Az erőszak mint a futótűz…

0
675
twitter.com

Miután a megszállt Ciszjordánia egyik zsidó telepen élő két izraeli fiatalt lelőttek vasárnap (február 26-án) egy autójuk elleni támadásban, erőszak tört ki a palesztin Hawara városában, Nablus közelében.

Az izraeli telepesek több tucat autót és otthont felgyújtottak vasárnap este. A palesztin média szerint körülbelül 30 házat és autót gyújtottak fel. A közösségi oldalakon közzétett fotók és videók jelentős tüzeket mutattak Houwarában. Az egyik videón zsidó telepesek tömege imádkozik, miközben egy égő épületet néz.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy 37 éves férfi meghalt egy izraeli tűzben. A Palesztin Vörös Félhold egészségügyi szolgálata szerint két másik embert meglőttek, a harmadikat megkéselték, a negyediket pedig vasrúddal ütötték meg. Közel száz másik embert kezeltek könnygáz belélegzése miatt.

Az erőszak a palesztin és izraeli tisztviselők találkozója idején történt melyet vasárnap, február 26-án tartottak Jordániában, hogy véget vessenek a megszállt palesztin területeken a hivatalba lépése után egy éve tartó erőszakspirálnak.

„Végre véget vetnek ennek az erőszakos ciklusnak”

Az izraeli miniszterelnök nyugalomra szólított fel a hivatala által közzétett videón. Arra kérte az izraeli lakosokat, hogy ne önhatalmúlag intézkedjenek, hagyják, hogy a biztonsági szolgálat teljesítse feladatát.  Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta Izraelt, hogy védelmébe veszi a telepesek által elkövetett terrorcselekményeket.

Az Európai Unió kijelentette, hogy “riasztó a mai hawarai erőszak”, és kijelentette, hogy “minden oldal hatóságainak most be kell avatkozniuk, hogy véget vessünk ennek a végtelen erőszakos ciklusnak”. Neil Wigan, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete kijelentette:

“Izraelnek fel kell lépnie a telepesek erőszakos cselekedeteivel szemben, és bíróság elé kell állítania a felelősöket” .

Ghassan Douglas, egy palesztin tisztviselő, aki a Nablus környéki izraeli telepeket figyeli, elmondta, hogy a telepesek legalább hat házat és több tucat autót felgyújtottak Houwarában, és más közeli palesztin falvak elleni támadásokról is beszámolt. Becslése szerint mintegy négyszáz zsidó telepes vett részt a támadásban. “Soha nem láttam még ilyen támadást ” – mondta.

A két izraeli fiatal halála az erőszak fokozódásával összefüggésben történt, különösen Ciszjordánia északi részén, ahol a hadsereg csaknem egy éve fokozza hadműveleteit. Izrael 1967 óta foglalja el Ciszjordániát. Szerdán tizenegy palesztin vesztette életét Nábluszban az izraeli hadsereg 2005 óta legvéresebb ciszjordániai rajtaütésében.

Az év eleje óta az izraeli-palesztin konfliktusban 62 palesztin (köztük fegyveres csoportok tagjai és tizenegy civil (köztük három kiskorú) valamint egy izraeli rendőr, és egy ukrán polgár életét követelte – jelentette az AFP hírügynökség hivatalos izraeli és palesztin források alapján.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .