A világtörténelem első fotója egy fekete lyukról

0
4949
EU

Öt sajtótájékoztatón jelentették be világszerte, hogy az Eseményhorizont Teleszkópnak (EHT) sikerült elkészítenie az első közvetlen felvételt egy fekete lyukról. Ezzel sikerült bebizonyítani, hogy a fekete lyukak nemcsak az elméletekben, hanem a valóságban is léteznek.

Az EHT nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett hálózata, amely lényegében egy bolygóméretű virtuális teleszkóp.

A kép a Virgo galaxishalmaz centrumát uraló M87 galaxis központját alkotó fekete lyukról készült, amely 55 millió fényévre van tőlünk, tömege pedig a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

Sheperd S. Doeleman, az EHT projekt igazgatója hangsúlyozta, hogy a hatalmas tudományos előrelépés egy kétszáznál is több kutatóból álló csapat munkájának eredménye.

A képen jól látszik a fekete lyuk eseményhorizontja: ez az a határ, amit a fekete lyukból elinduló fény már nem tud átlépni. A hatalmas tömegű fekete lyukak gravitációs vonzása hozzájuk közeledve egyre erősebbé válik, végül már a fényt is csapdába ejtik. Mivel Einstein általános relativitáselmélete szerint a fénynél semmi sem lehet gyorsabb, a térnek ebből a részéből nincs menekvés az anyag számára.

Mivel a galaxisok és a közepükön lévő szupermasszív fekete lyukak együtt fejlődtek,  tanulmányozásuk segíthet jobban megérteni az univerzumot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .