Navalnij szövetségesét támadták meg Litvániában

0
451
x.com

Leonyid Volkov emigrációban élő orosz ellenzéki személyiséget, aki a nemrégiben elhunyt Navalnij közvetlen munkatársa és szövetségese volt, egy litvániai támadás után kórházban került.

Leonyid Volkovot, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető közeli szövetségesét vilniusi otthona előtt megtámadták és súlyosan bántalmazták.  

„Meg fogunk dolgozni” – mondták a támadók. „Nem adom fel” – mondta Volkov, hozzátéve, hogy a támadás, amelynek következtében eltört a karja, Putyin csatlósainak „jellegzetes bandita-köszönése” volt.

Volkov megígérte, hogy folytatja a küzdelmet Vlagyimir Putyin elnök ellen  a Telegramon közzétett videóban, miután hazaengedték a kórházból. 

A 43 éves Volkov Oroszország egyik legkiemelkedőbb ellenzéki személyisége, Navalnij közeli bizalmasa volt, a néhai vezető volt kabinetfőnökeként és a Korrupcióellenes Alapítványának elnökeként dolgozott 2023-ig.

Volkov 2019-ben számos más Navalnij szövetségesével együtt száműzetésbe vonult, miután a hatóságok bűnügyi nyomozást indítottak az általa vezetett Korrupcióellenes Alapítványa ellen. Volkovot 2021-ben az orosz hatóságok keresetté nyilvánították, mert szerepe volt Navalnijjal közösen a Kreml elleni tömegtüntetések felszervezésében.

Volkov szerdai bejegyzésében elmondta, hogy a támadás során 15-ször megütötték a lábán.

„A lábam valahogy rendben van, még fáj a járás… Viszont eltörött a karom.”

Navalnij szóvivője, Kira Yarmys korábban elmondta, hogy „valaki betörte az autója ablakát, és könnygázt fújt a szemébe”, mielőtt kalapáccsal megütötték.

Volkov felesége, Anna Birjukova korábban a közösségi médiában osztott meg fényképeket férje sérüléseiről, köztük egy fekete szemről, egy vörös foltról a homlokán és a lábán, amelyen a vér átázott a farmerján keresztül.

A litván rendőrség szóvivője, Ramunas Matonis megerősítette az AFP-nek, hogy egy orosz állampolgárt megtámadtak otthona közelében a fővárosban. A gyanúsítottakat nem azonosították, a merényletről további részletek később várhatók – mondta.

„Megdöbbentő”

A támadás csaknem egy hónappal azután történt, hogy Navalnij egy sarkvidéki börtönben meghalt, amiért Volkov Vlagyimir Putyin orosz elnököt okolta. Volkov egy nappal a megtámadása előtt ezt írta a közösségi médiában:

„Putyin megölte Navalnijt. És még sokan másokat előtte.”

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter közösségi médiában elítélte Volkov megverését0. „A Leonyid megtámadásáról szóló hírek megdöbbentőek. Az illetékes hatóságok dolgoznak. Az elkövetőknek felelniük kell bűneikért” – mondta az X közösségi oldalon.

A NATO-tag Litvánia számos orosz száműzöttnek ad otthont, és az orosz invázió során végig Ukrajna elkötelezett híve volt. A Kreml ellen felszólaló orosz szakadárok gyakran panaszkodnak, hogy fenyegetésekkel és támadásokkal érik őket. Volkov órákkal a keddi megverése előtt a Meduza független orosz hírügynökségnek elmondta, hogy aggódik a biztonságáért Navalnij halála után.

„A legfontosabb kockázat most az, hogy mindannyiunkat megölnek. Nos, ez eléggé nyilvánvaló dolog”

– idézte őt a kiadó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .