Izrael visszavonja a biztonsági kapukat a Templom hegyről

0
4017

A palesztinok ünnepelni kezdtek, amikor hírt kaptak Netanjahu miniszterelnök döntéséről. Az izraeli kormányfő azt követően döntött így, hogy megbeszélést folytatott Abdallahhal, Jordánia uralkodójával.

Jordánia a szent hely őrzője. A Templom hegy mind a zsidó mind a keresztény, mind pedig az iszlám hit számára szent helynek számít. Július 14-én három palesztin fiatal megtámadta az izraeli rendőröket. Két rendőrt megöltek és egy harmadikat súlyosan megsebesítettek. Erre hivatkozva telepítette Izrael a biztonsági kapukat a szent hely bejáratához.

Jeruzsálem főmuftija és nyomában a hithű muzulmánok elutasították ezt a megoldást, és tiltakozó mozgalmat hirdettek. Az izraeli rendőrök átmenetileg a főmuftit is őrizetbe vették. Öten a tiltakozó palesztinok közül meghaltak a tiltakozó felvonulások során és sokan megsebesültek.

Ciszjordániában egy palesztin fiatal késsel tanárt egy zsidó telepes családra: három embert megölt és egy negyediket súlyosan megsebesített. Tettét az al Aksza mecset körüli viszállyal magyarázta.

Izrael Jordánia nagykövetségét is késsel támadta meg két fiatalember.

Az izraeli biztonsági őr mindkettőjüket megölte, de ő maga is megsebesült. Emiatt kisebb diplomáciai válság alakult ki Izrael és Jordánia között. Végül Netanjahu miniszterelnök és Abdallah király megállapodott a biztonsági kapuk visszavonásáról.

Izrael más módon gondoskodik a biztonságról – hangsúlyozza a miniszterelnöki hivatal közleménye Jeruzsálemben. Ahol az ünneplő palesztinok tűzijátékot rendeztek, mert győzelemként könyvelték el a biztonsági kapuk visszavonását. Az izraeli rendőrség közbelépett és hang gránátokkal feloszlatta a palesztin örömünnepet.

Most a kedélyek kissé megnyugodhatnak, hiszen a hithű muzulmánok nyugodtan imádkozhatnak az al Aksza mecsetben azon a Templom hegyen, melyet mind a zsidó mind a keresztény mind pedig az iszlám szent helynek tekint Jeruzsálemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .