Kezdőlap Címkék Csecsenföld

Címke: Csecsenföld

Elvágták a torkát Putyin ellenfelének

Aki a NER, Nemzeti Együttműködés Rendszerének nem együttműködő híve, az nem csupán ellenfél, de ellenség! Oroszország már sokadik “terrorista” ellenségét gyilkoltatja meg külföldön. Imran Alievet Lilleben érte utol Putyin katonai hírszerzésének embere.

Átvágott torokkal találta meg a 44 éves Imran Alievet Lille városának egyik szállodájában a francia rendőrség. A politikai indíték egyértelműnek látszik – jelentette ki a nyomozást vezető francia rendőrtiszt.

Csecsen kapcsolat

Imran Aliev rendszeresen leleplezte Ramzan Kadirov brutális uralmát Csecsenföldön. Ramzan Kadirov a Putyin által kijelölt helytartó ezen a muzulmán területen, melyet véres háborúban foglalt vissza az orosz hadsereg. Ha kell az életemet is szívesen feláldoznám Putyin elnökért – hangoztatja Ramzan Kadirov, aki kíméletlen harcot folytat az iszlamista terrorizmus ellen.

Az ő szemében a nemzeti együttműködés putyini rendszerének ellenfelei mind potenciális terroristák, akikkel kíméletlenül kell elbánni.

Jól tudta ezt Imran Aliev is, aki Belgiumba menekült Putyin és Kadirov atyai gondoskodása elől. Belgiumban védőőrizet alatt állt. Franciaországban viszont nem. Lille-be egy útitárssal érkezett az ellenzéki blogger. A gyilkosság után az útitárs eltűnt. A helyszínen talált kést elküldték  az igazságügyi laboratóriumba elemzésre. A francia rendőrség a csecsen származású 35 éves útitársat keresi nagy erőkkel, mert azt gyanítják, hogy az orosz katonai hírszerzés embere, akinek az volt a megbízatása, hogy likvidálja a szerencsétlen bloggert Franciaországban.

A svédországi székhelyű csecsen emberi jogi szövetség elnöke elmondta a CNN-nek, hogy „Mások figyelmeztetéseként meggyilkolták, ezzel igyekeznek megfélemlíteni mindenkit, aki a csecsenföldi “orosz védelmet” kritizálja.

Putyin nem ismer kíméletet

Csak Nagy Britanniában 15 embert tettek el láb alól az orosz hírszerzés emberei – nyilatkozta a Business Insidernek egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú brit rendőrtiszt. Többen közülük vétlen járókelők voltak. A leghíresebb a Szkripal eset: a GRU híres árulóját és lányát idegméreggel akarta eltenni láb alól két orosz ügynök. Az akció nem sikerült: hála az orvosi segítségnek mindketten túlélték az orosz támadást. Egy vétlen járókelő, aki hozzáért az idegmérget tartalmazó üveghez, belehalt a mérgezésbe!

A másik híres eset Berlinben történt: egy csecsen ellenzékit fényes nappal öltek meg orosz ügynökök a német fővárosban. Mind a britek mind a németek tiltakoztak Putyinnál. A britek szankciókat is alkalmaztak, de azután a nagyhatalmi kapcsolatok felülírták a gyilkosságokat, melyeket Putyin utasítására követ el az orosz hírszerzés a nyugat-európai országokban.

Lendvai Ildikó: Arról jutott eszembe… – 2.

Arról jutott eszembe, amit Csecsenföld idilli viszonyairól olvastam.

Ha lehet, ott még jobban virágzik a nemzeti együttműködés rendszere. Nem csoda: ott is Putyin egy kedvence uralkodik, ahogy nálunk. De sajnálattal kell megállapítanom, hogy együttműködésileg lepipáltak minket. Annyira dúl a csecsen polgárok között a szeretet és az összetartozás érzése, hogy amikor Ramzan Kadirov diktátor unokatestvére halálra gázolt egy három tagú családot, a rokonok maguk könyörögtek, nehogy a gázolónak bármi kellemetlensége legyen. Hiszen az egész Kadirov család annyi jót tesz a nemzetnek, isten ments, hogy valamelyiküknek bántódása essék. Majdhogynem megköszönték, hogy volt olyan kegyes a halálba küldeni az áldozatokat. Ez csecsenre fordítva kb. olyan, mintha nálunk az érintett városok lakói esdekelnének: hadd nyerjen még néhány pályázatot a miniszterelnök veje, ha nem világítanak a lámpák, hát nem világítanak, mi az a kis félhomály a fiatalember egyéb érdemeihez képest.

A nagyvonalúan megbocsátó csecsen rokonokat egyébként meg lehet érteni: Kadirovval ajánlatos jóba lenni. Gyanakodnak, hogy gyilkosságokat és emberrablásokat rendel meg. Nyíltan is vallja a kollektív családi büntetés elvét: ha valaki beáll az ellene harcolók közé, a hozzátartozói házát is lerombolják. Nemrég még Putyin, a nagy patrónus is szemére hányta: rosszul veszi ki magát, hogy koncentrációs táborba viteti és megöleti vagy megkínoztatja a melegeket. Kadirov viszont tökéletesen tisztázta magát, mondván, hogy országában egyáltalán nincsenek homoszexuálisok. Ami – könnyen lehet – áldásos közreműködése nyomán most már igaz is: élők nemigen maradtak.

Előbb-utóbb nálunk is…

Szóval az jutott eszembe, hogy előbb-utóbb nálunk is meg kell köszönni mindazt, amin normális körülmények között háborognánk. Legalábbis ez az elvárás. Szájunkba rágják, hogy az ilyesmi voltaképpen a mi javunkat szolgálja. Kár, hogy nem fér abba a buta fejünkbe. Kiderült, hogy a rabszolgatörvény a leendő rabszolgák, akarom mondani munkavállalók érdekét szolgálja. A szóvivő szerint eddig csak azért hagyták el százezrével az országot, mert itthon nem túlórázhattak eleget. (Aztán hogy csalódhattak szegények, hogy pl. Németországban évi 200 órában maximálták a többletmunkát!) De majd most! Az, hogy majd három év múlva kaphatnak fizetséget érte, nyilván szintén nekik lesz jó. Ha túl korán a zsebükben lenne, csak elszórnák butaságokra: ételre, rezsiszámlákra, a gyerek cipőjére. Aki úgyis hamar kinőné. Bezzeg milyen jól jön majd évek múlva: ki lehet fizetni a felgyűlt hátralékokat, aki sokat dolgozott, annak talán a kamatra is futja.

Az Állami Számvevőszéknek is csak a dolgozói jólétén jár az esze. Most karácsony előtt százat küldött el közülük, de csakis az ő érdekükben. Ezt hivatalos közleményben tudatták a közvéleménnyel: az elbocsátás „teljes mértékben figyelembe veszi az érintett munkatársak mentális és szalmai érdekeit, hozzájárul pl. a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához.” Istenem, milyen figyelmesek. A kirúgottak nyilván hálásak is érte. El is szégyelltem magam, hogy milyen érzéketlen bunkó vagyok. Eddig nem sokat törődtem pl. a miniszterelnök és a kormánytagok munkahelyi kiégésének veszélyével. Pedig mintha látszanának is már a jelei.

Tényleg csak az ő mentális és szakmai érdekükben vetem fel: nem kellene nekik is új karrierlehetőségek után nézniük? Például Csecsenföldön. Bizonyára ösztönzőleg hatna a nemzet szolgálatában kimerült mentális energiáikra a környezettel való teljesebb harmónia. Hétszentség, hogy ott kevesebb merev szabály béklyózza a szabadon szárnyaló karriervágyat is. Fogadni mernék, hogy túlórázni is korlátok nélkül lehet.

Újra jelentkezett az Iszlám Állam: terrortámadás egy templom ellen

0

Pravoszláv templomra támadt több szélsőséges fegyveres Csecsenföld fővárosában, Groznijban. A kialakult lövöldözésben két rendőr, egy templomlátogató és a támadók közül négyen meghaltak. A támadást az Iszlám Állam vállalta.

Egy orosz hírportál tudósítása szerint a templom papja azt mondta: csak az egyik bejárat volt nyitva, a támadók azon akartak behatolni. A papnak és az egyik jelen lévő hívőnek azonban sikerült bezárni a kaput. A Kommerszant szerint

a támadók túszokat akartak ejteni.

A templomban tíz ember tartózkodott, amikor a fegyveresek megérkeztek.

A támadás hírére csecsen rendőrök és kommandósok érkeztek a helyszínre, és tűzharcba keveredtek a támadókkal., akik közül egynek sikerült elmenekülni. A műveletet az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet diktatórikus módszerekkel vezető, Putyin-barát Ramzan Kadirov irányította.

A megölt terroristák közül három csecsen volt, a negyedik pedig ingus. Az egyik hivatalos verzió szerint

eredetileg a grozniji kormányépületet akarták megtámadni,

de ezt a hatóságok megneszelték, így választották a templomot.

A terrorista szervezetek megfigyelésével foglalkozó amerikai SITE Intelligence Group szerint a támadást az Iszlám Állam vállalta. Idén nem ez volt az első hasonló merénylet a térségben, amelyért a terrorszervezet vállalta a felelősséget. Februárban egy 22 éves férfi nyitott tüzet egy pravoszláv templom látogatóira egy vadászfegyverből a dagesztáni Kizljarban. Öt ember gyilkolt meg, mielőtt lelőtték.

Elemzők szerint a komoly területveszteségek ellenére az Iszlám Állam az utóbbi hetekben, hónapokban ismét megerősödött, és

újabb terrortámadásokat követhet el.

Arról, hogy a vereségek hatására a dzsihádisták milyen taktikához folyamodhatnak, itt írtunk korábban.

Közben Szíriában ismét előrenyomultak az amerikai és francia támogatású kurd-arab koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai az Iszlám Állam egyik utolsó enklávéjában, Deir-ez-Zór tartományban. A dzsihádisták még három várost tartanak itt ellenőrzésük alatt, és összesen az ország területének három százalékára terjed ki a hatalmuk.

A csecsen elnök szerint Ukrajna Nagy-Oroszország része lesz

0

Ramzan Kadirov nemrég még a visszavonulásról beszélt, de most nekirontott Petro Porosenko ukrán elnöknek.

Kadirov Vlagyimir Putyin emberének számít, aki jelezte: továbbra is számít rá. Csecsenföldről állítólag még fegyveresek is mentek Ukrajnába korábban, hogy az oroszok mellett harcoljanak az ukrán csapatok ellen.

Kadirov most felháborodott, mert Kijevben egy államtitkár, Georgij Tuka azt találta mondani, hogy

“Oroszországot darabjaira kell bontani.”

Arra célzott ezzel, hogy Oroszország soknemzetiségű állam, ahol sok olyan nemzetiség él, amely igen mérsékelten lelkesedik az orosz uralomért. Ide sorolta a csecseneket is.

Az ezredfordulón Putyin brutálisan törte le a csecsen lázadást. Akkor a Kadirov-család még az oroszok ellen harcolt, de közben átálltak. Ramzan Kadirov többször kijelentette: szívesen áldozná életét Vlagyimir Putyinért. Most azt mondta:

“Oroszország sohasem lesz olyan gyenge, hogy darabjaira essen szét,

de Porosenko és Tuka elárulták magukat: tervük van arra, hogy a nemzetiségeket szembeállítsák Moszkvával. Ez nem fog sikerülni, de Porosenko és Tuka utódai könnyen olyan Ukrajnában találhatják magukat, mely Nagy-Oroszország része lesz.”

Búcsú Putyin kedvenc csecsen vezérétől?

0

Távozni szándékozik a hatalomból Ramzan Kadirov, Csecsenföld immár tíz éve teljhatalmú ura. A Rosszija 1-nek adott hétfői interjújában közölte: „Itt voltam, amikor harcolni kellett, de most már megteremtettük a békét és a stabilitást”.

A még mindig fiatal, 41 éves csecsen vezérnek Vlagyimir Putyin az eszményképe.

„Ha parancsot adna rá, akkor szívesen meghalnék érte”

– nyilatkozta korábban Kadirov.

A Kadirov család sokáig szemben állt az oroszokkal a véres harcok idején, amikor Putyin parancsára tűzzel és vassal csináltak rendet Csecsenföldön. Aztán a család átállt Putyin oldalára, cserébe az orosz elnök rájuk bízta Csecsenföld irányítását.

Kadirov apja szintén Csecsenföld vezetője volt, ő egy terrortámadásban halt meg. Fia hihetetlen brutalitással számolt le a lázadókkal, akik közül sokan az iszlamista irányzatokhoz csatlakoztak. A 12 gyerekes Ramzan Kadirov a hívő muszlim szerepében tetszeleg.

Vlagyimir Putyin aligha értene egyet hű csecsen vezérének távozásával. Megkérdezték erről Dmitrij Peszkovot, Putyin szóvivőjét, aki katonásan így válaszolt :

Ramzan Kadirev Csecsenföld vezetője, és az is marad.

Putyin jövőre negyedszer is megpályázza az elnöki posztot. Minden bizonnyal szüksége van egy hű támogatóra Csecsenföldön is, ahol aligha találna jobb oroszbarát vezért mint Ramzan Kadirov.

Megverték, megalázták, mert meleg: az első beszámoló a csecsenföldi erőszakról

0

Most először számolt be megaláztatásairól nyilvánosan egy csecsenföldi meleg férfi. Azt mondta: megverték, megalázták és halálosan megfenyegették. Jogvédők szerint idén több száz meleg férfit vettek őrizetbe és kínoztak meg Csecsenföldön, többet meg is öltek.

Szentpéterváron tüntetést is tartottak a csecsen melegek elleni erőszak ellen
Fotó: Wikimedia Commons

Makszim Lopuhov az első, aki nevét vállalva, nyíltan kiállt, és elmondta, mi történt vele. Más áldozatok korábban csak külföldre menekülésüket követően, nevük elhallgatását kérve adtak beszéltek.

Márciusban jelentek meg az első beszámolók arról, hogy

az autokratikus dél-oroszországi köztársaságban valóságos hajtóvadászat indult a melegek ellen.

“A fő vád az volt ellenem, hogy meleg vagyok” – mondta moszkvai sajtótájékoztatóján Lopuhov. A 30 éves férfi a szibériai Omszkból származik, 2015 óta dolgozott Groznijban, a csecsen fővárosban.

Azt mondta, márciusban letartóztatták és egy rendőrőrsre hurcolták, ahol tizenkét napot töltött fogdában.

“A rendőrök 10-15 percenként bejöttek a cellámba, és azt mondák, meleg vagyok, az ilyeneket meg kell ölni”

Azt is mondta: rendszeresen megverték, botokkal ütötték a lábát, a combját, a fenekét és a hátát. “Nagyon agresszíven, kegyetlenül viselkedtek, megaláztak és megsértettek” – mondta. Arról is beszélt, hogy naponta hallotta, hogy más melegek kiabálnak és kegyelemért könyörögnek, miközben kínozzák őket.

Mielőtt szabadon engedték, arra kényszerítették, hogy hagyja ujjlenyomatát egy fegyveren, és videofelvételen kellett beismernie, hogy meleg.

“Most csak egyetlen dolgot akarok: tegyenek igazságot”

– mondta a férfi, aki a Novaja Gazeta irodájában tartott sajtótájékoztatót. A független napilap számolt be elsőként arról, hogy a csecsenföldi hatóságok üldözik a melegeket.

Ramzan Kadirov
Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az első beszámolók után az orosz főügyészség nyomozást indított, de a nyomozók azt állították, hogy nem kaptak hivatalos feljelentést. Múlt pénteken viszont az orosz emberi jogi biztos bejelentette, hogy megkapta az első hivatalos bejelentést (Lopuhovét), és továbbította a kiemelt bűnügyekben illetékes központi Nyomozó Bizottságnak.

Emberi jogi csoportok szerint idén

több mint száz meleg férfit vettek őrizetbe Csecsenföldön,

többet pedig megöltek.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld Putyinhoz közel álló autokrata vezetője viszont tagadta a vádakat. Még tavasszal azt mondta: Csecsenföldön nincsenek is melegek.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK