A király kivette a trónörökös kezéből a pénzügyek feletti ellenőrzést Szaúd Arábiában

0
1017
wikipedia

Eddig Mohamed bin Szalman herceg döntött a dollár milliárdokról, melyeket Szaúd Arábia befektet, de ezentúl csakis maga az uralkodó aláírásával történhet bármilyen fontos döntés ezen a téren.

A londoni Guardian értesülése szerint: az uralkodó főtanácsadója vette át a pénzügyek intézését Rijádban. Muszaed al Aiban kitűnően ismeri a pénzpiacokat, mert az Egyesült Államokban a Harvard Egyetemen végzett. Mi váltotta ki Szalman király reakcióját? A szakértők két tényezőt említenek.

A Kashodzsi gyilkosság megdöbbentette az idős uralkodót

Szalman király nem tudott arról, hogy a trónörökös egy kommandót küldött Isztambulba az ellenzéki újságíró meggyilkolására. Arról pedig még kevésbé, hogy a Washington Postnak dolgozó újságíró csakis azért vállalkozott az életveszélyes útra, mert Szaúd Arábia nagykövete Washingtonban megesküdött: nem esik bántódása Isztambulban. A nagykövet Szalman király másik fia, Khalid volt akkoriban.

Khalid visszahívását és az új nagykövet kinevezését a király is csak utólag tudta meg

Mohamed bin Szalman herceg akkor jelentette be a döntést amikor Szalman király gépe felemelkedett a repülőtéren, hogy Kairóba menjen hivatalos látogatásra. Az új nagykövet egyébként a trónörökös reformista arculatát van hivatva javítani hiszen Reema bin Bandar hercegnő az első nő, aki Szaúd Arábiát a legfontosabb poszton Washingtonban képviseli. Ráadásul olyan nőről van szó, aki a királyi családban a női jogok szószólója volt. Annál is inkább hiszen az USA-ban nőtt fel, ahol édesapja, Bandar herceg is nagykövet volt. Mi lesz Khalid herceggel?

Az egykori vadászpilóta a hadsereg irányítója lesz

Bár névlegesen csak hadügyminiszter helyettes Khalid herceg, de valójában ő irányítja a hadsereget. A miniszter ugyanis nem más mint Mohamed bin Szalman trónörökös. Aki belevitte a megnyerhetetlen háborúba országát Jemenben. Ettől szabadulna most a trónörökös oly módon, hogy öccsét bízta meg a háború folytatásával. Egyúttal kivonta őt a tűzvonalból Washingtonban, ahol a Kashodzsi gyilkosság foltot ejtett mindkét herceg becsületén.

Lavrov orosz külügyminiszter fogadásán nem volt jelen a trónörökös

Mohamed bin Szalman szerepének a korlátozására utal, hogy nem tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel pedig két szempontból is nagyon fontos Oroszország Szaúd Arábiának. Az egyik az olajár kérdése, melyet ez a két olaj nagyhatalom együtt szokott meghatározni. A másik a szíriai rendezés, melyben kulcsszerepe van Oroszországnak miközben Szaúd Arábia kisodródott a perifériára, mert Asszad ellenfeleit támogatta, akik veszítettek a nyolcadik éve tartó polgárháborúban.
Szalman király és a trónörökös között tehát nincs minden rendben, de Rijádban kevéssé adnak hitelt annak, hogy ne Mohamed bin Szalman követné apját a trónon. Legalábbis amíg az öreg király él addig ez a forgatókönyv változatlanul érvényes. Aztán, hogy Szalman király halála után hogy dönt a hercegek tanácsa az utódlásáról, arról senki sem tudhat semmi biztosat Szaúd Arábiában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .