Kezdőlap Címkék Hazaárulás

Címke: hazaárulás

Putyin késői felfedezése: Prigozsin zsidó

“Putyinnak engedményeket kellett tennie Prigozsinnak, és főként életben kellett hagynia a lázadás után“ – nyilatkozta a londoni Guardian-nek Samantha de Bendern Oroszország szakértő.

Samantha de Bendern rámutatott, hogy az orosz hadsereg nem szállt szembe a Moszkva felé vonuló Wagner hadsereg mintegy 25 ezer katonájával. Ráadásul Prigozsinnak nemcsak ez a 25 ezer Wagner katona jelent erős hátországot hanem az a több mint 25 ezer Wagner veterán is, aki állítólag Prigozsin hívó szavára kész fegyvert fogni.

Csakhogy Oroszországban tilos magánhadsereget működtetni vagyis a Wagner hadsereg törvényen kívüli volt eddig is. Nemrég azonban Putyin úgy döntött: a Wagner hadsereget alárendeli a vezérkarnak. Július elseje a határidő. Prigozsin valószínűleg ezért lázadt fel, mert nem akarta elfogadni alárendeltségét Sojgu hadügyminiszternek és Geraszimov tábornoknak, a fegyveres erők vezérkari főnökének. Nyikolaj Patrusev tábornok, a védelmi tanács titkára azonban a hétvégi tárgyalások során megértette Jevgenyij Prigozsinnal, hogy vége a dalnak. Állítólag azt is a képébe vágta, hogy nem egy zsidó fogja megmondani: mi Oroszország nemzeti érdeke!

A zsidó kártya

Furcsa módon maga Prigozsin vette elő a zsidó kártyát amikor azt súgta Putyin fülébe:

“Volodimir Zelenszkij elnök a zsidóság szégyene, aki egy náci rendszert üzemeltet Ukrajnában.”

Putyin őrá hivatkozott mint zsidó barátjára amikor megfogalmazta a vállalhatatlan állítást, melyet Zelenszkij elnök neje utasított vissza a Jerusalem Postban.

Jevgenyij Prigozsin Putyin legrégibb barátai közé tartozik: még a leningrádi-szentpétervári időkből amikor a kilencvenes évek elején a KGB leszerelt alezredese Szobcsak polgármester pénzügyi mindeneseként ügyködött  – a maffiával szoros együttműködésben. Nagyban űzték a pénzmosást, melyhez rigai és tallinni bankokat használtak fel előszeretettel. Így szerezte együtt első dollármillióját Vlagyimir Putyin és Jevgenyij Prigozsin. Amint Putyin hatalomra jutott, Prigozsin megkaparintotta a hadsereg élelmiszer ellátását. Ez Oroszországban hagyományosan aranybánya: milliókat lehet “megspórolni” a katonák fejadagján – különösen háborús időkben. Ez a kapcsolat érlelte meg Putyinban a magánhadsereg gondolatát. Bár Oroszországban a törvény tiltja ennek létezését, de  a Wagner hadsereget külföldön vetették be, elsősorban Afrikában és Szíriában.

Lavrov külügyminiszter máris úgy nyilatkozott, hogy a Wagner csoport folytatja működését Afrikában. A baj csak az, hogy Prigozsin jó kapcsolatot épített ki az afrikai vezetőkkel: Szudánban például mindkét egymással háborúzó tábornokkal üzleti kapcsolatban áll. A Wagner csoport az elit testőrsége Szudánban, és ezenkívül ők vigyáznak a kínai kézben levő aranybányákra is.

Hitler helyett Wagner

A hadsereg veteránjaiból toborzott alakulat eredetileg Hitler nevét akarta felvenni ugyanis ők is faji alapon állnak: a fehér felsőbbrendűség hívei. Nem is akármilyen felsőbbrendűséget hirdetnek hanem a viking leszármazásról beszélnek annak alapján, hogy az orosz állam megalapítója Rurik valójában varég vagyis viking volt, aki Kijevben uralkodott.

Putyint a hideg kilelte Hitler nevének hallatán hiszen szülővárosát kiéheztette a náci vezér: több mint hatszázezer civil veszett oda Leningrádban, ahogy akkor Szentpétervárt hívták. Köztük voltak Putyin családtagjai is.

Így aztán Hitler helyett Wagner lett a magán hadsereg neve mondván: ő volt Hitler kedvenc zeneszerzője.

Való igaz, hogy sok náci koncentrációs táborban szólt Wagner zenéje. Ezekben a lágerekben nemcsak 6 millió zsidó, de több millió orosz hadifogoly is meghalt. Göring ugyanis közölte: az ukrán gabona a Reichnek kell, a szovjet hadifoglyokra mint alsóbbrendű emberekre nincsen szükség.

Mindez nem zavarta a Wagner zsoldosokat abban, hogy horogkeresztet tetováltassanak magukra.

Mi lesz most, hogy Putyin hazaárulással vádolta meg Prigozsint, és a titkosszolgálat azt terjeszti róla, hogy zsidó, és ezért fordult az orosz állam ellen? Putyin előszeretettel gyilkolja meg ellenségeit, Nyemcovot, első számú politikai ellenfelét a Vörös tér sarkán lövette le Moszkvában alig pár lépésre a Kremltől. Prigozsin élete sem érhet túlságosan sokat, hacsak az egész nem volt előre megrendezett színjáték az ukránok és a Nyugat félrevezetésére. Az ukrán elit dandárok azonban nem léptek bele a csapdába, az viszont kiderült, hogy Putyin vaskeze már nem a régi.

Ezért is figyelmeztették kínai barátai az orosz elnököt: az idő nem neki dolgozik, jobb lenne mielőbb a tűzszünet és a béke útját keresni, ha el akar kerülni hasonló válságot hiszen az egy éve és négy hónapja megindított háború tökéletes kudarc Oroszországnak. Márpedig az utolsó cár a világháborúba bukott bele, és a hatalomra került bolsevikok végeztek vele és családjával 1918-ban.

„Árulás” miatt letartóztattak három orosz tudóst, akik hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén dolgoztak

A három kutató letartóztatását – 2022 júniusa óta – a Khristianovics Intézet munkatársai hétfőn közzétett levelükben jeljelentették be. Az ellenük felhozott vádak részletei egyelőre ismeretlenek.

A rakéta orosz kutatói május 15-én, hétfőn, a Khristianovich Institute of Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet (ITAM) oldalán közzétett levelükben elítélték kollégáik, Anatolij Maszlov (76), Alekszandr Shipliuk (57) és Valerij Zvegincev letartóztatását.

Ez a három tudós az Orosz Tudományos Akadémia szibériai novoszibirszki ágához integrált ITAM-hoz tartozik. Anatolij Maszlovot 2022. június 28-án tartóztatták le Novoszibirszkben, és a moszkvai Lefortovo börtönbe helyezték – írja a Kommerszant. Alexander Shiplioukot egy hónappal később letartóztatták. Valerij Zvegincevet április végén tartóztatták le.

„Nagyon súlyos vádakat” hoztak fel ellenük, amelyek az orosz büntető törvénykönyv 275. cikkének hatálya alá tartoznak („hazaárulás”, 12-től 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható) – közölte szerdán a Kreml szóvivője Dmitrij Peszkov. Megerősítette, hogy tudomása van a tudós kollégák által írt nyílt levélről, de emlékeztetett arra, hogy az ügy a biztonsági szolgálatok, az FSZB hatáskörébe tartozik.

Tudományos folyóiratokban jelent meg

A hétfőn megjelent levélben a kutatók a három tudós ártatlanságát hirdetik:

„Tudjuk, hogy mindegyikük hazafi és becsületes ember, aki nem képes megtenni azt, amivel a hatóságok gyanúsítják őket.

Ragaszkodnak ahhoz, hogy a Maszlov, Shipliuk és Zvegincev által nemzetközi szimpóziumokon és publikációkban bemutatott dokumentumokat többször is ellenőrizzék annak biztosítása érdekében, hogy ne tartalmaznak-e korlátozott információkat.

Így 2012-ben Maszlov és Shipliuk bemutatták a hiperszonikus rakéták tervezésével kapcsolatos kísérlet eredményeit egy Tours-i szemináriumon. 2016-ban mindhárman a laboratóriumukban végzett nagysebességű szélcsatorna-tesztekről szóló tanulmány szerzői közé tartoztak. A Reuters ügynökség szerint Anatoli Maszlov munkája elsősorban arra vonatkozott, ahogyan a gáz szuperszonikus sebességgel viselkedik fizikai tárgyak – például rakéták vagy repülőgépek – körül.

Levelükben kollégáik megemlítik Dmitrij Kolker esetét is, akit 2022. június 30-án „árulás” miatt tartóztattak le, miközben terminális rákban szenvedett. Moszkvába vitték, és ott halt meg két nappal érkezése után. Azzal vádolták, hogy államtitkot tartalmazó adatokat adott át a Kínai Népköztársaságnak.

Ezek a vádak azt mutatják, hogy „bármely cikk vagy jelentés hazaárulás vádjával járhat” – írják az ITAM kutatói. Így folytatják:

„Ebben a helyzetben nem csak kollégáink sorsát tartjuk. Egyszerűen nem értjük, hogyan végezzük tovább a munkánkat.”

A tudósok végül azt állítják, hogy az ilyen esetek hidegrázó hatással vannak a fiatal orosz tudósokra:

A legjobb diákok még ma sem hajlandók velünk dolgozni, és legjobb fiatal alkalmazottaink elhagyják a tudományt. Számos olyan kutatási terület, amelyek kritikus fontosságúak a jövő repülőgép-technológiái számára, bezárulnak egyszerűen azért, mert a fiatal kutatók félnek ilyen kutatásokban részt venni.

Pazar ötlet, „kis” hibával

Politikailag eseménytelennek ígérkezett az idei május elseje, azután mégsem lett az. Másutt persze nem, Bécsben online tartották meg a szociáldemokraták hagyományos rendezvényüket, Berlinben a szélsőbal tartott balhés utcai megmozdulást.

Nálunk azonban úgy tűnt, a politikai szervezetek fejet hajtanak az Orbán-kormány nyilvánvalóan alkotmányellenes veszélyhelyzeti szabályozása előtt, amely szombatra, tehát elsejére már megengedte a meccseket nézőkkel a tribünön, megengedte a színházi előadásokat zárt térben, megnyitotta az éttermek belső helyiségeit is, mindezt persze a komolytalan „védettségi igazolvánnyal” rendelkezőknek, sőt még az idősotthonok látogatási tilalmát is feloldotta számukra, csak éppen a politikai rendezvényeket nem engedi még az utcán, szabad téren sem.

Ugye világos, hogy ez alkotmányellenes, hiszen aránytalanul korlátozza egy alapvető politikai jog gyakorlását?

Pazar ötlettel mutatta meg a Momentum, hogy mennyire abszurd ez: összecsukható asztalokat és székeket hozott a Kossuth-térre, és vendéglátó terasznak rendezte be a „nemzet főterét”, elvégre teraszozni szabad, ha tüntetni nem is. Hála nekik, nem maradt politikailag eseménytelen május elseje. A teraszozást a maguk elé tartott táblákkal tették nyilvánvalóan politikai tüntetéssé. Már-már sajnáltam, hogy nem voltam ott velük.

Azután még sem sajnáltam. Elolvastam a képes beszámolókon a táblák feliratát, és azt nem szerettem, nagyon nem. A táblák felirata ugyanis ez volt:

„A közvagyon ellopása hazaárulás.” Ez pedig elhibázott, hamis állítás.

A rendszerváltás utáni magyar politikába emlékezetem szerint elsőként Torgyán József hozta be a politikai ellenfelekkel szemben a hazaárulás vádját, az a Torgyán, aki belül maga is megmosolyogta minden demagóg politikai állítását.

Őt követően azonban az Országgyűlés plenáris ülésén Orbán Viktor és Kövér László száján szaladt ki újra a hazaárulás vádja velünk, ellenzékiekkel szemben, az első Orbán-kormány idején, amikor Kövér éppen a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter volt. (Ott ültem, hallottam.) Ők pedig halálosan komolyan gondolták, amit mondtak.

Pedig tudhatták: a politikai ellenfelekkel szemben megfogalmazott hazaárulás-vád a magyar történelemben gyalázatos politikai gyilkosságokba torkollott, legutóbb 1958-ban.

Orbánt és társait sok mindennel vádolhatjuk. Nem kétséges, hogy „lopnak”, politikai hatalmukat maguk és klienseik meggazdagodására használják fel, ami minden bizonnyal kimerít büntetőjogi tényállásokat. Az, amit a koronavírus-járvány során tettek, és főleg, amit nem tettek, valószínűleg leírható a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés büntetőjogi kategóriájával.

Az, ahogy jövedelempolitikájukkal – Európában egyedülálló módon – nem mérséklik, hanem fokozzák a társadalmi különbségeket, súlyosan elítélendő.

Súlyos károkat okoznak az országnak azzal, ahogy lényegében hátat fordítanak a demokratikus Nyugatnak, és keleti önkényuralmak szövetségesévé teszik a magyar államot.

Hihetetlen felelőtlenség, ahogy a paksi, belgrád–budapesti és a Fudan-projekttel unokáink és az ő unokáik majdani jövedelmét terhelik meg adóssággal, soha meg nem térülő beruházásokra felveendő hitelekkel.

Hatalomgyakorlásuk romlottsága az egész társadalom erkölcsi tartását mérgezi évtizedekre.

Amikor Gyurcsány Ferenc sok évvel ezelőtt azzal a mondattal kezdte egyik beszédét, hogy

Magyarországnak gazember kormánya van, igen találóan fogalmazott.

A gazemberségnek azonban nem szinonimája a hazaárulás. A hazaárulás azt jelenti, hogy valaki tudatosan idegen hatalom érdekében, saját országának ártva okoz kárt. Ezzel pedig Orbánék akkor sem vádolhatók, ha külpolitikájuk és gazdaságpolitikájuk orosz és kínai kapcsolatokra és üzletekre is épül.

Horthy és miniszterelnökei alighanem azt gondolták, hogy amit ők magyar nemzeti érdeknek tekintettek – mindenekelőtt a területi revízió –, a német szövetségben és a szovjetellenes háború révén biztosítható.

Szörnyű volt, amit tettek, de nem volt hazaárulás.

Rákosiék a Szovjetunió csatlósaként gyakorolták hatalmukat az országban, de meggyőződésük volt, hogy amit ők magyar nemzeti érdeknek tekintettek – a „szocializmus felépítése” és az ország ily módon történő gazdasági felemelése –, a Szovjetunióval kötött gazdasági, politikai és katonai szövetségben érhető el. Szörnyű világot építettek ki Magyarországon, de amit tettek, nem volt hazaárulás.

Ahogy persze a Horthy-rendszerrel szembeszegülő kommunisták sem, és a Rákosi-rendszerrel szembeszegülő „reakciósok” sem voltak hazaárulók.

Ugyanígy, bármennyire káros, erkölcstelen és sok tekintetben embertelen is az a hatalomgyakorlás, amit Orbánék megvalósítanak, s amelyet nem véletlenül állítok párhuzamba az előbbi történelmi példákkal, ők sem hazaárulók.

Valamikor régen, az első Orbán-kormány idején még beszélőviszonyban voltam fideszes politikusokkal, és egyikük elmagyarázta nekem, hogy az ország jövőjét az szolgálja, ha minél kevesebbet költ az állam idősekre, rokkantakra, akik nem produktívak.

Orbán egyik akkori tanácsadója mondta el egy interjúban, hogy Orbánék szerint sajnos két-hárommillió embert bizony ott kell hagyni az út szélén.

Ez jelenik meg az Orbán-kormányok közismert jövedelempolitikájában, például abban, hogy a gyermekvállalást és a lakáshoz jutást minél inkább csak a gazdaságilag aktívaknak adják. Jó tudni, hogy ennek szélsőséges történelmi előzménye az, ahogy a nácik legyilkolták a fogyatékosokat, akik csak terhet jelentenek a német népnek, és akiknek ezért szerintük nincs joguk az élethez.

Ennek szelíd változata az orbáni jövedelempolitika. Orbánlék szerint a magyarság felemelkedését nem a nyugati szövetség, hanem a „Berlin, Moszkva és Sztambul között elhelyezkedő” ország minden irányban egyformán elkötelezett, illetve egyformán független külpolitikája szolgálja, amely

nem tesz különbséget demokratikus és önkényuralmi hatalmak között.

Rettenetes felfogás ez minden tekintetben, harcolnunk kell ellene, de hazaárulásként támadni félreértés.

Amikor sokan az ellenzékben hazaárulással vádolják őket, maguk is hozzájárulnak a magyar közélet zülléséhez,

és ugyanakkor megtakarítják maguknak azt a szellemi erőfeszítést, amit az Orbán-rendszer és az orbáni politika megértése és megfelelő fogalmakkal való leírása jelentene. Márpedig ez az erőfeszítés nem megtakarítható, ha szeretnénk valamikor legyőzni ezt a rendszert.

Felmentvény a hazaárulás vádja alól

0

„Szellemes, de semmi jogi alapja nincs” – kommentálta Magyar György ügyvéd a DK akcióját, hogy hazaárulás bűntettének gyanújával feljelentette a Sargentini-jelentést megszavazó két európai parlamenti képviselőjét. Molnár Csaba és Niedermüller Péter ugyanis így felmentvényt kap a hazaárulás vádja alól az ügyészségtől. Egyébként pedig a két politikusnak – mint minden EP-képviselőnek – elsődleges feladata az európai érdekek védelme.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke jelentette be, hogy Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője hazaárulás vádjával feljelenti az ügyészségen saját magát, miután a kormánypárti politikusok lehazaárulózták őket.

Magyar szerint ez a kormány részéről értékítélet, a DK elnöke részéről pedig a szónoki beszéd része, de nem büntetőjogi kategória.

Megítélésem szerint, e kettőt nem csak jogászok, hanem laikusok is képesek elkülöníteni. „Az ügyészség csak bűntetőjogi értelemben dönthet a kérdésben, közpolitikai értelemben nem, s az előbbinek a Btk.-ban meghatározott pontos kritériumai vannak” – szögezte le Magyar György.

A DK az önfeljelentéssel nyilvánvalóan azt a hatást akarja elérni, hogy két politikusa kapjon felmentvényt a hazaárulás vádja alól. Ezután mondhatják, hogy aki ilyet állít róluk, az rágalmazást követ el, megbélyegzi és hátrányos helyzetbe hozza őket – fejtette ki Magyar, aki szerint a Sargentini-jelentéről szóló szavazás kapcsán (is) érdemes egy ritkán emlegetett szempontról is beszélni. Mégpedig arról, hogy egy európai parlamenti képviselőnek pontosan kit, és mit kell, hogy képviseljen.

„Amikor magyar politikusként európai parlamenti képviselőnek delegál a pártom, akkor azzal háttérbe szorul a magyarországi képviseleti lehetőségem, mert elsődlegesen az össz-európai érdekeket kell vizsgálnom és Európát kell képviselnem”

– fejtette ki, hozzátéve: ez persze egy kettős, hogy úgy ne mondjuk skizofrén állapot, de a tény az tény: közpolitikai értelemben egy EP-képviselőnek elsősorban európainak kell lennie. Példaként hozta fel Navracsics Tibort, az Európai Bizottság – Fidesz által delegált – tagját, aki immár négy éve felelőse az uniós oktatás-, kulturális, ifjúság- és sportpolitikáért fele, és nem a kormánypárt politikáját jeleníti meg. De ugyanígy, amikor Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője küzd Paks-2 ellen, akkor nem csupán a magyar választók érdekében emeli fel a szavát.

Hazaárulás

  1. §(1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást

  1. a)súlyos hátrányt okozva,
  2. b)állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
  3. c)háború idején vagy
  4. d)külföldi fegyveres erő behívásával vagy igénybevételével

követik el.

(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK