Kezdőlap Címkék Fipronil

Címke: Fipronil

Újabb szennyezett tojások Magyarországon

0

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy Magyarországra is hoztak szennyezett terméket.

A NÉBIH közleménye szerint az Európa jelentős részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A hatóság hazai érintettség esetén nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, melybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

Azt is írják, hogy a mintavétel folyamatos. A tojás és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek.

A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil jelenlétét.

A szükséges nyomon követési vizsgálatokat megkezdték. A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH tematikus aloldalán.

A szakemberek figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy

német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgájából, valamint pasztörizált tojásrántottából Magyarországra is hoztak.

A NÉBIH felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Az derült ki, hogy a termékből nem érkezett Magyarországra.

Éttermekbe került rovarirtószeres holland tojás

Négy tételnyi, rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak magyar vendéglátó-helyekre szállító cégnél az élelmiszerbiztonsági hivatal szakemberei. A fipronil mennyisége az egészséget nem veszélyezteti, a tojásokat azonban kivonták a forgalomból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) tájékoztatása szerint kedden érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak a rovarirtószerrel, fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A hatóság elrendelte az érintett áruk forgalomból kivonását.

A Nébih szakemberei négy tételben találtak nyomokban kimutatható, de

a megengedett értéket nem meghaladó, az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt.

A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított.
A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóságnál igazolt.

A fipronilos fertőzés miatt először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal jelentette be augusztus elején, hogy bezártak 180 tojástermelő telepet. Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat, többek között: Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Németországban is.

Belgium elismerte: már júniusban tudott a szennyezett tojásokról

0

Egy hónapot késtek a nyilvánosságra hozatallal: egy holland farmról Fipronil mérgező rovarirtószerrel fertőzött tojások kerültek Európa-szerte forgalomba. A Nébih szerint Magyarország nem érintett a „holland tojásügyben”.

Az illetékes holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője szerint azért tartották vissza az információt, mert eddig tartott annak kivizsgálása, hogy megalapozottak-e a feltételezések.

Vizsgálatok kimutatták, hogy fipronil károsíthatja a vesét, a májat és a pajzsmirigyet.

Belgiumban, Németországban és Hollandiában a szupermarketek már eltávolították a potenciálisan szennyezett tojásokat.

A német mezőgazdasági miniszter Christian Schmidt aggodalmát fejezte ki a történtek miatt és az ügyben hétfőn tárgyalni fog belga partnerével,

Egy másik német forrás szerint akár 10 millió szennyezett tojást is eladhattak Németországban.

Hollandia Európa legnagyobb tojásexportőre: a világ évi 10 milliárd darab tojástermelésének 65%-át adja.

Mintegy 180 holland baromfitelep ideiglenesen zárva van a vizsgálatok miatt.

A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon a tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről. Hollandiából idén mintegy 6500 tonna – étkezési, illetve ipari – tojás érkezett.

A Nébih közleményben ismertette, hogy

rendkívül nagy mennyiséget kellene rövid idő alatt elfogyasztani a tojásokból ahhoz, hogy jelentkezzenek a mérgezésre utaló akut tünetek, vagyis átmeneti idegrendszeri problémák.

Mivel a Fipronil zsírban oldódó hatóanyag, a következmények – így például májkárosodás – inkább később jelentkezhetnek, ha nagyobb mennyiség halmozódik fel a szervezetben.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára augusztus 4-től a hónap végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek célellenőrzését. Az Aldi Magyarország tájékoztatása szerint üzleteiben csak magyarországi forrásból származó tojás kapható. (Az üzletlánc még pénteken bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban és már a hét eleje óta nem vesz tojást a holland telepekről.)

 

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK