Kezdőlap Címkék Birodalom

Címke: birodalom

“Oroszországnak nincs meg az ereje ahhoz, hogy fenntartsa birodalmát”

Arról nyilatkozott a kormánypárti sajtó egyik zászlóshajójának Erik Hendriks holland tudós, hogy a putyini vezetés megtarthatja e birodalmi státuszát. A reális értékelés talán azt mutatja, hogy Orbán Viktor, aki már régen felismerte Putyin rendszerének gyengeségét, távolodni kíván Moszkvától.

“Oroszország az utolsó európai birodalom, amelynek szembe kell néznie azzal, hogy nincs meg a presztízse és a gazdasági alapja ahhoz, hogy birodalomként szerepeljen továbbra is a világ színpadán. Oroszország GDP-je  jelenleg akkora mint Hollandiáé és Belgiumé együtt. Ez nem elegendő gazdasági alap egy olyan birodalom fenntartásához, amely Kelet Európától a Japán tengerig terjed. Ennek megfelelően le kell mondania befolyási övezetének egy részéről. Ez az egész konfliktus, melyet most Ukrajnában látunk, a része egy nagyobb történetnek, amelyben Oroszország visszavonul azokról a területekről, melyek korábban központi befolyási övezetéhez tartoztak, azonban már nem tudnak legitim módon és hatékonyan megtartani.”

A holland tudós nem teszi fel a jogos kérdést: ilyen hatalmas területen, ennyi ásványi kinccsel és viszonylag iskolázott népességgel miért nem képes Oroszország hatékony gazdasági-társadalmi rendszert kiépíteni a Szovjetunió bukása után – 1991 – sem? Kínának miért sikerült gazdasági csodát produkálnia és Oroszországnak miért nem?

Putyin legjobb magyar tanítványa Orbán Viktor

A nemzeti együttműködés rendszere jelentős részben orosz mintára épül Magyarországon. A hibrid rendszer, melyet még Andropov szakértői dolgoztak ki Moszkvában, az állami és a magán szféra furcsa szimbiózisát jelenti, melyben azért mindvégig az állam pontosabban annak titkosszolgálata az úr.

Andropov az agyhalott kommunista pártapparátus helyett a titkosszolgálat vezető szerepére alapozta rendszerét, melyet Orbán Viktor jelentős részben lekopírozott. Csakhogy a rendszer látványosan megbukik a szemünk láttára Putyin alatt az ukrajnai elleni háború során.

Magyarországon a gazdasági válság válthat ki politikai reakciókat: nálunk nem a birodalomtól, csak a birodalmi álmoktól kell elbúcsúzni, de Orbán Viktor rendszere éppúgy mint Putyiné erre építette a legitimitását.

A holland tudós figyelmeztetése a magyar miniszterelnöknek is szól:

ily csekély gazdasági erővel nem lehet álmokat kergetni se egy közép hatalomról. Sem pedig az európai felzárkózásról.

A lakosság döntő többségét ez utóbbi sokkal jobban érdekli, de a perspektívák sem Oroszországban sem Magyarországon nem ebben az irányban mutatnak. Épp ellenkezőleg: minden bizonnyal lejtmenet következik csökkenő életszínvonallal. Putyin azért is indíthatta el megnyerhetetlen háborúját Ukrajnában, hogy elterelje a figyelmet a gazdaság gyenge teljesítményéről és a csökkenő életszínvonalról.

Orbán Viktor szerencsére csak szavakban háborúzik. Talán azért, mert tudja: politikailag impotens.

Meghalt a szélsőjobboldali orosz politikus, aki megjósolta Putyin háborúját Ukrajnában

Oroszország jövő február 22-én áll újra talpra, lesz ismét világhatalom – jelentette ki tavaly decemberben a most 75 éves korában elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkij. A szélsőjobboldali politikus, aki közismerten a KGB embere volt, a bohóc szerepét játszotta a közéletben, ezért a jóslatát kevesen vették komolyan. Végül kiderült: csak két napot tévedett!

Tulajdonképp Putyin terve Ukrajna lerohanására már réges-régen megvolt, de még tárgyalt az amerikaikkal, és csak a kudarc után inditotta az orosz csapatokat a szomszédos ország ellen.

Zsirinovszkij már 2014-ben, a Krím félsziget annektálásának évében juntanak nevezte a kijevi kormányzatot, melyet azóta is folyamatosan gyalázott. Zelenszkij az ő szélsőjobboldali mozgalma számára cionista CIA ügynök Kijevben. Maga Zsirinovszkij is félig zsidó, amely nem akadályozza meg abban, hogy radikális orosz nacionalista legyen. „Apám ügyvéd, anyám orosz” – így foglalta össze származását a szélsőjobboldali politikus, aki minden fontos kérdésben Putyint támogatta.

A birodalmi gondolat

Zsirinovszkij a szlavofil hagyományokat felidézve gyakran beszélt arról, hogy Moszkvának vissza kellene szereznie „az elveszett területeket”. Ide sorolta a többi között Finnországot, Lengyelországot, a balti államokat és természetesen Ukrajnát.

A birodalmi álmok elérése érdekében az atombombát is bevetette volna. Törökországot nukleáris támadással fenyegette meg amikor ott megölték az orosz nagykövetet. „Nem érdekel, hogy 9 millió embernek kell meghalnia Isztambulban!” Szélsőjobboldali mozgalma egyébként Isztambult Cárgrádnak nevezte éppúgy mint a cári időkben.

Putyin, aki 2014 után maga is a birodalmi álmok rabja lett, felhasználta propagandistaként a veterán hordószónokot.

8 Szputnyik oltása volt, de mégis a korona vírus áldozata lett

Kezdetben gúnyolódott a járványon, majd pedig csakis az orosz oltóanyagot vette komolyan. Állítólag nyolcszor kapott védőoltást, melyet rossz egészségi állapotával indokoltak. Halálának pontos okát nem közölték, de a honatyák egy perces felállással tisztelegtek Vlagyimir Zsirinovszkij emléke előtt. Még megérte birodalmi álmainak kudarcát Ukrajnában. A szlavofil gondolatkörben Kijev szimbolikus város hiszen itt alakult meg a középkori Oroszország, itt vették fel a viking uralkodók a kereszténységet. Csak a tatárjárás után vált Moszkva az oroszok központjává. A zavaros szlavofil eszméket a KGB-ből hozhatta magával, ahol a kommunizmusból rég kiábrándult tisztikar egy része visszatért a cári idők birodalmi gondolkodásához. Sztálin ebben a gondolatkörben az az uralkodó, akinek idejében Oroszország presztízse és hatalma a csúcson volt. Csak egy dolgot róttak fel neki: 1945-ben nem ment el egészen az Atlanti óceánig kiszorítva az angolszász erőket az európai kontinensről.

A Birodalom visszavág Orbánnak?

A sajtóban szinte mindenütt azt olvashattuk, hogy Orbán ünnepi beszédében óvatosságból felhagyott a brüsszelezéssel, helyette a Birodalmat nevezte meg ellenségnek. Szerintem viszont szó sincsen erről, Brüsszel és a Birodalom ugyanazt jelenti.

Mégis, mit jelent Brüsszel és a Birodalom?

Nos, elég egyszerű:

Brüsszel = Európai Unió (és a mögötte álló „háttérhatalom”)

A Birodalom = Európai Unió (és a mögötte álló „háttérhatalom”)

A birodalmazás meg nyilván központi utasításban megérkezett az összes fideszeshez, hiszem ma már mindegyik ezt szajkózza, még Németh Szilárd is megértette, hogy ez az új elnevezése az ellenségnek. A háttérhatalom meg persze Soros, és az ő „hálózata”.

Szóval lehet, hogy Orbán propagandistái ezt találták ki a Néppárt félrevezetésére és megnyugtatására, de szerintem hiába, a Néppárt vezetői – a kormánypropaganda karaktergyilkos szólamai ellenére – egyáltalán nem hülyék. Ráadásul Orbán a Múzeumkertben azért néha elszólta magát. Arról is beszélt ugyanis, hogy a „liberális európai birodalom” illetve az „Európai Egyesült Államokról szóló lázálmok” fenyegetnek minket. Vagyis kikotyogta, hogy a Birodalom az valójában Brüsszel, az EU, legalábbis annak mai, nem általa vezérelt formája.

A Birodalom visszavág? Lesz Fidexit?

Meggyőződésem, hogy a Fidesz propagandában alkalmazott szócsere egyáltalán nem befolyásolja az Európai Néppárt döntését Orbán pártjának kizárásáról, vagy tagságának felfüggesztéséről. Könnyen lehet, hogy a Birodalom most visszavág, bár én továbbra is a felfüggesztést tartom a legvalószínűbb döntésnek. Egy biztos, a Fidexit sem egyszerű folyamat.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!