Kezdőlap Címkék Kakaó

Címke: kakaó

Globális csokoládé válság kakaó hiány miatt

A klímaváltozás a kakaóra is kihat, ezért a 2023-2024-es szezonban erőteljes termés csökkenés várható miközben a globális kereslet növekszik. A Bloomberg szakértője a helyszínen járva megállapította: az afrikai gazdák olyan keveset kapnak a kakaóért, hogy gyors megoldás valószínűleg nem lesz.

11%-kal várható kisebb termés mint a megelőző szezonban, mert a két legfontosabb termelő, Elefántcsontpart és Ghána  visszaesést jelzett – közölte a Nemzetközi Kakaó Tanács. Amely felhívta a figyelmet arra, hogy már harmadik éve tart a visszaesés, és ennek következtében szeptemberre csak 4,45 millió tonnás termés várható, ez 375 ezer tonnás hiányt jelenthet a globális piacon. Tavaly még csak 75 ezer tonna volt a hiány.

46 éves kakaó árrekord

Február végén egy tonna kakaó 6929 dollárba került vagyis 50%-többet kértek érte mint egy évvel korábban. Miért nincs több kakaó? Ennek járt utána a Bloomberg tudósítója, aki Elefántcsontpart fővárosában érdeklődött a krízis okairól:

“Az a baj a kakaóval, hogy szegény emberek termesztik, nem nagy cégek. Lát itt egyetlen nagyobb gazdaságot is? A szegény emberek pedig épp csak annyit termesztenek amennyi a megélhetéshez kell. Magasabb árat akarnak elérni, és erre a hiány a legjobb megoldás”

– magyarázza egy helyi szakértő. Aki szerint a csokoládé ára évtizedekig azért lehetett nagyon alacsony, mert a kereskedők nagyon olcsón vették meg a kakaót a koldusszegény afrikai gazdáktól. A kakaó cserjét nem ültetvényeken termesztik hanem kis gazdaságokban, amelyek nem működnek gazdaságosan. A pénzt a közvetítők keresik: a kereskedők és az eladók a gazdag piacokon Európában, Amerikában és a Távol Keleten.

A kereskedők 2023-ban olcsóbban vásárolták fel a kakaót Afrikában mint 46 évvel korábban!

Ez a rekord dőlt meg a New York-i tőzsdén amikor a kakaó árat meghaladta az 5500 dollárt tonnánként. Jövőre akár 10 ezer dollárra is felmehet a kakaó ára a hiány miatt. 2000-ben még csak 650 dollárt fizettek egy tonna kakaóért – emlékeztet a Bloomberg.

Négy afrikai állam állítja elő a kakaó 75%-át: a legtöbbet Elefántcsontpart – évi 2 millió tonnát, azután jön Ghána, Kamerun és Nigéria. A gyarmati időkben Ghána volt a legnagyobb kakaó előállító ország a világon, de azután Elefántcsontparton hatalomra került Houphouet-Boigny, aki maga is kakaó gazda volt. Ő elérte hosszú uralma alatt -1960-1993, hogy Elefántcsontpart legyen az első, azért is működik  annak fővárosában a Nemzetközi Kakaó Tanács. Az állam támogatta a kakaó gazdákat, ezért aztán nagyon sokan vágtak bele ebbe. Emiatt lett nagyon olcsó a kakaó évtizedeken át a világpiacon.

Csakhogy ezek a régi kakaó cserjék kiöregedtek: egyre kevesebb termést hoznak, mert kevésbé ellenállóak a betegségekkel és a klímaváltozással szemben.

Elefántcsontparton és Ghánában ma már a kormány vásárolja fel a kakaót, de nagyon alacsony áron. Így a gazdaságoknak nem marad pénzük arra, hogy új kakaó cserjéket ültessenek, és növényvédőszereket illetve gépeket vásároljanak.

Mi a következmény? Kifogy a kakaó: februárban a termés betakarítása után tele kellene lenniük a raktáraknak Afrikában, de ehelyett a kereskedők nem lelnek sehol sem árut.

Közben viszont az elmúlt harminc évben megduplázódott a kereslet a globális piacon. Csakhogy a kakaó előállító gazdák Afrikában ebből nem profitáltak jóformán semmit sem. Az Afrikán kívüli kakaó exportőrökre viszont pénzeső hull: Ecuador, Brazília, Indonézia és Peru kakaó gazdaságai jól járnak. Csakhogy ez kevés a világpiac ellátására.

Mire számíthatnak a fogyasztók Európában és Amerikában? Az árak jelentős emelkedésére a csokoládé piacon. Ebből a pénzből azután az afrikai gazdák fejleszthetik elmaradott kakaó gazdaságaikat, és növekedhet a termés. A jelen és a közeljövő az viszont keserédes – írja a Bloomberg szakértője Elefántcsontpartról.

A sokoldalú koffein

A koffein a világ valószínűleg legnépszerűbb, legszélesebb körben fogyasztott élénkítőszere. Bár legismertebb forrása a kávé, megtalálható a teában, kakaóbabban, kóladióban, és még másik 60 növényben. Felhasználja a gyógyszeripar, keverik üdítőitalokba is. Bár volt idő, amikor mumusnak kiáltották ki, mostanra tudjuk, hogy – természetesen mértékkel fogyasztva – számos pozitív élettani hatással bír. Egyes becslések szerint a világ lakosságának 80%-a fogyaszt rendszeresen koffeint. 

A koffeint, illetve a koffeintartalmú élelmiszereket leginkább az élénkítő hatása miatt fogyasztjuk. A koffein egy, az éberséget, agyi aktivitást csökkentő hormon, az adenozin aktivitását gátolja, kismértékben növeli a vérnyomást és a pulzust, valamint fokozza az agykéreg aktivitását, emiatt érezzük magunkat frissebbnek tőle. És ez nem csupán szubjektív érzet, ezen hatások következtében a koffeinfogyasztást követő pár órában valóban javulnak a kognitív funkciók.

A koffeinfogyasztás az emésztésünkre is hatással van, fokozza a gyomornedv elválasztását és vízhajtó hatású, így emésztésjavító, hosszú távon pedig segíthet a fogyásban, illetve az ideális testsúly megtartásában. Segíthet a fejfájás megszüntetésében is, nem véletlen, hogy számos fájdalomcsillapító gyógyszer hatóanyaga.

Na de mennyi az ideális mennyiség, mi az, amit még jól tolerál a szervezet, és mi történik, ha túl sokat fogyasztunk belőle?

Kutatások szerint egy átlagos testsúlyú felnőtt napi 300-400 mg koffeint nyugodtan elfogyaszthat bármilyen káros egészségi következmény nélkül. Várandós nőknek legfeljebb napi 200 mg koffeint ajánlanak. Gyermekek esetében 3 mg/testsúly kilogramm mennyiség még biztosan veszélytelen, persze ők leginkább csokoládé vagy tea formájában fogyasztják. Túladagolásról 600 mg fölött beszélhetünk, ennek tünetei szívdobogás érzet, nyugtalanság, szédülés, hányinger, alvásproblémák lehetnek.

A napi koffeinfogyasztásunk kalkulálásához jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos eszpresszó 60-80 mg koffeint tartalmaz, míg egy hosszúkávéban 100-120 mg koffein is lehet. Az instant kávék koffeintartalma valamivel alacsonyabb, egy adagban kb. 60 mg található.

Mivel a koffeinmolekula hőre bomlik, így a sötétebb pörkölésű, érzetre erősebb kávékban kevesebb a koffein, mint a világos pörkölésűekben.

Az arabica kávé kevesebb koffeint tartalmaz, mint a robusta.  Egy csésze feketetea kb. 50 mg-ot tartalmaz belőle, egy tábla (100 gramm) tejcsokoládé 20 mg-ot, míg egy tábla étcsoki akár ennek háromszorosát is.

Persze nem csak a bevitt mennyiség számít, hanem az is, hogy azt milyen gyorsan dolgozza fel a szervezet. A nők általában némileg hosszabb ideig érzik a koffein hatását, mint a férfiak. Lassíthatja a felszívódást, ha a kávénkat tejjel, tejhabbal vagy tejszínnel fogyasztjuk. Az alkoholfogyasztás szintén lassítja a felszívódását, míg a dohányzás növeli azt.

Kávérajongóknak azzal sem árt tisztában lenni, hogy bár a koffeinhez hozzászokik a szervezet, vagyis idővel hasonló élettani hatáshoz némileg többet igényel belőle, de abbahagyása esetén hosszú távú elvonási tünetekkel nem kell számolnunk, csupán pár napos átmeneti fáradtság valószínű.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!