Kezdőlap Címkék Baloldali együttműködés

Címke: baloldali együttműködés

A többség tényleg átszavazna a baloldali jelöltre?

0

Magyarországon ma a kormányváltást akarók több mint kétharmada, 68 százaléka szavazna egy baloldali együttműködésre, és csak 22 százaléka nem tartja ezt valószínűnek. A szavazók 56 százaléka akar kormányváltást, 28 százalék a Fidesz-kormányzást szeretné továbbra is, míg 16 százalék bizonytalan, nem tudja.

A tegnapi, a Jobbik által a baloldali szavazókhoz intézett nyílt levél fényében különösen érdekes eredményre jutott a Publicus Research, amely a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 4 és 5 között, 792 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatással vizsgálta a magyar választókorúak véleményeit Botka László visszalépését követő politikai helyzetről. A kormányváltást akarók nagy százaléka nem váratlan, miként az sem, hogy a Jobbik szavazói is hajlamosak átvoksolni a baloldalra (erről pénteken nyilatkozott is a FüHü-nek Závecz Tibor, a Zácecz Resarch vezetője), de az arányok azért valahol meglepők.

A választók  43 százaléka tartja valószínűnek, hogy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban, 42 százaléka viszont nem. Leginkább az MSZP és a más baloldali ellenzéki pártokra szavazók (90 és 79 százalék), illetve a Jobbik szavazók többsége (53 százalék 46 ellenében) is. A bizonytalan szavazók megosztottak a kérdésben: 39 százalék igen és 38 nem, a Fidesz szavazók 82 százaléka persze elveti ezt a lehetőséget.

Azaz a jobbikosok 53 százaléka (!) lenne hajlandó baloldali jelöltre szavazni 2018-ban.

Ami pedig a felmérés alapkérdését illeti: a megkérdezettek 43 százaléka úgy látja, hogy Botka László visszalépése érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit, miközben 27 százalék szerint valamennyire rontja, s 14 százalékuk szerint valamennyire javítja.

Viszont közel kétharmad (60 százalék) szerint Botka távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Lényegében ugyanezt az eredmény jött ki, amikor azt kérdezték, hogy Botka még időben lépett-e vissza, teret adva egy új jelöltnek, akivel megerősödhet a baloldal: 61 százalék ért ezzel egyet, 29 ellenében.

Érdekesen kapcsolódik ehhez a kutatásnak az a része, amikor a visszalépésről kérték ki a véleményt a kutatók: a válaszadók 79 százaléka szerint ugyanis nem a miniszterelnök-jelölt a fontos, hanem az hogy az emberek választást szeretnének.

A megkérdezettek kisebbsége, 44 százalék szerint új jelölttel és kemény munkával van esély a Fidesz leváltására, 49 százalék szerint azonban nincs. A kormányváltást akarók kétharmada (65 százalék, 30 ellenében), is úgy gondolja, hogy az új jelölt és a kemény munka sikerre viheti a Fidesz leváltásán ügyködőket.

 

PÁRTPREFERENCIÁK. Az elmúlt két hétben a Fidesz támogatottsága nem változott, 25 százalék. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkenve 10 százalék, míg a Jobbik tábora változatlan és 11 százalék. Az LMP két százalékpontot növekedve 5 százalék, a Momentum egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék. A DK és Kétfarkú tábora változatlan, 4 illetve 1 százalék, míg az Együtt, a Párbeszéd, és az MLP támogatottsága nem érte el az egy százalékot.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK