Belgium elismerte: már júniusban tudott a szennyezett tojásokról

0
595

Egy hónapot késtek a nyilvánosságra hozatallal: egy holland farmról Fipronil mérgező rovarirtószerrel fertőzött tojások kerültek Európa-szerte forgalomba. A Nébih szerint Magyarország nem érintett a „holland tojásügyben”.

Az illetékes holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője szerint azért tartották vissza az információt, mert eddig tartott annak kivizsgálása, hogy megalapozottak-e a feltételezések.

Vizsgálatok kimutatták, hogy fipronil károsíthatja a vesét, a májat és a pajzsmirigyet.

Belgiumban, Németországban és Hollandiában a szupermarketek már eltávolították a potenciálisan szennyezett tojásokat.

A német mezőgazdasági miniszter Christian Schmidt aggodalmát fejezte ki a történtek miatt és az ügyben hétfőn tárgyalni fog belga partnerével,

Egy másik német forrás szerint akár 10 millió szennyezett tojást is eladhattak Németországban.

Hollandia Európa legnagyobb tojásexportőre: a világ évi 10 milliárd darab tojástermelésének 65%-át adja.

Mintegy 180 holland baromfitelep ideiglenesen zárva van a vizsgálatok miatt.

A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon a tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről. Hollandiából idén mintegy 6500 tonna – étkezési, illetve ipari – tojás érkezett.

A Nébih közleményben ismertette, hogy

rendkívül nagy mennyiséget kellene rövid idő alatt elfogyasztani a tojásokból ahhoz, hogy jelentkezzenek a mérgezésre utaló akut tünetek, vagyis átmeneti idegrendszeri problémák.

Mivel a Fipronil zsírban oldódó hatóanyag, a következmények – így például májkárosodás – inkább később jelentkezhetnek, ha nagyobb mennyiség halmozódik fel a szervezetben.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára augusztus 4-től a hónap végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek célellenőrzését. Az Aldi Magyarország tájékoztatása szerint üzleteiben csak magyarországi forrásból származó tojás kapható. (Az üzletlánc még pénteken bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban és már a hét eleje óta nem vesz tojást a holland telepekről.)

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .