Kezdőlap Címkék Hét

Címke: hét

Ez történt a héten – Lakossági hulladék

Jó kis hét volt ez a most mögöttünk lévő, jóformán még el sem kezdődött, már vége is lett. Hétfőtől szerdáig azonban épp elég idő volt arra, hogy megoldódjon a szemétmizéria és elvigyék a hivatalosan lakossági hulladéknak nevezett szemetet 116 településről.

Normális viszonyok között ez nem lenne hír, a szemét azért van, hogy elszállítsák, és ne maradjon ott, ahová letették. Vannak erre kiképzett emberek, valamint ezen emberek által működtetett eszközök, vagyis a civilizált világban meg van szervezve a szemét elszállítása. Az ember azt gondolná, nincs ebben semmi ördöngösség, ez egy szakma, vinni a szemetet, ennél nehezebb és bonyolultabb problémákat is megoldott már a civilizáció.

Normális körülmények között nem szokott a szemét téma lenni, ám itt kiderült, hogy elfogyott az állam által szemétszállításra biztosított pénz. Hogy rosszul számolták ki, mennyi pénz kell a szemét elszállítására, vagy más ok áll a háttérben, ezzel kapcsolatban folyik a politikai oldalak szokásos egymásra mutogatása. Szerencsére ezúttal nem Soros vagy Sargentini ármánykodása sejlik az ügy mögött, ami némi halvány reménysugár is lehet arra, hogy egyszer talán még lehet ebben az országban normális, szakmai meggondolásoktól sem mentes vitákat folytatni.

Ez azonban még messze van, ami viszont érdekes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az ügyben. Igaz, csak nagyon szűkszavúan, mondjuk úgy, szőrmentén nyilatkozott, ráadásul testőrök kíséretében, menet közben válaszolt egy sajtómunkás kérdésére.

Katasztrófavédelem – ezt válaszolta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mi lesz a szeméttel, mi meg találgathattunk, és rághattuk a körmünket napestig, hogy akkor most mi lesz.

Az lett, hogy nem sokkal e nyilatkozat után kiderült: a katasztrófavédelem kapott 26 milliárd forintot a kormánytól, hogy gondoskodjon az utcákon rekedt szemét elszállításáról. Ennyi pénz kellett a probléma – nem végleges, de legalább átmeneti enyhet adó – megoldásához. Ment az utalás a katasztrófásokhoz, és másnap már vitték is a szemetet.

Nem a katasztrófavédelem munkatársai szállították el a lakosság által termelt hulladékot, hanem azok a szemetesek, akik egyébként is elvitték volna, ha megkapják időben a munkájuk elvégzéséhez szükséges pénzt.

Ugyanaz a cég, ugyanazok az emberek, ugyanazokkal a kocsikkal, akik korábban. Ebben áll a nagy magyar mutatvány, egyik zsebből áttenni a pénzt a másikba miközben eltűnik az utcákról a szemét.

Azért némi tanulsága mégis csak van ennek az ügynek: ha valami baj van, a katasztrófavédelemre mindig számíthat az ország. Műteni talán nem tudnak a hiányzó orvosok helyett, és ágytálat, lepedőt sem cserélnek a kórházakban, de mint a mostani szemét-ügy tanúsítja, ha kapnak pénzt, azt képesek a megfelelő helyre utalni.

Legközelebb, ha hosszabb lesz a hét, mint amilyen ez a mostani volt, elmeséljük azt is, valóban háborúra készül-e az ország, vagy valami más ok miatt kellett bejelenteni, hogy 40 évről 50-re emelkedik a katonai behívhatóság korhatára. Nem lőjük le a poént, mert még eltalálnánk valakit, ami tényleg nem áll szándékunkban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK