Kezdőlap Címkék Főmufti

Címke: főmufti

Aukción Jeruzsálem főmuftijának náci díszkardja

0

Heinrich Himmler, az SS főparancsnoka adományozta a díszkardot Mohamed Amin al Huszeini főmuftinak, amikor Jeruzsálem muzulmán vezetője 1943-ban a náci Németországban járt. Jeruzsálem főmuftiját fogadta Hitler is. Akkoriban Jeruzsálem a brit birodalom része volt. Rommel marsall megpróbálta elfoglalni a britek közel-keleti birodalmát, de Egyiptomban megállította őt Montgomery tábornok. Az arab vezetők közül sokan együttműködtek a nácikkal – a többi között Jeruzsálem főmuftijai is, aki elszántan ellenezte, hogy a zsidók önálló államot hozzanak létre.

A díszkard damaszkuszi acélból készült és bele van vésve az SS jelmondata: becsületem a hűség! 35 ezer euróért bocsájtotta aukcióra a Herman Historia az interneten.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök  2015-ben azt állította Jeruzsálem főmuftija sugallta a holokausztot a náci vezetőknek! A némely történész ezt cáfolja de annyi bizonyos  a főmufti 1941-ben járt Németországban. A zsidók tömeges kiirtásáról,  Wannseeben döntöttek 1942 januárjában. A jeruzsálemi főmufti antiszemitizmusa azonban kétségtelen, ezért is kapott díszkardot az SS Reichsführerétől, a holokausztot levezénylő Heinrich Himmlertől.

Izrael visszavonja a biztonsági kapukat a Templom hegyről

0

A palesztinok ünnepelni kezdtek, amikor hírt kaptak Netanjahu miniszterelnök döntéséről. Az izraeli kormányfő azt követően döntött így, hogy megbeszélést folytatott Abdallahhal, Jordánia uralkodójával.

Jordánia a szent hely őrzője. A Templom hegy mind a zsidó mind a keresztény, mind pedig az iszlám hit számára szent helynek számít. Július 14-én három palesztin fiatal megtámadta az izraeli rendőröket. Két rendőrt megöltek és egy harmadikat súlyosan megsebesítettek. Erre hivatkozva telepítette Izrael a biztonsági kapukat a szent hely bejáratához.

Jeruzsálem főmuftija és nyomában a hithű muzulmánok elutasították ezt a megoldást, és tiltakozó mozgalmat hirdettek. Az izraeli rendőrök átmenetileg a főmuftit is őrizetbe vették. Öten a tiltakozó palesztinok közül meghaltak a tiltakozó felvonulások során és sokan megsebesültek.

Ciszjordániában egy palesztin fiatal késsel tanárt egy zsidó telepes családra: három embert megölt és egy negyediket súlyosan megsebesített. Tettét az al Aksza mecset körüli viszállyal magyarázta.

Izrael Jordánia nagykövetségét is késsel támadta meg két fiatalember.

Az izraeli biztonsági őr mindkettőjüket megölte, de ő maga is megsebesült. Emiatt kisebb diplomáciai válság alakult ki Izrael és Jordánia között. Végül Netanjahu miniszterelnök és Abdallah király megállapodott a biztonsági kapuk visszavonásáról.

Izrael más módon gondoskodik a biztonságról – hangsúlyozza a miniszterelnöki hivatal közleménye Jeruzsálemben. Ahol az ünneplő palesztinok tűzijátékot rendeztek, mert győzelemként könyvelték el a biztonsági kapuk visszavonását. Az izraeli rendőrség közbelépett és hang gránátokkal feloszlatta a palesztin örömünnepet.

Most a kedélyek kissé megnyugodhatnak, hiszen a hithű muzulmánok nyugodtan imádkozhatnak az al Aksza mecsetben azon a Templom hegyen, melyet mind a zsidó mind a keresztény mind pedig az iszlám szent helynek tekint Jeruzsálemben.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK