Kezdőlap Címkék Kaczynsky

Címke: Kaczynsky

A PEGASUS Varsó felett is repkedett

Lengyelországban valószínűleg több áldozata volt az izraeli székhelyű NSO Group által kifejlesztett kémprogramokat használó telefonhackelésnek – mondta a kutató egy bizottságnak, miután a vádak szerint a lengyel különleges szolgálatok a kormány ellenfelei ellen használták a technológiát.

Kanadai kutatók a múlt év végén közölték, hogy egy magas rangú ellenzéki politikus és két neves kormánykritikus telefonjait feltörték a Pegasus szoftverrel. Az eredményekről először az Associated Press számolt be.
John Scott-Railton, a Torontói Egyetem Citizen Lab projektjének vezető kutatója hétfőn azt mondta a lengyel szenátus bizottságának, hogy bizonyítékokat látott más feltörésekre, és arra számít, hogy más áldozatok is lesznek.
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) vezetője ebben a hónapban azt mondta, hogy az ország hozzáférhetett a Pegasushoz, de szerinte a azok az állítások, hogy azt politikai ellenefelek lehallgatására használták fel “teljes ostobaság”.
A lengyel parlament ellenzéki irányítása alatt álló felsőháza, a Szenátus létrehozott egy bizottságot a telefonhackeléssel kapcsolatos vádak kivizsgálására, de ennek nincs hivatalos nyomozati jogköre.

A PiS által ellenőrzött parlament alsóháza ellenállt a teljes vizsgálóbizottság felállításának. A hétfői bizottságban egyetlen PiS szenátor sem vett részt.

A szóvivő azt mondta, a kormány nem látja szükségesnek további nyomozási eljárást, mivel a megfigyelés csak a bíróság beleegyezésével lehetséges, és hozzátette: ha valaki úgy gondolja, hogy törvénysértést követtek el, jogi lépéseket tehet.
A Citizen Lab szerint 2019-ben 33 alkalommal törték fel Krzysztof Brejza szenátor telefonját, és adatokat vettek le róla. Brejza akkoriban a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform választási kampányát vezette.
A Citizen Lab további áldozatokat azonosított: Ewa Wrzosek ügyész, a kormány igazságügyi reformjainak kritikusa és Roman Giertych ügyvéd, aki ellenzéki személyiségeket képviselt.

Menesztették a turisztikai hivatal antiszemita elnökét

0

Botrányos. Ezt írta a Twitteren Lengyelország turisztikai minisztere amint elolvasta a Nemzeti Turisztikai Hivatal elnökének interjúját.

A miniszter közölte: azonnali hatállyal leváltja a Nemzeti Turisztikai Hivatal főnökét, aki március óta volt a vezetője az intézménynek. Marek Olszewski a Gazeta Wyborcza című liberális lapnak a következőt nyilatkozta:

“A célom az, hogy Lengyelország vonzó oldalát mutassam be a külföldieknek. Auschwitz nem tartozik ezek közé. Ott a mártíromságról van szó. Különben is nem a zsidó elit szenvedett igazán azokban az időkben hanem a lengyel! A zsidó elit szinte teljesen fennmaradt!” Azzal is eldicsekedett az antiszemita hivatalnok, hogy

a varsói a Zsidó Múzeumot is törölte a látnivalók listájáról! 

A második világháború előtt Lengyelországban élt a világ legnagyobb zsidó közössége, melyet a nácik szinte teljes egészében kiirtottak. Ennek a fő szimbóluma Auschwitz, ahol több mint egymillió férfit, nőt és gyereket gyilkoltak le. Itt veszett el a magyar zsidóság jórésze is a holokauszt idején. Auschwitz, mint mementó eddig szerepelt azon a listán, mely azokat a látnivalókat tartalmazza, melyeket Varsó hivatalosan megtekintésére ajánl a turistáknak.

A miniszternek nem volt tudomása arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Hivatal főnöke törölte Auschwitzot és a varsói zsidó múzeumot a listáról. Rögtön intézkedett a korábbi állapot helyreállítására. A Turisztikai Hivatal főnöke a jobboldali kormánypárt tagja, és többször indult önkormányzati választáson a párt színeiben. Korábban a lengyelországi zsidó közösség levélben fordult Kaczynski pártvezérhez, hogy panaszt tegyen az antiszemita jelenségek miatt. Választ nem kaptak. Lengyelország miniszterelnöke itt volt Budapesten amikor Netanjahu izraeli kormányfő találkozott a visegrádi vezetőkkel. A tanácskozáson a visegrádi vezetők szentül megígérték: fellépnek minden antiszemita megnyilvánulás ellen!

A lengyel elitben nagy hagyománya van az antiszemitizmusnak: a holokauszt után több pogrom is volt az országban- halottakkal.

A Lengyelországot kormányzó kommunista párt többször is folytatott antiszemita kampányt, az egyik frakció, melyet az akkori belügyminiszter vezetett, nyíltan antiszemita volt. Lengyelországban az egykor virágzó, több mint 5 milliós zsidó közösség pár ezer főre apadt. A döntő többségüket a nácik megölték. A megmaradtak közül sokan emigráltak Nyugat Európába, az USA-ba vagy Izraelbe. A zsidó államban nagy felháborodást váltott ki a legújabb antiszemita nyilatkozat Lengyelországban, pontosan ott, ahol az európai zsidóság legnagyobb temetője van.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK