Kezdőlap Címkék Elszegényedés

Címke: elszegényedés

Miközben a társadalom szegényedik, a hatalom közeli oligarchák gazdagodnak

Magyarországon a 25% körüli infláció a lakosság döntő többsége számára életszínvonal csökkenést hoz, és különösen így van ez a legszegényebb rétegekben, ahol a rezsi, az élelmiszer, a gyógyszer a legnagyobb részt teszi ki a családi költségvetésben.

Van viszont egy réteg, amely szépen gyarapodik – jelentős részben épp az infláció miatt. Miért? Mert olcsón jut hitelhez, és ebből vehet államkötvényt, melynek kamatai valamennyire követik az inflációt. Ily módon mindenféle munka vagy teljesítmény nélkül komoly életszínvonal emelkedést lehet elérni a hatalom közelében, ahol eddig sem szűkölködtek, és a jövőben sem fognak – ahogy erről egy friss nemzetközi felmérés tanúskodik. A Knight Frank Wealth Report szerint Magyarország világelső lehet a szupergazdagok számának növekedésében! A nemzeti együttműködés rendszere tehát valóban jól teljesít, de kérdés, hogy kinek?!

Magyarországon nő a leggyorsabban a szupergazdagok száma

2022 és 2027 között ez 74,4%-ot jelent. Ki számít szupergazdagnak a világban? Az, akinek legkevesebb 30 millió dollár van a portfoliójában. A Covid pandémia miatt a világon szinte mindenütt visszaesés volt ebben a kategóriában – kivéve a Közel Keletet, ahol az energiaválság megdobta a jövedelmeket. Most viszont a leggyorsabb növekedés épp azokban az országokban lesz a legnagyobb, ahol nagyon hasonlóan működik a nemzeti együttműködés rendszere: Törökország az ezüstérmes 70%-kal míg Lengyelország a bronzérmes 66,9%-kal. Az előrejelzés szerint 415 olyan magyar lesz, akinek a vagyona 2027-ben meghaladja majd a 30 millió dollárt. A neveket szinte előre meg lehet jósolni, ha marad a nemzeti együttműködés rendszere. Mindez jól mutatja, hogy miért támogatja a magyar elit egy jelentős része Orbán Viktor rendszerét, de miért szavaznak rá a szegények, akik sokkal többen vannak?

Erdogan és Orbán megvásárolja a szegényeket

A török államfő Orbán receptjét követte a választáson: 45%-os fizetésemelést ígért és ingyen földgázt a szegényeknek. Az infláció hivatalosan legkevesebb 50%. Magyarországon is azért olyan magas az infláció, mert az Orbán kormány így veszi vissza a pénzt, melyet a választási megnyerésére kiadott. Még egy hasonlóság Magyarország és Törökország között: az ellenzék a liberális ortodoxia gazdaságpolitikáját hirdeti, együttműködést az IMF-el, az USA-val és Brüsszellel. Ebből a szegény választói rétegek rögtön egy új Bokros csomagra gondolnak – egyáltalán nem alaptalanul. Orbán ennél ravaszabb: ha a kormány hirdetett volna megszorító csomagot, akkor őt átkozta volna a közvélemény. Infláció esetében viszont úgy lehet csökkenteni az életszínvonalat, hogy sok bűnbakot lehet említeni – nem teljesen alaptalanul. Ezért válhat be Orbán és Erdogan számítása  az inflációs gazdaságpolitikával, melyről maga a magyar miniszterelnök mondta a rezsicsökkentés rendszere kapcsán: gazdaságilag talán nem ésszerű, de politikailag igen. Ha pedig megvan a hatalom, akkor tovább gazdagodhat az, aki a hatalomnak kedves…

A magyarok tizede nem tud fűteni – Mi lehet a megoldás?

Hiába a visszatérő tél, Magyarországon a lakosok 9,2 százaléka fűtetlen otthonokban kénytelen fagyoskodni. Ez már önmagában is drámaian mutatja, mennyire elszegényedett a társadalom. Az pedig kifejezetten hervasztó, hogy a választásokra készülő ellenzéki pártok – tisztelet a kivételnek – nem foglalkoznak a népesség mintegy tizedét érintő problémával.

 

Az sem jelenthet vigaszt, hogy az Európai Unióban ezzel az aránnyal a középmezőnyben vagyunk, vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő országok szép számmal. A (szégyen)listavezető Bulgária, ahol a lakosság 39,2 százaléka fagyoskodik a hidegben, miután nem engedheti meg magának, hogy fűtse az otthonát. Az Eurostat jelentése ugyanakkor megemlíti, hogy Bulgáriában ez jelentős előrelépésnek számít, ugyanis tíz éve az arány még hetven százalékos volt.

Ami a magyar trendet illeti – érdekes, hogy 2010-ben az arány 10,8 százalékos volt, ami két évvel későbbre 15 százalékosra ugrott fel, majd fokozatosan csökkent vissza a 9,2 százalékos szintre. Ez pedig már nagyjából megfelel az uniós átlagnak, de azért elmarad még a lengyel 7,1 százaléktól is (ahol egyébként 2006-ban még 28,4 százalékon állt ez a mutató), nem szólva azokról az országoktól, ahol gyakorlatilag nem létezik ez  probléma (Finnországban és Luxemburgban a lakosságnak csak az 1,7 százaléka képtelen fűteni).

Forrás: https://www.statista.com/chart/12412/where-europeans-cant-afford-to-heat-their-homes/

Nem jelent sok jót a jövőre nézve, hogy mindeközben hazánkban drámai elszegényedés zajlik – ahogy arra egy másik, tavaly decemberben megjelent Eurostat jelentés is rávilágít: Magyarországon 2016-ban a teljes lakosság 26,3 százalékát fenyegette az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség, a 18 éven aluliaknak pedig egyenesen a harmadát. Az Európai Unió egészében 23,4, illetve 26,5 százalék volt a két adat.

Forrás: Eurostat

Nálunk egyébként az elszegényedés által fenyegetettek aránya 2,1 százalékponttal volt magasabb 2016-ban, mint  2008-os válságot megelőzően.

Éppen az elszegényedés mértéke miatt kérdéses, rövid távon hogyan lehetne javítani a helyzeten.

Megnéztük, hogy az ellenzéki pártoknak vannak-e megoldási javaslataik, egyáltalán, szerepel-e ennek a problémának a megoldása a választási programjukban.

Elővettük tehát a dokumentumokat, s beütöttük a keresőbe a “szegény”, “szegénység”, “fűtés” és a “távhő” szavakat. Nem mindenütt találtunk releváns tartalmat, pontosabban, megvizsgálva a három nagy(obb) ellenzéki párt (ábécé sorrendben: DK, LMP, MSZP) programjait, egyedül a DK-nál bukkantunk közvetlen kitételekre. (Egyébként a Jobbik választási programját is megnéztük volna, ha találtunk volna ilyet 2018-ra.)

Amire rábukkantunk, az a következő:

A Demokratikus Koalíció a Sokak Magyarországa programjában alapvető jognak mondja, hogy mindenki hozzájusson annyi vízhez, villanyáramhoz és fűtéshez, amennyi a létfenntartásához elég. Ingyenes szolgáltatási minimumot alakítanának ki a fűtéshez szükséges gáz és villanyáram, illetve a távfűtés esetében, s a rászorulók számára ingyenesen biztosítanák a fűtéshez szükséges tüzelőt. Emellett nagy hangsúlyt fektetnének az energiahatékonyságra és –megtakarításra, mégpedig a megújuló energiára való átállással: a programban konkrétan egymillió háztartási nap- és szélerőmű létrehozását ígéri a párt, amely megújuló energiára állítaná át a távfűtési rendszereket Emellett újrakezdenék a panelek és családi házak hőszigetelésének, átalakításának támogatását. Ezekkel az intézkedésekkel hosszabb távon 50 % háztartási energia-megtakarítás érhető el a családok számára – szögezi le a dokumentum.

Az LMP és az Új Kezdet közös Választási program 2018 dokumentumában nincsenek kilátásba helyezett konkrét intézkedések. A „Tiszta levegőt” cél érdekében a program támogatja „ az épületek fűtésének korszerűsítését, energiahatékonyságuk javítását”;  illetve az Energiapolitikai fejezetben kitérnek az energiahatékonyság fontosságára, majd a rezsi kapcsán arról írnak, hogy „szociálisan igazságosabb tarifarendszerre” használnák ki a világpiaci árak csökkentéséből származó többletet.

Az MSZP Tegyünk igazságot! programjában a fent említett szavakra hiába kerestünk rá. Ugyanakkor közvetetten találtunk utalást a probléma egy szeletének a megoldására akkor, ha az „energia” szóra kerestünk rá. (Igaz, jó fantázia kell ahhoz, hogy belelássuk a keresett tartalmat.) A „Gazdagok helyett a szegényeket támogatjuk” fejezetben az olvasható, hogy „a szolgáltatók költségére (a fogyasztók számára ingyen) kapcsoltatjuk vissza a víz-, valamint a földgáz- és villamos energia ellátásba…” A „Fenntartható fejlődés” fejezetben pedig az áll, hogy „energiapolitikánkban a megújuló energiaforrások használatára, valamint az energiatakarékosságra és a hatékonyság növelésére helyezzük a hangsúlyt”.

A lakosság negyede, a fiatalok harmada veszélyeztetett

0

Magyarországon 2016-ban a teljes lakosság 26,3 százalékát fenyegette az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség, a 18 éven aluliaknak pedig már a harmada. Az Európai Unió egészében 23,4, illetve 26,5 százalék volt a két adat. Mind a magyar, mind az uniós helyzet javult az egy évvel korábbihoz képest. De eltérő módon.

Az alábbi három feltétel közül legalább egynek megfelel az EU 117,5 millió európai uniós polgára: jövedelmi elszegényedés, anyagi megfosztottság, munkához jutás alacsony szintje. Mindez az Eurostat jelentéséből derül ki, amelyet a szegénység elleni küzdelem világnapjához időzített az EU statisztikai hivatala.

Javul a helyzet

A trend lefelé mutat az EU-ban, ahol 2009 és 2012 között nőtt az érintettek aránya, ám azóta folyamatosan csökken, s ma már alig 0,1 százalékponttal van elmaradva a 2009-es mélyponttól. Ezen belül az elszegényedés által fenyegetettek aránya 0,7 százalékponttal, a munkához jutás alacsony szintjével küzdőké pedig még mindig 1,2 százalékponttal volt magasabb 2016-ban, míg a megélhetéssel küszködők aránya 1,0 százalékponttal esett a nyolc évvel korábbihoz képest.

Magyarországon némileg ellentétes a mozgás: az elszegényedés által fenyegetettek aránya 2,1 százalékponttal volt magasabb 2016-ban, mint a válságot megelőzően. A másik két kategóriában 1,7, illetve 3,8 százalékpontos javulást mértek.

A leginkább Lengyelországban, Lettországban és Romániában javult, illetve Görögországban, Cipruson és Spanyolországban romlott a helyzet a válság előtti időszakhoz képest.

Elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség által fenyegetettek
(a teljes lakosság százalékában, 2016.)

Forrás: Eurostat

Aki az adatok között szeretne böngészni, az itt megteheti.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK