Kezdőlap Címkék Belgium

Címke: Belgium

Ne csak az orosz hanem minden földgáz kapjon ársapkát

Azt javasolja Belgium miniszterelnöke, aki szerint van mozgástere az Európai Uniónak hiszen Európában a földgáz kétszer annyiba kerül mint Ázsiában és tízszer annyiba mint az Egyesült Államokban, hogy ne csak az orosz földgáz kapjon ársapkát.

A cél az, hogy a nagy gázkereskedő cégeknek érdekük legyen az, hogy Európában adjanak el földgázt és ne Ázsiában – magyarázta elképzelését a brüsszeli Politiconak Alexander De Croo belga miniszterelnök. Rámutatott, hogy a rendkívül gyorsan változó földgázárak igen egyenlőtlenül oszlanak el a kontinensek között: Ázsiában 150 euró/megawattóra, Európában 300, míg az Egyesült Államokban mindössze 30 euró. Tegyük hozzá, hogy Európa és Ázsia nettó importőr míg az USA exportőr vagyis megengedheti magának, hogy alacsonyan tartsa a hazai árakat miközben méregdrágán exportál.

Nem indokoltak ezek a nagy árkülönbségek – érvelt a belga kormányfő a Brussels Timesban hiszen a szállítási költségek csak néhány megawattóra energiát használnak fel, mert a cseppfolyósított energiát szállító hajók a szállítmányból nyerik az energiát.

“Európában szakadék választja el a termelési költségeket a piaci áraktól.

Ezért közbe kell avatkoznunk. Az energia piac nem működik, ezért Belgium már március óta azért lobbizik Brüsszelben, hogy legyen ársapka a földgázon, és vizsgáljuk meg újra, hogy mit tegyünk a villamosáram árával, mert annak jelentős részét megújuló energia források vagy atomerőművek adják nem pedig a földgáz és a kőolaj.”

Brüsszel csakis az orosz gázra akar ársapkát

Putyin orosz elnök fegyverként használja az energiát miközben az Európai Unió szankciókat alkalmaz Oroszország ellen az Ukrajna elleni agresszió miatt. A brüsszeli bizottság csakis az orosz gázra akar ársapkát, mert nem tudja, hogy az USA hogyan reagálna erre.

“Csakis politikai döntés lenne az, ha kizárólag az orosz gázra alkalmaznánk ársapkát. Ezért nem is támogatjuk ezt a megoldást”

– mondta a belga energiaügyi miniszter, aki részt vett a rendkívüli tanácskozáson Brüsszelben.

Németország viszont szkeptikus az ársapkával szemben, Magyarország és néhány más tagállam pedig elutasítja azt. Nem véletlenül: Putyin azonnal közölte, hogy aki ársapkát alkalmaz, az nem kap orosz földgázt. A franciák arra mutatnak rá, hogy a gázkereskedők jelenleg válogathatnak a vevők között. Ha tehát az Európai Unió ársapkát húz a földgázra, akkor a kereskedők inkább eladják azt Ázsiában. A belga miniszterelnök ellenvetése: elég 5%-al magasabb árat kínálni mint az ázsiai piac, és a kereskedők máris előnyben részesítik Európát.

“Szerintem egyre több tagállam támogatja az általános ársapkát a földgázra egyszerűen azért, mert senkinek sincs annyi pénze, hogy ezt a magas árat tartósan elviselje” – mondta a brüsszeli Politiconak Belgium miniszterelnöke.

Mi lesz a legendás sültkrumplival Belgiumban?

A sörözőben sült krumpli jár a megfáradt vándoroknak Belgiumban, ahol most komoly gondot okoz, hogy Ukrajna a háború miatt nem tud napraforgó olajat szállítani.

„Már csak pár hétre van napraforgó olajunk” – panaszkodott a brüsszeli Politiconak a Belgacom, a belga burgonya kereskedők szövetségének vezetője. Christophe Vermeulen elmondta, hogy különösen sok napraforgó olajat használnak fel akkor amikor a fagyasztott krumplit elősütik. „Ukrajnából érkezett eddig a napraforgó olaj több mint 45%-a, és volt sok cég, ahol ennél is magasabb volt az arány.”

Nagyon komoly üzletről van szó, mert Belgium a világ legnagyobb exportőre a fagyasztott sült krumpliból. A frites igen népszerű a világban, és a belgák nem is akarják elveszíteni az export piacaikat. 2020-ban több mint 5 millió tonna krumpliból lett frites, melynek jórészét exportálták.

Az ukrán napraforgó olaj hiánya sokkal jobban sújtja az exportot mint a hazai fogyasztást. A külföldi vásárlók ugyanis megkövetelik a növényi főző olajat, de maguk a belgák nem annyira.

Brüsszelben jó a marha zsír is

Erről nyilatkozott az egyik legnépszerűbb sült krumpli cég, a Maison Antoine főnöke a Politiconak: „sokan fagyasztott burgonyát használnak, és akkor elengedhetetlen a napraforgó olaj, de mi friss krumplival dolgozunk. Ezért nálunk marha zsírral sütünk. Ez a tradíció, mert különleges ízt ad a sült krumplinak.”

Belgiumban több mint 4500 sült krumpli cég árusít, és mindegyiknek saját receptje van. Nekik nem hiányzik annyira az ukrán napraforgó olaj hiszen az egyedi ízesítésű főző olajukban ennek csak csekély rész jut.

Árrobbanás várható

A gyorsan növekvő energia árak és a napraforgó olaj hiánya és a várható áremelkedés következtében nagyonis valószínű, hogy drasztikusan drágulhat a sült krumpli is Belgiumban. Most mindenki alternatívát keres az ukrán napraforgó olajnak, de az árnövekedés elkerülhetetlennek látszik.

„Nem épp vidám a hangulat a sült krumpli ágazatban az energia költségek emelkedése és a napraforgó olaj hiánya miatt, de ilyenkor különösen

jót tesz, ha valaki elfogyaszt egy szép adag belga sültkrumplit”

– foglalta össze a helyzetet a brüsszeli Politiconak Bernard Lefevre, az Unafri független kereskedelmi szervezet főnöke, aki nemrég még maga is sütötte és árulta a sültkrumplit Belgiumban.

Mégis bunda a bunda: botrány a francia és a belga futballban

Ki tett 5 millió eurót arra, hogy a Paris Saint-Germain csapata ötgólos különbséggel veri a belgrádi Crvena Zvezdat a Bajnokok Ligájában? Ki kaszált a 61-1- re végződő mérkőzés után hatalmas pénzeket ezzel? Eziránt érdeklődött a párizsi L’Équipe című sportlap és most már a francia rendőrség is. Az érintettek természetesen mind cáfolnak és a becsületüket védelmezik.

Kezdetben mindenki boldog volt Franciaországban: Neymar mesterhármast ért el, betalált az új sztár Mbappé is. Mindenki tudta, hogy jobb csapat a PSG mint a belgrádi Vörös Csillag, „nodehogy” ennyire?! Valaki vagy valakik viszont a jövőbe láttak: 5 millió euróban fogadtak arra, hogy öt gól lesz a különbség! Az UEFA főnöke súgta meg a L’Equipe tudósítójának a kínos információt: valamelyik klubvezető, vagy a klubvezetők egy csoportja levajazta a mérkőzést!

Csakhogy mindkét csapat kikéri magának!

A L’Equipe megszólaltatta a Crvena Zvezda főnökét, Dragan Dzsajicsot, aki felháborodottan közölte: most hall először erről! Semmi sem igaz a hírből! Pedig lehet, hogy épp róla van szó! A Paris Saint Germain külön közleményben cáfolt: a klub becsülete forog kockán! Semmiféle bunda sem volt! Csakhogy a PSG Katar emírjének a csapata, a múltja kissé pettyes: Sarkozy kedvenc csapata miatt kapta Katar a foci világbajnokságot…
A francia és a svájci rendőrség vizsgálódik abban az ügyben, mely szerint Nicolas Sarkozy akkori francia elnök intézte volna el, hogy a futballban tökéletesen ismeretlen Katar kapja a világbajnokság rendezési jogát. Sarkozy Michel Platinit, az UEFA akkori elnökét, a FIFA befolyásos alvezérét kérte meg a kényes ügy lebonyolítására. Ezért vizsgálódik a svájci rendőrség, mert a FIFA központja Lausanne-ban van. Mit kért cserébe Sarkozy elnök Katar emírjétől? Mentse meg a pénzügyi gondokkal küzdő PSG-t! Az üzlet megköttetett: Katar megkapta a világbajnokságot, a PSG pedig az eurómilliókat. Ebből tudta megvenni Neymart meg a többi méregdrága sztárt… Becsületről beszélni ezek után némiképp túlzásnak látszik, de hát más megvenni egy klubot és más bunda meccset játszani a BL-ben. A francia rendőrség mindenesetre vizsgálatot indított, és ma már nem Nicolas Sarkozy üldögél az Élysée palotában …

A belga bunda botrány ehhez képest csak szerény vállalkozás volt

Franciaország és Belgium válogatottja a világ két legjobb csapata. Ezt igazolta a futball VB Oroszországban és a FIFA listája, melyet ez a két csapat vezet. De nincs egy kis gond a morállal? Belgiumban 22 focistát, sportvezetőt és bírót hallgatott ki a rendőrség bunda botrány miatt. Kilenc klubnál házkutatást tartottak. Az egyiknél lefoglaltak egy 8 millió eurót érő dobozt, melyben méregdrága órák voltak. Miért kapták ezt az érintettek? A gyanú szerint azért, mert két mérkőzést biztosan elcsaltak amikor tavaly a kiesésről volt szó! A bírók tizenegyeseket ítéltek akkor amikor semmi sem történt – méghozzá a mérkőzés végén, amikor látszott, hogy nem az lesz az eredmény, amelyben előzetesen megállapodtak! A nyomozás során kiderült: nem rendkívüli esetről van szó! Más mérkőzések eredménye sem a pályán dőlt el Belgiumban! A sajtó az egész futball vezérkar lemondását követeli. Hozzátéve, hogy nem csoda, ha a legjobb belga futballisták külföldön játszanak.  Persze valószínűleg nemcsak Belgiumban, Franciaországban vagy épp Szerbiában fordulnak elő bunda meccsek. Ma már a fogadás teljesen nemzetközi: Kínában is milliók tesznek fel pénzeket az európai futball meccsekre – sokszor anélkül, hogy halvány fogalmuk lenne a fociról. Dehát kaptak egy jó fülest. Mint az a valaki, aki 5 millió eurót tett arra, hogy a PSG öt góllal legyőzi a Crvena Zvezdat …

Ki nyeri a bronzérmet a vb-n? Szavazzon!

0

A két elődöntő vesztesei, Anglia és Belgium játszanak ma délután a bronzéremért a foci vb-n. Ön szerint melyik csapat nyer majd? Szavazzon!

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint ki lesz a bronzérmes a vb-n?
×

Nagyszerű meccsen verték ki a belgák a brazilokat

0

A remekül játszó Belgium kétgólos előnyt szerzett az első félidőben, de a meccs végén kapusbravúrra is szükségük volt a győzelemhez.

A braziloknál a védekező középpályás Casemiro sárga lapok miatt nem játszhatott, a belgáknál a szövetségi kapitány taktikai okokból változtatott két helyen: az előző, drámai meccsen csereként gólt szerző két játékos, Chadli és Fellaini ezúttal a kezdőcsapatba került.

A kezdettől fogva nagy iramú meccs első nagy helyzete a brazilok előtt adódott: Neymar beadása Thiago Silváról a kapufára pattant. A belga védelem többször is bizonytalannak tűnt, több helyzetet is kialakítottak a brazilok

Aztán a 13. percben

kicsit váratlanul vezetést szerzett Belgium:

Chadli szöglete a Casemiro helyén játszó Fernandinho válláról a saját kapujába pattant.

Innentől kezdve a brazilok még erősebben nyomtak, a belga kontrák viszont nagyon veszélyesek voltak. A 31. percben egy brazil szöglet után Lukaku a saját térfelének közepéről indulva 40-50 méteren keresztül vezette a labdát, jól passzolt Kevin De Bruyne-nek, aki kilőtte a hosszú sarkot: már kétgólos volt a belga előny.

Szinte azonnal szépíthettek volna a brazilok, Gabriel Jesus szabadon fejelhetett, de a kapu mellé. Nem sokkal később Thibaut Courtois-nak kétszer is nagyot kellett védenie, előbb egy megpattanó beadásnál, majd Coutinho lövésénél.

A belgák nagy önbizalommal játszottak,

ezt jelezte az is, hogy egy szögletet a középhátvéd, Kompany sarokkal (!) tett kapura, nem is veszélytelenül.

A szünet után beszorította ellenfelét a brazil csapat, de hiába dolgozott ki helyzeteket, nem volt szerencséje, a belga védők remekül vetődtek bele a lövésekbe és Courtois is remek formában volt. Ugyanakkor hátul is figyelniük kellett, Hazard, Lukaku és De Bruyne révén a belga ellentámadások mindig veszélyesek voltak, egy ilyen során Hazard alig lőtt mellé.

Végül azonban

szépíteni tudtak a brazilok:

a 75. percben Coutinho zseniális emelése után a csereként nem sokkal korábban beállt Renato Augusto fejelt a kapuba. Pár perccel később ugyanő duplázhatott volna: középről tisztán lőhetett, de a kapu mellé.

A belgák ekkor már csak az eredmény tartására törekedtek, ezt tükrözték a cserék is. A 94. percben mégis majdnem egyenlített Brazília:

Neymar lövését Courtois óriási bravúrral tolta szögletre.

Ez volt az utolsó lehetőség, Belgium egy újabb nagyszerű meccsen 2-1-re nyert és bejutott az elődöntőbe.

Ezzel az utolsó, nem európai csapat is kiesett. A brazilok 15 meccs után először kaptak ki, a belgák viszont már 24 meccse veretlenek, és minimum megismétlik legjobb vb-eredményüket, az 1986-os negyedik helyet. Kedden az Uruguay ellen 2-0-ra győző Franciaországgal játszanak majd a döntőbe jutásért.

Hihetetlen fordítás a vb eddigi legjobb meccsén

0

Brazília magabiztosan verte Mexikót, a belgák pedig a vb eddigi legjobb meccsén 2-0-s hátrányból fordítottak az utolsó másodpercben Japán ellen. A két győztes egymás ellen játszik a negyeddöntőben.

A mai első nyolcaddöntőt Brazília és Mexikó játszotta. A kezdés után a brazilok magabiztossága gyorsan elszállt, a bátor játékot felvállaló mexikóiak pár húzásból felértek a kaouhoz, és veszélyt is teremtettek.

A 25. percben aztán Neymar remek csel után teremtett helyzetet, ez pedig felébresztette az addig tanácstalan brazilokat, egyre nagyobb lett a mezőnyfölényük, helyzeteket is kialakítottak, főleg a remekül játszó Williannek köszönhetően, de a mexikói kapus, Ochoa magabiztosan védett.

Fotó: MTI/EPA/Wallace Woon

A második félidő elején viszont már ő is tehetetlen volt, Neymar sarokkal tette a labdát Willian elé, aki elhúzott a mexikói védők mellett, majd középre tette a labdát, az érkező Neymar pedig becsúszva a kapuba lőtt.

A brazilok ezután hamar eldönthették volna a meccset, de

Ochoa ismét nagyokat védett.

A mexikóiak viszont hiába szervezték át a csapatot, nem nagyon jutottak helyzetig a remekül védekező brazilok ellen. Egy idő után a brazilok az időt is elkezdték húzni, egyre több volt a fetrengés, a színészkedés, igaz, a mexikóiak többször is keményen odaléptek.

Végül pár perccel a vége előtt eldőlt a meccs: Neymar futott el a baloldalon, hanyag mozdulattal kapura tette a labdát, Ochoa ugyan megint védett, de a labda a nem sokkal korábban csereként beállt Roberto Firmino elé került, ő pedig az üres kapuba lőtt. Ezzel egy nagyon jó meccsen

Brazília 2-0-re nyert.

Mexikó sorozatban hetedszer esett ki a 16 között, Brazília viszont sorozatban hetedszer jutott be a legjobb 8 közé.

A másik nyolcaddöntőt Belgium és Japán játszotta, és

a vb eddigi legjobb meccse lett belőle.

Előzetesen mindenki a végső győzelemre is esélyesnek tartott, 22 meccse veretlen Belgium sikerét várta, de a japánok bátran kezdtek, már az ellenfél térfelén letámadtak, majd kicsit visszaálltak, de a belgák nem igazán tudtak helyzetet kialakítani.

A második félidő elején váratlanul vezetést szereztek a japánok: Sibaszaki indításánál Vertonghen nagyot hibázott, elengedte a labdát, Haragucsi Genki pedig előbb kicselezte, majd jobbról nagyon pontosan kilőtte a hosszú sarkot.

Majdnem rögtön jött az egyenlítés: Hazard kapufát lőtt. A japánok viszont gyorsan megszerezték második góljukat: az élete egyik leggyengébb meccsét játszó Kompany röviden szabadított fel, Kagava néhány csel után letette a labdát Inui Takasinak, aki 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot – a kapusnak esélye sem volt.

A kétgólos hátránytól láthatóan megzavarodtak a belgák,

a sztárok közül De Bruyne eleve nagyon gyenge napot fogott ki, Hazard és Lukaku pedig hiába küzdött nagyot, a japánok rendkívül szervezetten védekeztek. Roberto Martinez szövetségi kapitány ekkor kettőt cserélt, beküldte Marouane Fellainit és Nacer Chadlit – később derült ki, hogy ez mekkora húzás volt.

A belga szépítés is kicsit váratlan volt, egy szerencsés és egyben rendkívül látványos gól hozta meg: egy szöglet után egy felpörgő labdát az első gólnál hibázó Jan Vertonghen a 16-os bal oldaláról, az ötös magasságából valószínűleg középre akart fejelni, de az mindenki fölött elszállt és a hosszú sarokba esett.

Öt perccel később pedig Hazard szép csellel fordult le a védőjéről, a beadásából pedig Fellaini egy újabb fejessel kiegyenlített – a lélektani előny ezzel a belgákhoz került, akik több veszélyes támadást is vezettek, de a japánok sem adták fel, nekik is voltak helyzeteik.

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az utolsó percekre aztán tovább fokozódott az őrület. Előbb Kavasimának 10 másodpercen belül kellett két nagyot védeni, Chadli, majd Lukaku fejesénél, utána viszont Courtoisnak kellett figyelnie egy megpattanó labdánál.

A bíró négy perc hosszabbítást jelzett, már ennek is a vége közeledett, amikor Honda úgy döntött, hogy 35 méterről kapura lő egy szabadrúgást – Courtois-nak kellett ismét nagyot védenie. A szögletet aztán magabiztosan lehúzta, sőt, azonnal indított, a belgák 10 másodperc alatt végigrohantak a pályán, Meunier lapos beadását Lukaku okosan elengedte, így a másik cserének, Chadlinak csak a kapuba kellett gurítania.

Ezután már a középkezdésre is alig volt idő, szó szerint

az utolsó másodpercben nyert Belgium 3-2-re.

A lefújás után a belga játékosok vigasztalták a síró japánokat a pályán.

Az elődöntőbe jutásért Brazília-Belgium meccset rendeznek majd.

Először döntöttek a fair play-pontok a továbbjutásról

0

Kolumbia végzett az első helyen a H csoportban az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután a 3., utolsó fordulóban csütörtökön 1-0-ra legyőzte Szenegált, amely végül a fair play-pontok összevetésével csúszott a harmadik helyre, s esett ki.

A csoport másik mérkőzésén Japán 1-0-ra kikapott a már biztosan búcsúzó Lengyelországtól, azonban ez az eredmény elég volt a szigetországiaknak, ugyanis a sárga és piros lapok tekintetében jobban álltak afrikai riválisuknál. Emiatt a találkozó utolsó bő tíz perce ritkán láthatóra sikerült, hiszen sem a lengyelek, sem a japánok nem akartak előre menni, így békés gurigázást láthatott a füttykoncertet adó volgográdi közönség.
Japán a fair play-pontokkal előzte meg a csoportban hozzá hasonlóan szintén 4 ponttal, valamint 4-4-es gólkülönbséggel végző Szenegált, amellyel 2-2-es döntetlent játszott.

A vb-k történetében először rangsoroltak a fair play-pontok két csapat között.

Belgium csoportelsőként ment tovább

A G csoportban Belgium százszázalékos teljesítménnyel végzett az élen, miután a 3., utolsó fordulóban 1-0-ra legyőzte Angliát. A két együttes már korábban biztosította továbbjutását.

A nyolcaddöntőben Belgium hétfőn Japánnal, Anglia pedig kedden Kolumbiával találkozik.

A már biztosan búcsúzó csapatok mérkőzésén annyi volt a tét, hogy Panama megszerzi-e első pontját a világbajnokságon. Nos, ez nem sikerült, Tunézia 2-1-re legyőzte Panamát, így az afrikai csapat végzett a csoport harmadik helyén.

Az utolsó pillanatban menekültek meg a németek, Maradonát másolta a belga csatár

0

Másodpercekkel a vége előtt nyerték meg a svédek elleni meccset a németek, ezzel megmaradtak továbbjutási esélyeik. Óriásit hibázott a videóbíró az első félidőben, teljesen egyértelmű büntetőt nem kaptak meg a svédek. Mexikó Dél-Koreát, Belgium Tunéziát verte, Romelu Lukaku megint két gólt lőtt, egymást követő vb-meccseken ez utoljára Maradonának sikerült. Már most több büntetőt ítéltek a vb-n, mint négy éve az egész tornán.

A belgák nagy lendülettel kezdték meccsüket Tunézia ellen, Eden Hazard gyorsan kiharcolt egy 11-est, amelyet be is lőtt. A vb-n ez volt a 13. büntető – négy éve Brazíliában az egész torna alatt volt ennyi.

Lukaku első gólja
Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Párt perccel később Romelu Lukaku növelte az előnyt. Ezután, elég váratlanul, a tunéziaiak szépítettek, egy szabadrúgás után Dylan Bronn fejesével.

Kiegyenlítettebb lett a meccs, közben

sérülés miatt két tunéziait is le kellett cserélni.

Mindkét oldalon voltak helyzetek, majd az első meccsen is duplázó Lukaku a szünet előtt újabb gólt szerzett. Egymást követő meccseken utoljára Diego Maradona szerzett egynél több gólt, még 1986-ban.

A második félidőben Hazard is megszerezte második gólját. A belgáknak egyre több volt a helyzetük, a csereként beállt Michi Batshuayi viszont sorra hagyta ki, míg végül neki is sikerült gólt lőnie. A végeredményt Vahbí Hazrí állította be az utolsó percben, így az eddig legtöbb gólt hozó meccsen

5-2-re nyert Belgium.

A nap második meccsét az első fordulóban Németországot verő Mexikó játszotta a korábban a svédektől kikapó Dél-Koreával. Itt pedig az első félidő közepén megszületett a torna 14. büntetője: a mexikóiak kapták, miután az egyik koreai védő kézzel ütött egy beadásba. A 11-est Carlos Vela be is rúgta.

Ezután is főleg mexikói helyzetek, amelyek viszont kimaradtak. A második félidőben a koreaiak egyre jobban kinyíltak, voltak helyzeteik, de a mexikói kontrák veszélyesek volt és az egyikből Javier Hernández megszerezte a második gólt. Az utolsó percekben Szon Heung Min még egy szép távoli lövéssel szépített, de így is

Mexikó nyert 2-1-re.

A németeknek ezek után nyerni kellett a svédek ellen, egy esetleges vereség ugyanis már most biztossá tette volna a kiesésüket. Ennek megfelelően nagy iramban és német fölénnyel kezdődött a meccs, de csak kisebb helyzetekig jutottak, közben pedig a svéd kontrák is veszélyesek voltak.

Az egyiknél

a vb-n már nem először hibázott hatalmasat a videóbíró:

a kilépő Berget Boateng ellökte és fel is rúgta, a bíró nem látott szabálytalanságot, a visszajátszás azonban teljesen egyértelmű volt – a videóbíró érthetetlen módon mégsem jelzett.

A félidő közepén mégis a svédek szerezték meg a vezetést, méghozzá

a vb egyik legszebb góljával:

Kroos saját térfelén eladta a labdát, a beívelést Ola Toivonen mellel levette, majd gyönyörűen átemelte Neuert (a sokadik visszajátszás után sem volt egyértelmű, hogy a becsúszó Boateng lábán felperdült-e a labda).

Toivonen gólja
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara

A meccs ezután is ugyanúgy nézett ki: nyomtak a németek, de igazából helyzet nélkül, a svéd kapusnak egy megpattanó lövésnél kellett először védenie. Egy svéd kontránál viszont Hector az utolsó pillanatban mentett sarokkal, a félidő utolsó percében pedig Neuernek kellett bravúrral védenie Berg fejesét.

A második félidőt viszont szerencsésen kezdték a németek: egy megpattanó beadás Marco Reus térdéről került a kapuba,

ezzel sikerült egyenlíteniük.

Ezután nyomasztó volt a német fölény, a svédek szervezetten (és sportszerűen) védekeztek, de egyre jobban fáradtak, kontrázni se nagyon volt már erejük. A németek most már eljutottak helyzetekig, ezeket azonban sorra kihagyták.

Sőt, pár perccel a vége előtt emberhátrányba kerültek, miután Boateng megkapta második sárga lapját. Ezután pörögtek fel az események: Gomez fejesét nagy bravúrral védte a svéd Olsen, Brandt távoli lövése pedig a kapufát találta el.

A győzelmet végül a svédek cseréinek köszönhették a németek: egy ellentámadásnál Guidetti ahelyett, hogy középre passzolt volna a teljesen üresen érkező csapattárshoz, rossz szögből gyengén kapura lőtt, utána pedig Durmaz abszolút feleslegesen szabálytalankodott a saját 16-osánál, a szabadrúgás után pedig az első gól előtt hibázó Toni Kroos nagyszerűen csavart a kapuba, már a 95. percben. Így

2-1-re nyertek a németek.

A csoportban viszont szinte még bármi megtörténhet: Mexikónak 6, Svédországnak és Németországnak 3-3, Dél-Koreának 0 pontja van.

Hazazavarták a Milan csatárát a vb-ről, bemutatkozott egy abszolút újonc

0

A horvát Nikola Kalinic nem volt hajlandó csereként pályára lépni, ezért a szövetségi kapitány hazaküldte. A most először vb-n szereplő Panama simán kikapott az esélyesek közé sorolt Belgiumtól, az angolok a vártnál nehezebben verték Tunéziát, a svédeknek pedig a videóbíró hozott győzelmet.

Simán, 2-0-ra nyerte első csoportmeccsét a horvát válogatott a vb-n, Nigéria ellen, utána mégis botrány tört ki. A Milanban játszó csatár, Nikola Kalinic ugyanis egyszerűen nem volt hajlandó csereként beállni, arra hivatkozva, hogy megfájdult a háta. Így aztán a szövetségi kapitány, Zlatko Dalic úgy döntött, hogy neki ezek után nincs is szüksége Kalinicre, mondván, egészséges, játékra kész focisták kellenek neki, és hazaküldte Oroszországból.

A vb-n ma is három meccset rendeztek. Az elsőn a dél-koreaiak kezdtek lendületesebben a svédek ellen, de helyzetük nem volt, majd kiegyenlítettebb lett a meccs, sőt, a koreai kapusnak kellett nagyokat védeni. Igazán folyamatos játék nem volt, sok volt viszont a szabálytalanság.

Végül Svédországnak a videóbíró hozott győzelmet:

a bíró ugyanis nem vette észre, hogy az egyik svéd játékost felrúgták a 16-oson belül, pontosabban látta az esetet, de szabályosnak ítélte. Aztán amikor szóltak neki, hogy érdemes lenne ezt videón visszanézni, ő is rájött, mi történt. A 11-est Granqvist belőtte, ezzel 1-0-ra nyertek a svédek.

A második meccsen bemutatkozott a vb abszolút újonca, Panama is, méghozzá a vb egyik titkos esélyesének tartott, Hazard-ral, De Bruyne-nel, Lukakuval felálló Belgium ellen. Az első félidőben, bár voltak belga helyzetek, de alapvetően jól tartották magukat a panamaiak.

A második félidő viszont ritkán látható nagy góllal kezdődött:

egy kifejelt labdát Dries Mertens kapásból, a 16-os jobb sarkától zúdított a kapuba.

A meccsen egymást követték a kemény belépők, sok volt a sárga lap, a félidő közepén aztán jött a második belga gól: De Bruyne beadását Lukaku fejelte a kapuba, majd néhány perccel később egy kontra után ugyanő növelte az előnyt, ezúttal Hazard passza után. Több gól már nem született: 3-0-ra nyert Belgium.

A nap utolsó meccse angol rohamokkal és a tunéziai kapus bravúrjaival kezdődött, de egy szöglet után Hasszen hiába védett hatalmasat, a kipattanót Harry Kane a kapuba lőtte, már a 11. percben vezetett Anglia.

A kapus válla ráadásul meg is sérült, le kellett cserélni, sírva ment le a pályáról.

Ezután viszont az angolok visszavettek, és erre rá is fizettek: egy 16-oson belüli ütközésnél ugyanis a bíró úgy ítélte meg, hogy Walker odaütött Ben Juszefnek, büntetőt ítélt, amelyet Szasszi be is lőtt. A félidő hátralévő részében hiába dolgoztak ki az angolok sorra helyzeteket, ki is hagyták azokat.

A második félidőben egyre nőtt az angol nyomás, de jó ideig helyzet nélkül. Végül az utolsó percben egy szöglet után egy tovább pattanó labdát a teljesen egyedül hagyott Kane a hálóba fejelt, ezzel 2-1-re nyert Anglia.

Az oroszok már Brüsszelben vannak

Az orosz hírszerzés igen aktív Belgiumban – a többi között erre hívja fel a figyelmet a titkosszolgálatok ellenőrzésével megbízott vezető. Guy Rapaille a Le Soir című lapnak elmondta: különösen az nyugtalanítja, hogy az orosz hírszerzés igyekszik befolyásolni a választásokat minden EU tagállamban.

Guy Rapaille arra célzott, hogy Franciaországban Putyin nyíltan támogatta a liberális Emmanuel Macron szélsőjobboldali ellenfelét, Marine Le Pent. Hasonló a helyzet Olaszországban, Ausztriában és Belgiumban is.

Putyin az Európai Unió megosztására és gyengítésére törekszik, ezért támogat euroszkeptikus politikusokat és pártokat. Mindez különösen aggasztó lehet a jövő évi Európai Parlament-i választások idején. A belga vezető egyébként nem naiv: pontosan tudja, hogy az EU döntéshozatali folyamatai és tagállamainak befolyásolása nemcsak Oroszország számára fontos. Az amerikai NSA éppúgy lehallgatja az EU központját, mint a kínaiak hírszerzése – közölte a belga titkosszolgálatok működését ellenőrző vezető.

Belgium és ezen belül Brüsszel az iszlamista terrorizmusnak is az egyik fő központja.

Emiatt különösen aggasztó, hogy mind Törökország mind pedig Marokkó titkosszolgálata egyre nagyobb figyelmet szentel Belgiumnak, és benne természetesen Brüsszelnek. Arról nem sokat mond a belga titkosszolgálatokat ellenőrző vezető, hogy mit tesznek ez ellen.

Az európaiak csak Edward Snowden leleplezései nyomán döbbentek rá: szövetségesük, az Egyesült Államok őket is lehallgatja. Obama akkor megígérte, hogy véget vet ennek a folyamatnak. Már Obama ígéretének sem hittek sokan Európában, de Trump politikája egyértelműen igazolja, hogy az USA új irányvonalat követ. Szövetségeseit éppúgy lehallgatja, mint ellenfeleit. Oroszország ilyen irányú aktivitása nem újdonság Belgiumban, hiszen Brüsszel nemcsak az Európai Unió, de a NATO központja is. A nagyhatalmak informatikai háborújában Belgium nemigen játszhat komoly szerepet. Ezért nyilván az EU-ra illetve a NATO-ra vár, hogy megvédje magát az informatikai háborúban.

Ami pedig a választásokat illeti: nemcsak az oroszok. hanem az amerikaiak is igyekeznek befolyásolni az európai politikát. Jó példa erre az USA új berlini nagykövete, aki a szélsőjobboldali Breitbartnak adott interjúban szólította fel arra Európát, hogy váltson elitet.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK