Kezdőlap Címkék Tojás

Címke: tojás

Hogyér’ adja?

Tiszaszigeten, a templom melletti buszmegállóban vette észre a delmagyar.hu munkatársa a fotón látható feliratot, amelyen szabad szemmel is jól látható, hogy egy gazdálkodó honfitársunk olcsóbban adja a tojást keresztényeknek, nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és közmunkásoknak. Nem ma készült ez a fotó, körülbelül egy évvel ezelőtt, de amióta először láttam, gyakran eszembe jut, vajon, mi lehet a termelővel? Árul-e még tojást, és ha igen, hogyér’ adja?

A portál munkatársai megkérdezték a tojások tulajdonosait, hogy miként ellenőrzi, hogy a vásárló megfelel-e a fenti feltételeknek. Szerencsére nincs ok a nyugtalanságra: a gazda senkitől sem kér semmilyen igazolást, így a többi között keresztlevelet sem. Elhiszi, bárkinek, ha azt állítja magáról, hogy nyugdíjas, nagycsaládos, közmunkás, vagy, teszem azt, keresztény.

Mi a magunk részéről eddig sem nyugtalankodtunk, mert nem gondoljuk, hogy rossz szándékot kellene sejtenünk az ügy hátterében. Hősünk ugyanis lehetett volna szigorúbb is, kiírhatta volna például, hogy csak keresztényeket, nyugdíjasokat, nagycsaládosokat, és közmunkásokat szolgál ki, csak nekik adja el a tojásait, a többiek vásároljanak ott, ahol akarnak.

Nekem nincs ezzel gondom, a saját tojásait mindenki annak adja el, akinek akarja, és olyan áron, amennyiért jónak látja. Jól is néznénk ki, ha az állam, vagy bármely más hatóság beleszólna az ilyen ügyekbe. Lenne is nagy felháborodás, hogy hol van itt a demokrácia, a piacgazdálkodás, a verseny – bízzuk már rá a termelőre, hogy kinek adja el a tojásait és hány forintért.

Arról nem is szólva, hogy gazdálkodó honfitársunk nem azt írta ki, hogy aki nem keresztény, nagycsaládos, nyugdíjas, vagy közmunkás, drágábban veheti meg a tojásokat, hanem épp ellenkezőleg: azt, hogy akik beleférnek az említett kategóriákba, azoknak olcsóbban adja. Mi ez, ha nem társadalmi felelősségvállalás, vagy más néven, pozitív diszkrimináció?

Hogy miért épp ezeket a kategóriákat találta meg a tojástermelő, azt nem árulta el az újság munkatársának. Mi sem látunk bele a mások gondolataiba, így azután, másokhoz hasonlóan csak találgatni tudunk. Három kategória viszonylag érthető, a tojástermelő honfitárs nyilván sokat hallott a szolidaritásról, arról, hogy segíteni kell a nehezebben élőket, és ismeretei alapján feltételezte, hogy a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a közmunkások közéjük tartoznak.

Hogy a keresztények hogy kerültek a felsorolásba, arról hősünk csak annyit árult el, hogy az ötletet Böjte Csaba dévai szerzetes ihlette. Talán nem is fontos tudnunk, hogy miként jöttek a képbe a keresztények. Inkább reménykedjünk abban, hogy bár egy év alatt alaposan megdrágult a tojás, ha valaki megfelel a fenti besorolásnak, még mindig kedvezményesen vásárolhat a Móra F. u. 12. sz. alatt.

120 perc – 2018. január 30. 12:00

0

Elkészült az Ország Tojása

Sajtótájékoztatón mutatta be Az Ország Tojását Zsigóné Kati népi iparművész. A „Tojásdíszítés Királynőjét”, „Az Ország Nyusziját”, Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választottak, Európában, pedig a legjobbnak. FüHü.

Terjed a járvány

Az influenzajárvány miatt újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya. MTI.

Elhalasztott elnökválasztás

Elhalasztja az elnökválasztást a katalán parlament, amelynek folyamatát kedden délután kezdték volna meg – ezt Roger Torrent házelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Barcelonában. MTI

Pokolgép robbant Jemenben

Mintegy 15, újonnan besorozott jemeni kormánykatona halt meg egy öngyilkos pokolgépes merényletben kedden a délkeleti Sabva tartományban. Reuters/AFP/Hszinhua.

Baleset a metróállomáson

Leszakadt a mennyezet kedden a georgiai főváros, Tbiliszi egyik metróállomásán, tizenegy ember megsérült. A baleset a külső kerületi Varketili megállóban történt, ahol az úgynevezett függő mennyezet a várakozó utasokra zuhant. TASZSZ.

Bréking nyúz, 2018. január 8. – Tudósítás a másik valóságból

0

Menő majom a dzsungelből. Fazékban végzi a csodatyúk. Szilvia csalódott és már nem Jobbikos. Réka, aki nem Réka. Magyar sajtó, magántulajdonban.

Magyar Idők: Réka már nem Párizsban, hanem Budapesten Réka

„Sokat elárul közhangulatunkról, hogy már a keresztnevét meg kellett változtatnom történetem főszereplőjének. (Ő kérte, tartva attól, hogy bizonyos emberek az ő „másságát” nem tolerálják.) Réka magyar nő. Réka, felmenőit tekintve, egyszerre keresztény és zsidó.

Réka ugyanis nem bújócskázik a párizsi utakon többé, önmagát másnak álcázva, mint aki. Egyszerűen elege lett abból a veszedelemből, amit – ő mondja – „a migránsok, a befogadóországba beilleszkedni nem akarók” jelentenek. Gyerekkori álmainak amúgy varázslatos Párizsát családostul elhagyta. Visszaköltözött szülőföldjére, Budapestre.”

888: Menő majom a dzsungelben

„Az olcsó és szar ruhákat forgalmazó, majd a megsemmisítésükkel óriási környezeti katasztrófát okozó H&M ráérzett a liberális közhangulatra, és tudja, hogy minél több feketét, ázsiait, muzulmánt és más kisebbségit kell modellként alkalmaznia ahhoz, hogy kellően befogadónak és elfogadónak tűnjön. Most azonban hiba csúszott a számításba. Legalábbis a liberálisok szerint.

A H&M egy zöld pulóvert egy kis fekete sráccal reklámozott. Ezzel valószínűleg semmi baj nem lett volna, sőt nincs is, csak a felsőre véletlenül azt írták, hogy: coolest monkey in the jungle (a legmenőbb majom a dzsungelben).”

Origo: Gigantikus tojások az ólban

„Nem mindennapi tyúkja van Cserepes Boldizsárnénak, aki a kaposvári Kapocs.hu hírportálnak mutatta meg, milyen gigantikus tojásokat szed össze az ólban nap, mint nap. Megettem már a kenyerem javát, de én ekkora tojásokat még nem láttam. Ráadásul nem is egy volt, hanem sorba jöttek az óriás tojások az elmúlt napokban, már vagy ötnél tartunk” – tette hozzá a taszári asszony.

A csodatyúk azonban nem érdemel különleges bánásmódot, az asszony szerint ugyanúgy a fazékban végzi, mint az udvaron kapirgáló társai.”

Lokál: Szilvia csalódott, Vona a Jobbikot alázza

„Bertha Szilvia, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselője a Facebookon adott hangot csalódottságának, miután Havas Henrik Vona Gáborról írt könyvét olvasta. Azt írja, hogy muszáj megszólalni a sok ezer fős jobbikos család miatt, merthogy az irányváltás a pártelnök személyi döntésén alapul, aki ezt diktatórikus módszerekkel hajtja végre.

Bertha a könyv olvasása közben úgy érezte, Vona megalázza a Jobbikot és a gárdistákat, azokat az eszméket, amiket a párt 2006 és 2014 között képviselt. Bertha a TV2 Tények Extra című műsorában azt is elmondta, hogy Vonát nem demokratikusan választották meg elnöknek, hiszen letiltotta az alelnököket az indulásról.

Bertha Szilvia a migrációról is beszélt, szerinte ez nemzeti ügy, és támogatni kellene ebben a kormányt.

A volt jobbikos  szerint Vonáék egy középerős pártként jutnak be a választásokon, de idővel kiesnek és lemorzsolódnak.”

Ripost: Orbán a Bild után a Ripostban

„A magyar sajtó 80 százalékban magántulajdonban van, és egy jelentős része erősen kritikus a magyar kormánnyal szemben.”

Az alpolgármester tojásai

Nemcsak nyugdíjasnak jó lenni a választások közeledtével, de úgy általában magyar embernek lenni is nagyon kifizetődő. Nem múlik el hét valamelyik kormánypárti politikus jótéteménye nélkül. Az elmúlt hétvégén például Bajkai István VII. kerületi alpolgármester, választókerületi elnök nevével fémjelzett tojásokat osztogattak a hatodik kerületben, a most következő hétvégén pedig Rétvári Bence államtitkár ad ingyen krumplit az arra érdemeseknek.

Aki azt gondolja, hogy ez azért van, mert közeledik a választás, és nagyjaink ilyenkor még a szokottnál is nagyvonalúbbak, az téved. Kifejezetten emberiességi mozgatórugói vannak ezeknek a jócselekedeteknek, az pedig tényleg csak a véletlen műve, hogy épp most, a jövő évi választáshoz közeledve telik meg a politikusok szíve szeretettel a választópolgárok iránt.

A két esetet amúgy nem szabadna egy kalap alá venni. Bajkai István ugyanis elmondása szerint a saját pénzén vásárolta a tojásokat, és csak utólag értesült arról, hogy az általa beszerzett árut az önkormányzat szétosztotta az emberek között. Lehet, hogy Bajkai úr nem is osztogatás céljából vásárolta a temérdek tojást, hanem csak bespájzolt, mert gondolt a cudar időkre, amikor, az előrejelzések szerint, még a mostaninál is drágább lesz a tojás.

Az önkormányzatnál pedig, ahol a tojásokat tárolta, nyilván nem tudták, hogy nem osztogatásra, hanem magának vette, és gyanútlanul, vagy fogalmazzunk így: jóhiszeműen, szétosztották a tojásokat az emberek között.

Így történhetett, sehogyan se másképp.

Rétvári Bence államtitkár hétvégi krumpliosztása még előttünk van, úgyhogy ezzel kapcsolatban jelenleg a homályban tapogatózunk. Nem tudjuk, hogy ő maga vásárolta-e a négyszázszor tízkilónyi krumplit, és milyen pénzből. A Fidesz állta a krumpli árát, a kormány, az önkormányzat, de az sem kizárt, hogy az államtitkár úr nyúlt mélyen a saját zsebébe.

Utóbbi esetben csakis úgy történhetett, hogy az ünnep közeledtével Rétvári államtitkár egyre többet és egyre túláradóbb szeretettel gondolt az ő népére. Azokra az emberekre, akik jövő tavasszal majd a szavazóurnákhoz járulnak, de addig is élniük kell valamiből. Gondolkodott nagyon erősen Rétvári államtitkár, hogy mivel tudna az ő szavazóinak örömet okozni, és a krumpli volt az, ami elsőre az eszébe jutott.

Nem lennénk meglepve, ha az elkövetkező hetekben, hónapokban egymást érnék a politikusi jótétemények. Nem azért, mert hálát várnak tőlünk ezért, hanem, hogy megmutassák: másként is lehet, mint a jereváni rádió viccében. Azaz, nemcsak fosztogatni tudnak, de néha, különösen a választás közeledtével, osztogatni is.

Újabb szennyezett tojások Magyarországon

0

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy Magyarországra is hoztak szennyezett terméket.

A NÉBIH közleménye szerint az Európa jelentős részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A hatóság hazai érintettség esetén nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, melybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

Azt is írják, hogy a mintavétel folyamatos. A tojás és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek.

A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil jelenlétét.

A szükséges nyomon követési vizsgálatokat megkezdték. A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH tematikus aloldalán.

A szakemberek figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy

német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgájából, valamint pasztörizált tojásrántottából Magyarországra is hoztak.

A NÉBIH felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Az derült ki, hogy a termékből nem érkezett Magyarországra.

Éttermekbe került rovarirtószeres holland tojás

Négy tételnyi, rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak magyar vendéglátó-helyekre szállító cégnél az élelmiszerbiztonsági hivatal szakemberei. A fipronil mennyisége az egészséget nem veszélyezteti, a tojásokat azonban kivonták a forgalomból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) tájékoztatása szerint kedden érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak a rovarirtószerrel, fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A hatóság elrendelte az érintett áruk forgalomból kivonását.

A Nébih szakemberei négy tételben találtak nyomokban kimutatható, de

a megengedett értéket nem meghaladó, az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt.

A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított.
A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóságnál igazolt.

A fipronilos fertőzés miatt először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal jelentette be augusztus elején, hogy bezártak 180 tojástermelő telepet. Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat, többek között: Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Németországban is.

NÉBIH: Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

A hatóság elrendelte az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-nek az érintett tétel forgalomból történő kivonását.

Német bejelentésre az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett ma délután tájékoztatás arról, hogy egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki. A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot a céggel, amely megtette a szükséges intézkedéseket.

A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a szermaradék, de az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben, így fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A NÉBIH ettől függetlenül elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását.

A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A NÉBIH javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

 

 

 

Brüsszel „tojáscsúcsot” hív össze

0

Szeptember 26-ára csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására – jelentette be Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

A litván biztos azt mondta: Hollandiának, Belgiumnak és Németországnak fel kellene hagynia a kölcsönös vádaskodással, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért. „Ez a vádaskodás nem vezet sehová, ezért szeretném, ha véget érne” – fogalmazott.

Péntek délutánig tizenöt uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak:

Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.

A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására.

A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

Hollandiában a rendőrség csütörtökön őrizetbe vette két érintett vállalat vezetőjét, akiknek a vádak szerint jelentős szerepük volt a szennyezésben. A hatóságok Belgiumban is több helyszínre kiszálltak.

A tojás sztori folytatódik

0

A holland hatóságok 170 tojásjelölő kódszámot tettek közzé, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat.

Erről a FüHü is néhány órával ezelőtt beszámolt.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a 170 kód nem jelenti azt, hogy ennyi tojástelepet kellett zárlat alá helyezni a szennyezés miatt, mivel a tojásszövetkezetek jellemzően számos, különböző kóddal rendelkező termelővel állnak kapcsolatban.

A tojásszövetkezetek megnevezése csak „zavart keltene” – szögezi le a közlemény, hozzátéve, hogy felesleges is lenne, mivel a közzétett kódok alapján pontosan be lehet azonosítani a szennyezett tojásokat. A lista még változhat, de „az elkövetkező napokban már nem számítunk számottevő mennyiségű találatra” – jelentette ki a holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője.

Idő közben már megkezdődött a zárlat feloldása egyes tojástelepeken

– írja a közlemény.

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A lista a https://www.nvwa.nl/onderwerpen/biociden/fipronil-in-eieren/eicodelijst oldalon olvasható.

MTI/FüHü

Belgium elismerte: már júniusban tudott a szennyezett tojásokról

0

Egy hónapot késtek a nyilvánosságra hozatallal: egy holland farmról Fipronil mérgező rovarirtószerrel fertőzött tojások kerültek Európa-szerte forgalomba. A Nébih szerint Magyarország nem érintett a „holland tojásügyben”.

Az illetékes holland élelmiszerbiztonsági hivatal szóvivője szerint azért tartották vissza az információt, mert eddig tartott annak kivizsgálása, hogy megalapozottak-e a feltételezések.

Vizsgálatok kimutatták, hogy fipronil károsíthatja a vesét, a májat és a pajzsmirigyet.

Belgiumban, Németországban és Hollandiában a szupermarketek már eltávolították a potenciálisan szennyezett tojásokat.

A német mezőgazdasági miniszter Christian Schmidt aggodalmát fejezte ki a történtek miatt és az ügyben hétfőn tárgyalni fog belga partnerével,

Egy másik német forrás szerint akár 10 millió szennyezett tojást is eladhattak Németországban.

Hollandia Európa legnagyobb tojásexportőre: a világ évi 10 milliárd darab tojástermelésének 65%-át adja.

Mintegy 180 holland baromfitelep ideiglenesen zárva van a vizsgálatok miatt.

A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon a tojás mintegy 35 százaléka származik külföldről. Hollandiából idén mintegy 6500 tonna – étkezési, illetve ipari – tojás érkezett.

A Nébih közleményben ismertette, hogy

rendkívül nagy mennyiséget kellene rövid idő alatt elfogyasztani a tojásokból ahhoz, hogy jelentkezzenek a mérgezésre utaló akut tünetek, vagyis átmeneti idegrendszeri problémák.

Mivel a Fipronil zsírban oldódó hatóanyag, a következmények – így például májkárosodás – inkább később jelentkezhetnek, ha nagyobb mennyiség halmozódik fel a szervezetben.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára augusztus 4-től a hónap végéig elrendelte a Magyarországra érkező tojástermékek célellenőrzését. Az Aldi Magyarország tájékoztatása szerint üzleteiben csak magyarországi forrásból származó tojás kapható. (Az üzletlánc még pénteken bejelentette, hogy kivonja a forgalomból az összes tojását Németországban és már a hét eleje óta nem vesz tojást a holland telepekről.)

 

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK