Sport-tao: lassan csordogálnak az adatok

0
1088
Facebook

Két sportklubban már átadták az adatokat a tao-támogatásról a pert indító és megnyerő DK-nak. További öt perükben jogerős az ítélet, Felcsút esetében a végrehajtási eljárásra várnak.

Három sportegyesülettel sikerült megegyeznie a Demokratikus Koalíciónak a tao-támogatások kiadására indított perekben: a fehérvári kézilabdásokkal (KÖFÉM SC), a kozármislenyi sportegyesülettel és a Honvéd futballklubbal. Utóbbi kettőben nem csak a pert szüntették meg közös megegyezéssel, hanem ki is adták az adatokat – tudtuk meg a perek DK-beli „gazdájától”, Ráczné Földi Judit elnökségi tagtól.

A DK 2016 végétől összesen 36 pert indított a kapott pénz felhasználásának megismerésére. Arra voltak kíváncsiak, hogy valóban a törvényben meghatározott utánpótlásképzésre fordítják-e, vagy például utazásokra, a klubok fenntartására. Az egyesületek közt nem csak fociklubok vannak, hanem például kézilabdacsapatok is.

A DK-tól kapott adatok alapján eddig jogerősen nyertek a Fehérvár FC-vel, az FTC-vel, a Mezőkövesz Zsóryval (Tállai András NGM-államtitkár és NAV-elnök csapatával), a Bicskével, a Győri ETO-val és a Felcsúttal szemben. (Néhány perről a DK nem adott adatot, ezekről nem tudunk beszámolni.)

Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. Hatáskör hiányát megáll. végzés ell. fellebb.
Debreceni Sportcentrum Közh. Nonprofit Kft. Szakértői véleményre várnak
Diósgyőr Futball Club Kft. Miskolci Tsz. kijelölve az eljárásra
Fehérvár FC Sportszolgáltató, Ker. Kft. Jogerős ítélet
FTC Labdarúgó Zrt. Jogerős, kötelezéssel, felszólítás elment
Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. Debreceni Ítélőtábla, jogerős
Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft.
Vasas Akadémia Kft. Első fokú ítélet
ZTE Football Club Zrt. Első fokú ítélet, fellebbezés, ellenkérelem benyújtva
Békéscsabai Utánpótlás-nevelő FC Áttéve Gyulai Járásbíróságra
Gyirmót SE Írásbeli előkészítő iratok benyújtva
Hajdúböszörményi TE Közbenső ítélet, Debreceni Járásb.-on tárgyalás
Kecskeméti LCKTE Sportiskola Első fok, kötelezés
Mádi Football Club Eljáró bíróság kijelölésére várnak
Tiszakécske Város SE Első fok, nem jogerős
KÖFÉM Sport Club Közös kérelemre megszüntetve, megegyeztek
Tisza Volán SC Első fokon kötelezés, fellebbezés lehetséges
Bicskei TC Egyesület Jogerősen kötelezés
Mór Városi SE Első fok, fellebbezés, ellenkérelem
Váci Kézilabda Sportegyesület
Váci Női Kézilabda Sportegyesület
MTK Bp. Labdarúgó Zrt. Első fokú ítélet, nem jogerős
Alba Regia Kézilabda Sportegyesület Első fokú ítélet, nem jogerős
Kisvárdai Kézilabda Club Sportegyesület Másodfokú ítélet Debreceni Ítélőtáblán
Kozármisleny Sportegyesület Megegyezés, adatokat kiadták
Videoton FCF BK Egyesület Közös kérelemre megszüntetve
FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft. Első fokú ítélet, fellebbezés, ellenkérelem
Balmazújvárosi Kézilabda Klub
Győri ETO Kézilabda Club Bírósági meghagyás, jogerős
Honvéd Futball Club Kft. Megegyezéssel megszüntetve, adatokat kiadták
Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Jogerős, végrehajtási kérelem+feljelentés

Forrás: DK

A jogerős ítéletek egyike a Mészáros Lőrinc-féle felcsúti akadémia, amely azonban mindeddig nem adott ki semmilyen iratot, arra hivatkozva, hogy a felügyeleti szerv EMMI bekérte a teljes dokumentációt. Emiatt a DK feljelentést tett és végrehajtást kért az adatok kiszolgáltatására.

Ugyancsak feljelentést tett és végrehajtást kér a Transparency International Magyarország, amely három pert indított és nyert meg jogerősen az NGM-mel és az EMMI-vel, valamint a korábban (2017 végéig) öt úgynevezett látvány-csapatsport szakszövetségeivel szemben a támogatókra vonatkozó adatok megismerése iránt.

A nemzetgazdasági tárca semmilyen információt se adott ki, tartalmilag ugyanazt a választ közölte a TI-vel, amely miatt 2016-ban elkezdődött a per, az EMMI pedig igen hiányos és töredékes adathalmazt nyújtott át, arra hivatkozva, hogy a különféle dokumentumok sok helyen találhatók, egy részük pedig beázás miatt meg is semmisült.

Ezekben a perekben – és az esetleges, bár valószínűsíthető eredményű büntetőeljárásokban – az a különös, hogy rámutatnak a kormány kettős beszédére. Itthon körömszakadtáig azon voltak, hogy a társasági adóból kifizetett (máig több, mint 400 milliárd forint) sporttámogatások nem számítanak közpénznek – a bíróságok pedig sorra mondják ki, hogy de bizony -, a most nyilvánosságra került irathalom azt bizonyítja, hogy a kormány már hét éve azzal nyerte el az Európai Bizottság beleegyezését a programhoz, hogy a Brüsszellel kötött megállapodásban írásban rögzítette: a sportkluboknak adott tao állami támogatás. A Jávor Benedek által kikért és a Népszavában ismertetett dokumentációból amúgy kiderül, hogy a tao-programnak nincs egyetlen olyan pontja se, amelyet betartana a kormány. Így azt se, hogy a pénzt utánpótlás-nevelésre kellene nagy arányban költeni, nem pedig stadionépítésre.

És persze azt is megtudhatjuk ebből, hogy Orbán csaknem négy éve úgy nevezte „kommunistáknak” azokat, akik szerint közpénz a sport-tao, hogy akkor már három évvel korábban ő maga ismerte el ennek helyénvalóságát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .