Botka: ne csak Szegeden legyen jó!

0
878

„Vissza kell térnünk Európához, vissza kell térnünk Szent István intelmeihez, akkor tudunk csak boldogulni!” – figyelmeztetett ünnepi beszédében Botka László az MSZP kormányfőjelöltje.

A szegedi polgármester leszögezte, hogy első királyunk álmai beteljesületlenek maradtak. István arról álmodott, hogy hazánk egyenrangú tagja legyen az európai országoknak, de az utóbbi időben azt érezhetjük, hogy egyre távolodunk Európától.

Minden polgárunkat, etnikai és nemzeti kisebbségeit is ugyanazok a jogok illetik meg, amelyeket a határon túliak kapnak – figyelmeztetett, hozzátéve: nagyobb felelősséget kell vállalnunk egymásért, határon innen és túl.

Végig vette a többi jeles ünnepünket is. Mint mondta, március 15-én azokra a hősökre emlékezünk, akik ugyan elbuktak, de utánuk olyan Magyarország született, amely lehetővé tette a nemzet felemelkedését. Október 23. a diktatúra és az idegen hatalom elleni felkelés sarokpontja lett a demokrácia újjáéledésének, az elnyomó rezsim összeomlásának. Augusztus 20-a pedig minden más ünnepnél jobban kínálja a lehetőséget arra, hogy ne csak a múltra, hanem a nemzetünk jelenére és fennmaradására összpontosítsunk. „Nem áll távol augusztus 20-a szellemiségétől, hogy ha kell, akkor tiltakozásunkat fejezzük ki azokkal szemben, akik nem jó irányba kormányozzák a haza hajóját – szögezte le, utalva a mai tiltakozó megmozdulásokra.

A szegediek eredményeit sorolva leszögezte: nem elégedhetnek meg azzal, hogy a városban legyen csak viszonylag jó.

„Nem hagyhatom, hogy közben az ország nagyobbik fele egyértelmű vesztese lett az elmúlt éveknek”.

Úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban útnak indult, hogy a szegedi mintát – a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését és az ordító igazságtalanságok megszűntetését – az egész országra ki lehessen majd terjeszteni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .