A liberális Ódor Lajos legyőzte Ficot az európai választáson

0
855
x.com

Ódor Lajos Szlovákia első magyar miniszterelnöke volt, minden valószínűség szerint megnyerte az európai választást északi szomszédunkban. Robert Fico, aki ellen nemrég merényletet hajtottak végre, és akit Orbán Viktor lelkesen támogat, csak a második helyen végzett.

Az előzetes becslés szerint a liberális PS-nek hat mandátuma lehet az új Európai Parlamentben, ahol Robert Fico baloldali nacionalista pártja, a Smer öt képviselői helyre számíthat. A szlovákiai magyarok mozgalma valószínűleg nem jut be az Európai Parlamentbe – ez Orbán Viktor szlovákiai politikájának nyilvánvaló kudarca. A Magyar Szövetség nem érte el a 4%-ot sem Szlovákiában.

Orbán – Fico szövetség

A Fidesz jelenleg pária szerepben az Európai Parlamentben: nem tartozik egyetlen nagy koalícióhoz sem miután kilépett az Európai Néppártból. Manfred Weber szívből utálja Orbán Viktort, és igyekszik megakadályozni, hogy bármilyen fontosabb szerepet eljátszhasson Brüsszelben.

Robert Fico pártja a Smer a szocialista frakció tagja volt Brüsszelben, de felfüggesztették miután lepaktált a szélsőjobboldallal.

Bár más ideológiával kábítják választóikat, de Orbán Viktor és Robert Fico politikai elképzelései meglehetősen hasonlóak: olyan autokrata maffia állam létrehozása és fenntartása, amelyben a hatalmat nem ellenőrzi senki sem!

A szuverenitás pontosan ezt jelenti ebben a politikai szótárban: a hatalom a fennmaradása érdekében úgy lopja és osztja a közpénzeket, hogy azzal megfelelő számú választópolgárt tudjon maga mögé állítani.

Szlovákiában Ódor Lajos és liberális elődei megpróbálták leépíteni a maffia államot, melyet Robert Fico korábban kialakított. Átszervezték a rendőrséget és az igazságszolgáltatást, mely teljes mértékben a hatalom irányítása alatt állt Fico idejében. Jól megmutatkozott ez akkor amikor meggyilkoltak egy fiatal oknyomozó újságírót és a barátnőjét, mert Fico korrupciós ügyeit vizsgálták. Akkor Ficonak le kellett mondania, de újra megválasztották. Rögtön meg is kezdte a nemzeti együttműködési rendszer újjászervezését: a rendőrség, a titkosszolgálat és a közmédia teljes alárendelését a hatalomnak.

Orbán és Fico közös baja:
nincsen pénzük!

A magyar miniszterelnök nem kapja meg az uniós eurómilliárdok nagy részét miközben Szlovákia azt már régen felvette hiszen a liberális kormányzat igyekezett helyreállítani az európai normákat Szlovákiában, ahol viszont rossz a gazdasági konjunktúra, mert a kis ország túlságosan a német autóiparra alapozta a jövőjét. A német autóipar nem készült fel megfelelően a zöld átmenetre, ezért válságba jutott, és ez kihat Szlovákiára éppúgy mint Magyarországra.

Mind Orbán mind Fico rájött arra, hogy a rossz gazdasági helyzetben a béke hangoztatása az egyetlen menekülő út.

Miután a NATO képtelen egy mindenkinek elfogadható, reális békeprogramot kidolgozni, ezért tágas tér nyílik a demagógiára, melyet mind Orbán Viktor mind pedig Robert Fico kihasznál. Hosszú távon mindez kevés lesz, mert az embereket elsősorban a megélhetésük érdekli Magyarországon és Szlovákiában, de ezzel kapcsolatban sem Orbán Viktor sem Robert Fico nemigen szolgálhat jó hírekkel a közeljövőben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .