Kezdőlap Címkék Deepfake

Címke: deepfake

Mit tegyünk, ha arcunk feltűnik egy hardcore pornó videóban?

Another body – egy másik test – ezzel a címmel készített fesztivál díjas dokumentum filmet egy brit filmrendezőnő, aki a CNN-nek írta meg tapasztalatait erről a furcsa bizniszről, amely különösen a nők számára jelent súlyos csapást, másoknak viszont jó üzletet. Jó üzlet a deep fake pornó.

Mi van akkor, ha megpillantod az arcod egy hardcore pornó filmben noha soha életedben eszedbe sem jutott, hogy ilyen szerepet elvállalj?

Egy 22 éves amerikai diáklány ilyen videót kapott Pornhub felirattal. A diáklány elkezdte kutatni a kemény pornó videó keletkezésének körülményeit, és hamarosan kiderült: a mesterséges intelligencia segítségével montírozták a fejét egy pornó filmbe! A pornó videó készítője jól ismerte őt, mert kitette a lakcímét és az egyetemi kollégium címét is a videóra. A Facebookon és az Instagramon pedig reklámként forgalmazta a kemény pornó videót, azzal a felhívással, hogy akit ilyesmi érdekel, az itt jelentkezhet. Megindult az érdeklődők áradata a diáklány címére.

A kétségbeesett egyetemista lány ezekután felhívta a rendőrséget, de közölték vele, hogy semmilyen törvénysértés sem történt, ezért ők nem tehetnek semmit. Jelenleg ugyanis az Egyesült Államokban semmilyen törvény sem tiltja az ilyen deepfake pornó videók készítését.

A nők a célpontok

Egy felmérés szerint 96%-ban a szebbik nemet választják a deepfake pornó készítői, akik egyre aktívabbak. A mesterséges intelligencia különösen a kezükre játszik. Régebben ugyanis többszáz kép kellett a célszemélyről, de ma – hála a mesterséges intelligenciának – elég egy vagy két fénykép is.

2017-ben állították elő az első deepfake képeket és videókat, de akkor még ehhez komoly számítógép kapacitás kellett, és nem ártott hozzá némi szakértelem. Ma már viszont deepfake gyártó alkalmazásokat lehet vásárolni az IPhonra alig 30 dollárért! Az így tömegesen elkészített képeket és videókat azután feltölthetik a pornó oldalakra- természetesen a célszemélyek tudta és beleegyezése nélkül!

“Egy egész fiatal nemzedék nőhet fel úgy az Egyesült Államokban és nemcsak ott, hogy rendszeresen készít deepfake pornó videókat kedvenc színésznőiről vagy épp egyik osztálytársnőjéről!” – hangsúlyozza Sophie Compton brit filmrendezőnő. Hozzátette:

”a hatás szörnyű lehet a célszemélyre. A 22 éves egyetemista lány teljesen elveszítette a bizalmat a környezetében hiszen nem tudhatta, hogy ki készítette róla a deepfake pornó videót, és ki nézte azt meg?!”

Közben a biznisz egyre jobban pörög: az egyik legnépszerűbb deepfake pornó oldal havonta 14 millió új videót kap.

Az Amnesty International szerint ez a kampány a nők megfélemlítésére irányul , igyekszik aláásni az önbizalmukat és korlátozni a társadalmi – közéleti  szerepüket. Sok nő például ezért távozott a Twitterről, mert nem akar ilyen célpontá válni.

“Jelenleg 9500 olyan oldal működik az USA-ban, amely az érintettek hozzájárulása nélkül feltesz deepfake pornót”

– mondja a Virginia egyetem jogi tanszékének vezetője. Danielle Citron hozzátette: ”Olyan ez mint a gyógyíthatatlan betegség. Nem tudsz mit tenni ellene. Az oldalak nem veszik le a deepfake pornót, mert nincs törvény, amely erre kötelezné őket.”

Ezek az oldalak jól mennek, mert sokan szívesen hirdetnek itt hiszen sok az érdeklődő. Angliában és Walesben nemrég törvényt hoztak a deepfake pornó ellen, de az USA-ban egyelőre nincsen ilyen. Néhány államban már van törvényi szabályozás, de az egész ország területén nincsen.

My Image My Choice

Az én arcképem, az én választásom- ezzel jelszóval indítottak kampányt a deepfake pornó áldozatai – köztük az imént említett 22 éves diáklány. Törvényt követelnek, mely büntetné mind a deepfake pornó készítőit mind pedig a terjesztőit. Ezenkívül természetesen kényszerítené a portálokat  arra, hogy vegyék le a deepfake pornót a kínálati oldalakról.

Minthogy komoly biznisz épült erre a furcsa pornó ágazatra, ezért a törvényi szabályozás nyilvánvalóan nem elég, de legalább első lépés lenne arra, hogy visszaszorítsák ezt a mind jobban terjedő járványt, mely sérti a célszemélyek alapvető jogait – hangsúlyozza a brit filmrendezőnő, aki a CNN portálon fejtette ki a véleményét.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK