A korrupt kormányokat büntetné az Európai Bizottság

0
822
Polt Péter legfőbb ügyész. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem csak lex Magyarország, de lex Polt is van a Bizottság új pénzügyi keretrendszerre vonatkozó javaslatában. Jávor Benedek blogbejegyzése.

Az EB által ma publikált, a 2020 utáni uniós kifizetések szabályaira vonatkozó előterjesztés az előzetes híreknek megfelelően a jogállamisággal és korrupcióval kapcsolatos feltételekhez köti az EU-s pénzekhez való hozzáférés lehetőségeit.

A Bizottság az uniós pénzek kezelését végző hatóságok, a nyomozati és ügyészi szervek, és a független bíróságok megfelelő működésétől, valamint a csalás és korrupció megelőzésétől, szankcionálásától, valamint az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel való szoros együttműködéstől teszi függővé az uniós pénzek kezelésének módjait, illetve a forrásokhoz való hozzáférést. Nem nehéz észre venni a magyar kormány gyakorlatára való reakciót, de az ügyészség nevesítése egyértelműen a Polt Péter tevékenységével kapcsolatos súlyos elégedetlenségre utal.

Fontos, hogy a Bizottság egyértelművé teszi: nem elvenni akarják egy-egy adott országtól az uniós forrásokat, hanem a kormány kezéből kicsavarni a pénzek fölötti rendelkezést. Az EB ugyanis meg van győződve, hogy nem az egyes kedvezményezetteket, a tagállamok társadalmait és gazdaságát kell büntetni, hanem a korrupt kormányokat.

Figyelemre méltó az is, hogy az intézkedések bevezetése egyes esetekben a javaslat szerint nem hogy nem igényel egyhangú támogatást a Tanácsban, de valójában ahhoz kell minősített többség, hogy a Bizottság ezirányú döntését megvétózzák! Szemmel láthatólag biztosak akarnak lenni a dolgukban, hogy kisebb-nagyobb mértékben korrupt tagállami kormányok alkalmi szövetsége se állhasson az intézkedések útjába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .