Kezdőlap Címkék Felcsúti akadémia

Címke: felcsúti akadémia

Sport-tao: lassan csordogálnak az adatok

Két sportklubban már átadták az adatokat a tao-támogatásról a pert indító és megnyerő DK-nak. További öt perükben jogerős az ítélet, Felcsút esetében a végrehajtási eljárásra várnak.

Három sportegyesülettel sikerült megegyeznie a Demokratikus Koalíciónak a tao-támogatások kiadására indított perekben: a fehérvári kézilabdásokkal (KÖFÉM SC), a kozármislenyi sportegyesülettel és a Honvéd futballklubbal. Utóbbi kettőben nem csak a pert szüntették meg közös megegyezéssel, hanem ki is adták az adatokat – tudtuk meg a perek DK-beli „gazdájától”, Ráczné Földi Judit elnökségi tagtól.

A DK 2016 végétől összesen 36 pert indított a kapott pénz felhasználásának megismerésére. Arra voltak kíváncsiak, hogy valóban a törvényben meghatározott utánpótlásképzésre fordítják-e, vagy például utazásokra, a klubok fenntartására. Az egyesületek közt nem csak fociklubok vannak, hanem például kézilabdacsapatok is.

A DK-tól kapott adatok alapján eddig jogerősen nyertek a Fehérvár FC-vel, az FTC-vel, a Mezőkövesz Zsóryval (Tállai András NGM-államtitkár és NAV-elnök csapatával), a Bicskével, a Győri ETO-val és a Felcsúttal szemben. (Néhány perről a DK nem adott adatot, ezekről nem tudunk beszámolni.)

Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. Hatáskör hiányát megáll. végzés ell. fellebb.
Debreceni Sportcentrum Közh. Nonprofit Kft. Szakértői véleményre várnak
Diósgyőr Futball Club Kft. Miskolci Tsz. kijelölve az eljárásra
Fehérvár FC Sportszolgáltató, Ker. Kft. Jogerős ítélet
FTC Labdarúgó Zrt. Jogerős, kötelezéssel, felszólítás elment
Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. Debreceni Ítélőtábla, jogerős
Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft.
Vasas Akadémia Kft. Első fokú ítélet
ZTE Football Club Zrt. Első fokú ítélet, fellebbezés, ellenkérelem benyújtva
Békéscsabai Utánpótlás-nevelő FC Áttéve Gyulai Járásbíróságra
Gyirmót SE Írásbeli előkészítő iratok benyújtva
Hajdúböszörményi TE Közbenső ítélet, Debreceni Járásb.-on tárgyalás
Kecskeméti LCKTE Sportiskola Első fok, kötelezés
Mádi Football Club Eljáró bíróság kijelölésére várnak
Tiszakécske Város SE Első fok, nem jogerős
KÖFÉM Sport Club Közös kérelemre megszüntetve, megegyeztek
Tisza Volán SC Első fokon kötelezés, fellebbezés lehetséges
Bicskei TC Egyesület Jogerősen kötelezés
Mór Városi SE Első fok, fellebbezés, ellenkérelem
Váci Kézilabda Sportegyesület
Váci Női Kézilabda Sportegyesület
MTK Bp. Labdarúgó Zrt. Első fokú ítélet, nem jogerős
Alba Regia Kézilabda Sportegyesület Első fokú ítélet, nem jogerős
Kisvárdai Kézilabda Club Sportegyesület Másodfokú ítélet Debreceni Ítélőtáblán
Kozármisleny Sportegyesület Megegyezés, adatokat kiadták
Videoton FCF BK Egyesület Közös kérelemre megszüntetve
FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft. Első fokú ítélet, fellebbezés, ellenkérelem
Balmazújvárosi Kézilabda Klub
Győri ETO Kézilabda Club Bírósági meghagyás, jogerős
Honvéd Futball Club Kft. Megegyezéssel megszüntetve, adatokat kiadták
Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Jogerős, végrehajtási kérelem+feljelentés

Forrás: DK

A jogerős ítéletek egyike a Mészáros Lőrinc-féle felcsúti akadémia, amely azonban mindeddig nem adott ki semmilyen iratot, arra hivatkozva, hogy a felügyeleti szerv EMMI bekérte a teljes dokumentációt. Emiatt a DK feljelentést tett és végrehajtást kért az adatok kiszolgáltatására.

Ugyancsak feljelentést tett és végrehajtást kér a Transparency International Magyarország, amely három pert indított és nyert meg jogerősen az NGM-mel és az EMMI-vel, valamint a korábban (2017 végéig) öt úgynevezett látvány-csapatsport szakszövetségeivel szemben a támogatókra vonatkozó adatok megismerése iránt.

A nemzetgazdasági tárca semmilyen információt se adott ki, tartalmilag ugyanazt a választ közölte a TI-vel, amely miatt 2016-ban elkezdődött a per, az EMMI pedig igen hiányos és töredékes adathalmazt nyújtott át, arra hivatkozva, hogy a különféle dokumentumok sok helyen találhatók, egy részük pedig beázás miatt meg is semmisült.

Ezekben a perekben – és az esetleges, bár valószínűsíthető eredményű büntetőeljárásokban – az a különös, hogy rámutatnak a kormány kettős beszédére. Itthon körömszakadtáig azon voltak, hogy a társasági adóból kifizetett (máig több, mint 400 milliárd forint) sporttámogatások nem számítanak közpénznek – a bíróságok pedig sorra mondják ki, hogy de bizony -, a most nyilvánosságra került irathalom azt bizonyítja, hogy a kormány már hét éve azzal nyerte el az Európai Bizottság beleegyezését a programhoz, hogy a Brüsszellel kötött megállapodásban írásban rögzítette: a sportkluboknak adott tao állami támogatás. A Jávor Benedek által kikért és a Népszavában ismertetett dokumentációból amúgy kiderül, hogy a tao-programnak nincs egyetlen olyan pontja se, amelyet betartana a kormány. Így azt se, hogy a pénzt utánpótlás-nevelésre kellene nagy arányban költeni, nem pedig stadionépítésre.

És persze azt is megtudhatjuk ebből, hogy Orbán csaknem négy éve úgy nevezte „kommunistáknak” azokat, akik szerint közpénz a sport-tao, hogy akkor már három évvel korábban ő maga ismerte el ennek helyénvalóságát.

Nyomoznak Mészáros Lőrinc ellen

0

A felcsúti fociakadémia adateltitkolása miatt indult nyomozás az alapítvány elnöke, Mészáros Lőrinc ellen. A feljelentést a DK tette, és már a végrehajtást várják. A tao-támogatások kiadását a minisztériumok is szabotálják.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a felcsúti stadionavatón
MTI Fotó: Beliczay László

Nyomozás folyik a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke ellen – írta a Sztárklikk.

Egy ügyészségi iratból derült ki az eljárás, amely a TAO-programból Felcsútra kerülő közpénzek felhasználását firtató feljelentés kapcsán íródott. A feljelentést Varju László DK-s képviselő nevében Czeglédy Csaba ügyvéd tette, mert a felcsúti alapítvány

a mai napig nem adta ki, mire költötték a tízmilliárdos adófelajánlást.

Ez pedig megalapozza a közérdekű adattal való visszaélés vétségét.

Ráczné Földi Judit, a DK elnökségi tagja – a tao-perek központi alakja a pártban – a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Sztárklikk által közöltek a közel egy éve tett feljelentésük nyomán keletkezett iratból származnak.

A DK a közérdekű adat eltitkolása miatt jelentette fel Mészárost, plusz hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettest. Az adatper megszakadt, amikor a közadatkérésük bíróságra került. Ezt idén január elején jogerősen megnyerték a Kúrián. Ennek nyomán most már arra várnak, hogy a bíróság értesítse őket,

mikor indul a múlt héten kezdeményezett végrehajtási eljárás,

amikor a bírósági végrehajtó bemegy a felcsúti akadémiára és elviszi a papírokat – mondta Földi Judit.

Arról csütörtökön a Magyar Narancs írt, hogy a focialapítvány azért „nem tudja” átadni az adatokat a DK-nak, mert az emberminisztérium utóellenőrzés keretében elvitte a támogatási dokumentációt. Földi Judit kétségének adott hangot, hogy az ilyen adatokat csak papíron és egyetlen példányban tárolnák.

„Attól tartunk, hogy Mészárosék az EMMI segítségével eltüntetik az iratokat”

– mondta a DK politikusa.

A Demokratikus Koalíció 2016 decemberében 36 sportklubbal szembeni közadatigénylését vitte perre: a kapott pénz felhasználására kíváncsiak, arra, hogy valóban a törvényben meghatározott utánpótlásképzésre fordítják-e, vagy például utazásokra, a klubok fenntartására. A futball mellett kosár- és kézilabdacsapatokhoz is fordultak adatokért. Több keresetük már jogerőssé vált.

A jogerős ítéletet nem csak a klub, hanem minisztériumok se hajtják végre:

a Transparency Internationalnak a gazdasági tárca semmilyen használható iratot nem adott át a sportcélú tao-támogatásokról, amely ezért végrehajtást tervez kérni és büntetőfeljelentést tesz. Az EMMI hiányosan, a tao-támogatások nagyjából egy százalékáról adott ki adatokat.

Tao-támogatások: jöhet a végrehajtás és feljelentés

0

A jogerős ítélet ellenére a gazdasági tárca semmilyen használható iratot nem adott át a sportcélú tao-támogatásokról a Transparency Internationalnak, amely ezért végrehajtást tervez kérni és büntetőfeljelentést tesz. Az EMMI hiányosan, a tao-támogatások nagyjából egy százalékáról adott ki adatokat. A támogatók közt a közbeszerzések jól ismert szereplői tűnnek fel.

Január elején megérkezett a pervesztes szervezetekhez a jogerős ítélet, amelynek alapján a Transparency International (TI) számára ki kell adni a társasági adóból (tao) sportcélra fordított támogatások adatait. A TI arra volt kíváncsi, hogy mely kedvezményezettek (egyesületek, szövetségek) kaptak pénzt a taóból, mely támogatóktól mekkora összeget és melyik évadban.

Mivel a szervezetek nem adták ki önként az adatokat, a jogvédő három pert indított minisztériumokkal (EMMI és NGM), valamint az öt szakági sportszövetséggel szemben. A szövetségek és a minisztériumok vitatták, hogy az államkassza helyett sportra fordított tao-összegek közpénznek minősülnek.

A nemzetgazdasági tárca semmilyen információt se adott át, tartalmilag ugyanazt a választ közölte a TI-vel, amely miatt 2016-ban elkezdődött a per – mondta el a Független Hírügynökségnek korábban Ligeti Miklós jogi igazgató.

A szervezet ezért bírósági végrehajtást tervez kérni és büntetőfeljelentést tesz

a közérdekű adatok eltitkolása miatt.

Az EMMI eddig igen hiányos és töredékes adathalmazt adott át, arra hivatkozva, hogy a különféle dokumentumok sok helyen találhatók, egy részük pedig beázás miatt meg is semmisült.

A becslések alapján tavalyig nagyjából 400 milliárd forint ment a kincstár helyett sportszervezetekhez tao-ból. A 444.hu-n megjelent írásból kiderül, hogy az emberminisztérium által átadott iratok mindössze 900 támogatásról és kevesebb, mint 4,5 milliárd forintról tartalmaznak információkat, ami tehát a teljes tao-programnak kevesebb, mint 1 százaléka.

Érdekesség, hogy a tao-támogatások csúcstartójáról (valószínűsíthetően eddig mintegy 20 milliárd forinttal), a Mészáros Lőrinc-féle

felcsúti fociakadémiáról nem találhatók adatok.

Nem meglepő módon az egyik nagy tao-donor a Simicska Lajos érdekkörében lévő vállalatcsoport. Az összes támogatás 15 százalékát olyan szolnoki kosárlabda- és fociklubok kapták, amelyek – például a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft és a Szolnoki MÁV FC Kft. – Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd tulajdonában vannak. Ő Simicska Lajos üzlettársa volt a Közgépben is, amelytől 2014-ben több mint 240 millió forint támogatást kapott a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC, és a Simicska-Nyerges birodalom mezőgazdasági vállalkozásai is Szolnokra küldték el taójuk egy részét.

A messze legnagyobb anyagi támogatást besöprő futballról alig találhatók adatok az irathalmazban – írja a G7. (Igaz, az öt látvány-csapatsport közül a foci mellett csak a kosárlabda taóiról olvasható információ a dokumentumokban.) A fociban alig 1,8 milliárd forintról derül ki, hogy honnan hová került, miközben a vizsgált időszakban 81 milliárdnyi közpénzt zsebeltek be a tao-rendszer keretein belül futballszervezetek. A kosárlabdában a 2011 és 2014 közötti 24 milliárdos támogatás tizedének sorsára derült fény.

A legnagyobb tao-befizetők között volt a Duna Aszfalt Kft. (110 millió forint), a Penta Általános Építőipari Kft. (79 millió forint), a Colas csoport (100 millió forint), a Swietelsky Vasúttechnikai Kft. (30 millió forint), de fizetett sportszervezetnek a Market Zrt., az A-Híd és a Strabag egyik leánya is.

Ezen cégek az elmúlt évek

infrastrukturális (zömmel uniós forrású) közbeszerzéseinek legnagyobb nyertesei

közé tartoznak.

A Simicska-Nyerges-féle Közgép 240 milliós támogatása kapcsán említésre méltó, hogy Simicska és Orbán Viktor 2015 eleji igen látványos és hangos összeveszése után a cégcsoport sporttámogatásai jelentősen visszaestek (amikor a Közgép már szinte semmilyen tendergyőzelmet sem tudott felmutatni). Feltűnő az is, hogy Simicskától – legalábbis a kiadott dokumentumok alapján – a Felcsút egyáltalán nem kapott pénzt a hét éve kezdődött tao-támogatások sorában.

A tao-perek nem titkolt célja az (is), hogy kiderüljön: valóban van-e szoros összefüggés azon cégek között, amelyek nagy tételben adtak tao-pénzt sportra és amelyek a közbeszerzések legnagyobb nyertesei (voltak).

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK