen?

A lábvérkeringés javításának legjobb módja, ha az egész testünkben fokozzuk a véráramlást, ennek leggyorsabb és legegyszerűbb módja a testmozgás. Pattanjunk kerékpárra és tekerjünk egyet, de a kocogás vagy egy esti séta is fokozza a vérkeringést az egész testünkben! Masszírozzuk át a zsibbadó vagy kihűlt tagjainkat, használhatunk különböző melegítő hatású olajokat, mandula- vagy búzacsíraolajat.

A folyadékhiány, a dehidratáltság szintén kedvezőtlenül ha a vérkeringésünkre. A téli hónapokban igyunk forró teát sok mézzel, ez segít a folyadékpótlásban és könnyebben átmelegednek a végtagjaink. A méz ásványi anyagokkal, vitaminokkal is támogatja a testünket. De számos étel és fűszer is pozitívan hat a vérkeringésünkre. Az erek tágításával a hagyma és fokhagyma segít a megfelelő vérnyomás kialakításában. A kurkuma és a fahéj szintén stimulálja a vérkeringést, ezáltal a lábvérkeringés javításában is hasznos.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok szintén hozzájárulnak a keringés javításához. A vas az egyik fontos alkotóeleme az oxigént szállító hemoglobinnak. A B12-vitamin nemcsak a megfelelő vérkeringés fenntartásában fontos, hanem az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Hiányában vérszegénység alakul ki, de olyan idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, mint a fülzúgás vagy a zsibbadás érzése.

Az életmódunk is sokat javíthat vagy ronthat a keringési rendszerünk állapotán. A mozgásszegény életforma, a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás fokozzák a szív- és érrendszeri panaszok kockázatát. Az elhízás sem tesz jót a keringésünknek, a szervezet megnövekedett zsírszintje növeli a vérben a lerakódások és az elzáródások veszélyét. A fölösleges kilóinktól való megszabadulással tehát javíthatjuk a keringésünket. A stresszes életmód szintén okozhatja a perifériás keringés lassulását, azaz a végtagjaink vérellátásának csökkenését.

Előzzük meg!

A rendszeresen hideg végtagok vagy a zsibbadás érzése testünk figyelmeztető jelei. Érdemes felkeresni szakorvost a tünetek hátterének pontos feltárása érdekében. Ne feledjük: a súlyos érszűkület a végtag elvesztéséhez is vezethet! Az idegrendszeri tünetek súlyosbodása pedig akár a szklerózis multiplex kialakulását is magával hozhatja. A megelőzés fontos része, hogy a tünetek megjelenésekor keressük fel háziorvosunkat! Az időben feltárt okokkal megelőzhetjük a kialakulóban lévő egészségügyi probléma súlyosbodását.

Természetesen a helyes életmód is nagyban hozzájárul a normális vérkeringés fenntartásához. A rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly kialakítása és az egészséges étkezés mellett kisebb az esélye a keringési panaszok megjelenésének.

Az olyan kevésbé komolynak látszó tünetek, mint a hideg végtagok vagy a zsibbadásérzés hátterében is meghúzódhatnak komoly egészségügyi problémák. Fontos a tünetek időben történő kezelése mellett az egészséges életmóddal történő megelőzés is!

Egyre fiatalabbakat támad a vastagbélrák

0

A végbél-, vastagbélrák az összes rosszindulatú daganat 15%-át teszi ki, de gyakorisága a civilizált országokban egyre nő, Magyarországon férfiaknál a második, nőknél a második-harmadik daganatos halálok, ezzel világelsők vagyunk.

A vastagbélrák az esetek többségében évek alatt alakul ki, korai stádiumban még nagy eséllyel gyógyítható, ezért is fontos 50 év felettieknek a szűrés. Prof. Dr. Banai János, a Duna Medical Center gasztroenterológiai részlegének szakmai konzulense szerint rengeteg megbetegedést meg lehetne előzni, ha többen járnának vizsgálatra, és ha az emberek jobban hinnének a daganatos betegségek gyógyíthatóságában.

Legtöbbször előzménnyel indul a vastagbélrák, ami lehet egy polip is. A daganatos betegségek pontos oka nem ismert, lehet genetikai alapja, egyes családokban halmozódhat a betegség. Az esetek többségében azonban a táplálkozási és környezeti, valamint életmódi tényezőknek van szerepe. Sajnos a magyar társadalomra is jellemző a rostszegény, túlfinomított, kezelt élelmiszerek fogyasztása, amelyek jelentősen megváltoztatja a bélflórát. Ez nemcsak daganathoz, hanem emésztési zavarokhoz, gyulladásos bélbetegségekhez vezethet. Ehhez jön még hozzá a mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, mesterséges konzerválószerek, színezékanyagok fogyasztása.

A betegség jellemzően inkább közép- és idősebb korban alakul ki, férfiakat és nőket szinte egyforma arányban érint. Sajnos az is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek már vastagbél elváltozásai. Akiknél a családban előfordult már korábban daganatos vagy gyulladásos bélbetegség, azoknak különösen ajánlott szűrésvizsgálaton részt venni, akár már 20 éves korukban is.

A vastagbélrák sokáig tünetmentes, a szűrővizsgálat jelentősége ezért rendkívül nagy, hiszen gyógyítható szakaszban fedezhető fel a betegség, vagy az azt megelőző kockázati állapot. A kialakult daganat a későbbiekben számos, nem speciálisan hasi panaszt okozhat. Ilyenek a székelési szokás megváltozása, és a véres széklet. A vastagbélrák minden esetben kezelendő. Ez lehet műtét, de előfordulhat, hogy besugárzásra és/vagy gyógyszeres kezelésre is szükség van. A gyógyulásra korai stádiumban 80% feletti esély lehet.

Mi történik a vizsgálaton?
A szűrővizsgálat első lépése a humán vér vizsgálata a székletben. Ha ennek eredménye negatív, akkor is érdemes évente megismételni. Ha pozitív, akkor vastagbéltükrözésre van szükség. Ez azt jelenti, hogy egy hajlékony eszközzel megvizsgáljuk a vastagbelet. Szükség esetén mód van szövetminta vételére és bizonyos elváltozások eltávolítására is. Lehetőség van a vizsgálathoz fájdalomcsillapító, görcsoldó, sőt altatószer adására is, így az esetleges kellemetlenségeket a beteg nem érzi. Prof. Dr. Banai János szerint ennek ellenére sajnos az öngondoskodás nem általános. „Az emberek jelentős része mindenféle szűrési lehetőséget elhanyagol. Általában kevéssé hisznek a rosszindulatú daganatok gyógyíthatóságában. Pedig bizonyított tény, hogy a megfelelő időben diagnosztizált betegség nagy eséllyel eredményesen kezelhető.”

A drog, a jog, a prevenció, avagy lánggal tüzet oltani…

0

A Drogriporter blog online kutatása szerint a hazai középiskolákban komoly gondok vannak a drogmegelőzéssel: általában rendőrök tartanak foglalkozásokat, még mindig főleg idejét múlt módszerekkel, az elrettentésre összpontosítva, és hiányzik a bizalmi légkör. A Tilos Rádió Kedd Esti Drogműsorában az iskolai drogmegelőzésről beszélgettek a műsorkészítők Sárosi Péterrel, a Drogriporter oldal szerkesztőjével, a Jogriporter Alapítvány igazgatójával.

A Drogriporter oldal online kutatásában az iskolai drogprevenció aktuális helyzetét vizsgálták a magyarországi középiskolákban. Az online kérdőívben diákokat kérdeztek meg, nem pedig pedagógusokat és intézményeket. Az adatfelvétel 1,5-2 hónapig tartott és a kérdőívet körülbelül 1100 fiatal töltötte ki. Sárosi Péter szerint az eredmények nem szenzációsak, zömmel igazolták a várakozásaikat. Az iskolai drogproblémák át vannak hárítva az iskoláktól a rendőrségre, mint például az idei balatonfüredi diákdrog-történet is. Szerinte rossz hír, hogy nagyrészt rendőrök tartják az iskolákban – bűnmegelőzési referensként – a drogprevenciós előadásokat. Ez komoly probléma a diákok számára, mert véleményük szerint a rendőr legkevésbé hiteles preventőrnek.

A rendőrök jelenlétének köszönhetően sérül a bizalom, nincs bizalom feléjük, mert bármely felszínre kerülő drogügyet érintő esetben a rendőrségnek büntetőeljárást kell kezdenie.

A rendőröktől, bűnmegelőzési referensektől egyirányú információáramlás történik túlnyomórészt előadások formájában. A diákok hiányolják az interaktivitást. Szerintük kétfelé kellene áramolni az információknak, és ehhez bizalmi légkörre lenne szükség. A kérdőívre válaszolók magas aránya szerint a diákok nem tudják elmondani saját tapasztalataikat, véleményüket, mert a preventőr sokszor rendőr. Sokan a prevenciós előadások értelmét is megkérdőjelezték emiatt, véleményük szerint ennek így nem sok értelme van. A diákok szerint emellett alacsony színvonalúak az előadások. Elrettentő információk hangzanak el, ismertetik a drogokat, a veszélyeket, azt, hogy tilos kábítószert fogyasztani. Míg egyéb – szerintük fontosabb témákról – például az ártalomcsökkentésről vagy a társas kapcsolatok menedzseléséről nem esik szó a prevenciós előadásokon.

Azok a diákok, akik az iskolai drogprevenciós előadásokról pozitív visszajelzést adtak, az interaktív programot, a bizalmat, a nem elrettentő és hiteles információkat hangsúlyozták ki példaként. Fontosnak tartják, hogy őszintén ki tudják beszélni a saját tapasztalataikat.

Amíg a diákok nem tudnak arról beszélni, ami őket érdekli, nincs meg a bizalmi légkör.

A Tilos Rádió műsorkészítői szerint sem működik hatásosan a rendszer: rossz a szabályozása, amíg nem alakítják át az illetékes hatóságok.

Víz Ági

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK