Kezdőlap Címkék Fénykép

Címke: fénykép

A világtörténelem első fotója egy fekete lyukról

Öt sajtótájékoztatón jelentették be világszerte, hogy az Eseményhorizont Teleszkópnak (EHT) sikerült elkészítenie az első közvetlen felvételt egy fekete lyukról. Ezzel sikerült bebizonyítani, hogy a fekete lyukak nemcsak az elméletekben, hanem a valóságban is léteznek.

Az EHT nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett hálózata, amely lényegében egy bolygóméretű virtuális teleszkóp.

A kép a Virgo galaxishalmaz centrumát uraló M87 galaxis központját alkotó fekete lyukról készült, amely 55 millió fényévre van tőlünk, tömege pedig a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

Sheperd S. Doeleman, az EHT projekt igazgatója hangsúlyozta, hogy a hatalmas tudományos előrelépés egy kétszáznál is több kutatóból álló csapat munkájának eredménye.

A képen jól látszik a fekete lyuk eseményhorizontja: ez az a határ, amit a fekete lyukból elinduló fény már nem tud átlépni. A hatalmas tömegű fekete lyukak gravitációs vonzása hozzájuk közeledve egyre erősebbé válik, végül már a fényt is csapdába ejtik. Mivel Einstein általános relativitáselmélete szerint a fénynél semmi sem lehet gyorsabb, a térnek ebből a részéből nincs menekvés az anyag számára.

Mivel a galaxisok és a közepükön lévő szupermasszív fekete lyukak együtt fejlődtek,  tanulmányozásuk segíthet jobban megérteni az univerzumot.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!