Kezdőlap Címkék Dull Szabolcs

Címke: Dull Szabolcs

Az Index kirúgott főszerkesztője sajtódíjat vett át Németországban

Dull Szabolcs Potsdamban kapta meg a Media100 német sajtó szervezet díját, mert következetesen küzdött a sajtószabadságért Magyarországon. Beszédében a többi között ezt mondta:

„Két hónappal ezelőtt Magyarország leginkább összetartó szerkesztőségének vezetője voltam, mely mindig kiállt és együtt küzdött a sajtószabadságért. Ez azt jelentette a számunkra, hogy külső nyomás nélkül dolgozhatunk, és csak az olvasók érdeke számított. Ezért olvastak minket naponta százezrek azután pedig milliók.”

A hatalom rátette a kezét Magyarország legolvasottabb portáljára, melynek az olvasottsága ezt követetően a felére csökkent.

„Bár elhangzott kormánypárti politikus neve miközben ránk erőltették a változásokat, de mi az autonómiánkat akartuk megőrizni minden külső befolyással szemben. Büszke vagyok a kollégáimra, akik bebizonyították, hogy ezek valódi értékeket jelentenek a számukra. Az egész világ láthatta a szívszorító és felemelő videót amikor ezek az újságírók felmondani igyekeznek papírral a kezükben.

A 90 tagú szerkesztőség valamennyi újságírója felmondott.

Ezért a díj nemcsak engem illet hanem az egész szerkesztőséget” – hangsúlyozta Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője, ahol a média nagy figyelemmel kíséri a magyarországi változásokat.

A közszolgálati Deutsche Welle nemrég összeállítást közölt azzal a címmel, hogy Orbán leszalámizza a független médiát Magyarországon.

Újabb csapás a független Indexen

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben, szerdán felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak.

Bodolai emellett bejelentette, hogy felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni.”

– írta az Index szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!